Fel

A magyar találmány, ami összeköti a leckeírást, az egészséget és a családot

26628290_407b730437d002df44fffd784cfed2e5_wm

A magyar találmány, ami összeköti a leckeírást, az egészséget és a családot

Barbarics Enikő magyar designer Taligáló névre keresztelt találmányával – mely egyben diplomamunkája is volt – számos hazai és nemzetközi elismerést bezsebelhetett. A gyermekek számára tervezett, könnyedén állítható és mozgatható, állva használható íróasztalt a Dubaji Design Hét egyik központi helyszínén, a Global Grad Show-n is bemutatta. Barbarics Enikővel a rendezvényen beszélgettünk.

Hogy kerül egy fiatal magyar designer a Dubaji Design Hétre?

Körülbelül egy évvel ezelőtt jelentkeztem egy, a visegrádi országok között hirdetett Graduation Project nevű pályázatra, amellyel Lengyelországban 40 diplomamunkával együtt kiállító lehettem. Már ezt is nagy elismerésnek éreztem, de sosem gondoltam volna, hogy ennek folytatásaként megkeresnek, hogy vegyek részt a Dubaji Design Héten. Számomra a legnagyobb és legkellemesebb tanulsága az volt ennek a folyamatnak, hogy egy egyetemi projekt sem kell, hogy a tervezéssel véget is érjen. Fontos láthatóvá tenni és ápolni a munkák utóéletét. Lehet, hogy a bútorom története ennek köszönhetően még itt sem fog megállni…

Rendkívül népszerűek manapság a gerinc egészségét szolgáló standing deskek, egyre több irodában, munkahelyen találkozni ilyennel. A Taligáló, amellyel a kiállításon részt veszel, első ránézésre ennek egy amolyan gyerek változata.

Igen, ma a legtöbb ember látott már vagy hallott ilyen megoldásról, meg hogy egészséges, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha megkérdezem, élnek-e ezzel a lehetőséggel, a legtöbbször nemleges választ kapok. Ami nem is olyan meglepő, ha azt nézzük, hogy kiskorunktól fogva az tanultuk, a tanuláshoz és úgy általában a koncentrációhoz márpedig maradjunk csak a fenekünkön.

A gyerekeknek itt az a lehetőségük, hogy attól a ponttól kezdve, amikor elkezdenek tanulni, megszokják azt, hogy van mozgásterük a hatékonyságuk kiaknázására. Az állva használható asztal ugyanis nemcsak arra szolgál, hogy a folyamatos asztal feletti görnyedést időnként megszakítva könnyítsünk a hátunkra nehezedő terheken, de testünkre gyakorolt pozitív hatása mellett a koncentrációt is segítheti a testhelyzet változtatása és a nagyobb mozgástér.

 

A Taligáló részletei is mind a koncentráció szolgálatában állnak. A lábtartó a kisebb mozgásokat és a súlypontváltoztatást szolgálja, kerekeivel pedig a lakás bármelyik pontjára áttolható, ezáltal mások – akár a szülők – is jobban részt vehetnek a tanulás folyamatában, segíthetik azt, egyúttal kicsit játékosabb formát is kölcsönöz az asztalnak. A fiók és a tálcás tároló eközben a hurcibálás ellenére is biztosítja az állandó eszközkészletet. Végezetül az asztallap is állítható, így követni tudja a gyerek növekedését.

A cikk folytatása itt.

Forrás: divany.hu

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása