Fel

Márton nap a Skanzenben

márton 341a

Márton nap a Skanzenben

 

A szentendrei Skanzenben a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényen november 9-én és 10-én a múzeum konyháiban különböző szárnyas ételek kerülnek ki a szakácsok keze alól. A házakba betérő vendégek torkoskodhatnak az őszi finomságokból: sült almával, sült krumplival és pattogatott kukoricával kínálják őket kézmelegítő gyanánt.

Újbor ünnep

márton 481

A finom őszi csemegékhez, libás ételekhez illik megfelelő minőségű nedűt is kínálni, erről az ország számos szegletéből érkező családok gondoskodnak válogatott kézműves újboraikkal. A rakott tűzhelyekben, búbos kemencékben, szemes kályhákban lobogó tűz melege mellett jól esik a vidám tollfosztóban a humoros történeteket hallgatni.

 

A két nap során pedig a Márton-napi búcsú szokásai is megelevenednek a Skanzen portáin, ahol a Lajta Néptáncegyüttes tagjai libás ételeket, almás pitét, koszorút, kocsidíszt és gyöngykalárist készítenek, a fiúk készülnek az eskütétellel egybekötött legényavatásra és táncos mulatságra, amelybe a vendégek is bekapcsolódhatnak.Szombaton bemutatkozik a harkai közösség: a Harkai Fúvószenekar, Vadrózsa Vegyes Kórus, a citera és furulya szakkör ad műsort, de sor kerül harkai borok és ételek bemutatására, kóstolására, lesz harkai marhapörkölt, sütemény, pogácsa és stangli. A biokertben az érdeklődők az ÖKO jegyében a vegyszermentes, környezetbarát kertészkedésről kapnak hasznos és praktikus információkat.

 

Libás gyerekprogramok 

márton 440

A gyermekek az őszhöz és a libához illeszkedő számos kézműves foglalkozáson madáretetőt, kenőtollat,  gesztenye figurát, lúdbőrös fülbevalót, valamint számos hangszert készítenek dióhéjból, töklevélből és nádból. Vidám perceket ígér kisebbeknek és nagyobbaknak a libalabirintus, a libatiptop ügyességi játék és a libás társasjáték.

 

A Skanzen a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi, így a területen számtalan védett növényt, énekesmadárat fedezhet fel a természetbarát fürkésző szeme, így a fesztivál ideje alatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az itthon maradt énekesmadarak téli gondozásáról, etetéséről árul el néhány praktikus és hasznos információt, a kisebbek zsírból és magokból madáreleséget, tepertőfűzért készíthetnek a madaraknak, de memóriajátékokkal, madárismereti totóval, madárvédelmi eszközök bemutatásával, toll felismerési játékkal is készül az egyesület.

 

A fesztiválszínpadon egymást érik a gyermekelőadások, szombaton Csernik Szende mesemondó után Vándormuzsikás bábszínház szórakoztatja a csemetéket, míg vasárnap Bumberák Maja és Kautzky Armand mond mesét.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása