Fel

Megszületett az Év legnépszerűbb gyerekdala

picur3

Megszületett az Év legnépszerűbb gyerekdala

 

A Picur viaDALt, a gyerekdalok versenyét idén másodszor rendezte meg a 4 éves Picur Rádió. Az Európában is egyedülálló kezdeményezést a Picur Rádió, Magyarország első gyerekrádiója indította útjára 2014-ben Picur viaDAL néven. A dalversenyen a magyar gyerekdalokat játszó zenekarok indulhatnak.

pixel

pixel

csurgo3

A verseny célja  a minőségi gyerekzene népszerűsítése, a gyerekek kulturális nevelésének elősegítése, új dalok születésének ösztönzése. A versenyen  16 zenekar – köztük pozsonyi és erdélyi zenekar is –  28 dallal indult, melyek 2014. január 1-e után születtek. Idén rendhagyó módon kizárólag a közönség szavazatai döntöttek a kialakult sorrendben. A szavazás április 6. és 19. között zajlott.

A nyertes, és így az Év legnépszerűbb gyerekdala cím nyertese,  a közönségkedvenc a Csurgó Zenekar – Eső esik című dala lett.

Csurgó Zenekar Szekszárdon alakult. Tíz éve nap, mint nap óvodás korú gyermekekkel foglalkozik, heti rendszerességgel tartanak zenés foglalkozásokat óvodákban.  Fontosnak tartják, hogy minél több korosztályt megszólítsanak, s megmutassák nekik közös gyökereinket, népi kultúránkat. Előadásaikban számos népdalt, gyermekjátékot elevenítenek fel, melyeket igyekeznek korunk zenei ízlésvilágára formálni. Foglalkozásaiknak, koncertjeiknek a gyermekek is aktív részesei, s nem egyszer a szülők is együtt mulatnak, táncolnak, játszanak velük.

 

csurgo1

Műsorvezetőjük, és a zenekar vezetője Siklósi Krisztián. Szabó Máté Gergely hegedül, Barta Balázs gitározik, Szűts Huba Ákos nagybőgőn, és Sebestyén Csaba dobon játszik. Koncertjeikhez színesítésképp vendégzenészeket is szoktak hívni.

Az Év legnépszerűbb gyerekdala díjátadója 2015. május 30-án a Millenáris PlayKid Gyereknapon lesz 15 órakor. A zenekar ezután egy fél órás koncerttel örvendezteti meg a  közönséget.

A nyertes zenekar ugyanakkor megjelenést kap más népszerű gyerekoldalakon is, így az egyszervolt.hu és a Bogyó és Babóca fimsorozatot készítő Kedd Animációs Stúdió Youtube csatornáján is.

 

Vida Ágnes babapszichológus, a Kismamablog szerzője a következőket mondta a Picur Rádiónak a zene fontosságáról:

„A kisgyermekek világról alkotott tudásában nagyon fontos milyen zenét hallgatnak, a szövegértésük, a nyelvi készségeik pedig nagyon jól fejleszthetőek hallgatott mesék által. Gyermekkoromban hallgatott kedvenc gyermekdalaim egész életemben elkísértek. A Picur Rádió számomra ezt a  nosztalgiát hozza vissza, egy új, modern köntösben. Hiánypótló a mai gyermeknevelésben betöltött szerepe.”

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása