Fel

Mesélő táblák az utakon

VT_POLE-64219

Mesélő táblák az utakon

 

Mit is takarhat a cím? Miféle mesélő táblákkal találkozhattok az utakon, közlekedés közben? Ha nyitott szemmel jártok, akár ti magatok is felfedezhettek számos érdekes táblát. Mi most egy párat összegyűjtöttünk, amelyekről érdemes tudnotok!

 

Lapátoló ember a táblán

A legtöbb helyen, ahol építkezés folyik az utakon, ott már jó előre jelzik, hogy figyelj, veszély várható! Nagy traktorok, gépek lehetnek arrafele, illetve az erre figyelmeztető táblák már előre jelzik, hogy munkások is vannak arra! Tehát, ha olyan táblát látsz, amin piros keretben lapátoló ember van, az nem arra utal, hogy itt kertészkednek, hanem az utat építő munkásokra hívja fel a figyelmet!

 

uton-folyo-munkak

 

Más járművek a táblán

Sokszor láthattok olyan táblákat, amelyek jelzik, hogy itt vonatállomás, repülőtér, vagy épp hajóállomás lesz a közeledben. Ezeken egyértelműen ezek a közlekedési eszközök vannak feltüntetve. Ezek a táblák fontosak lehetnek számodra, ha épp hajóval szeretnéd folytatni az utadat. Jelzik, hogy nemsokára eléred a célodat! Repülőt jelölő tábla, mely piros keretben van, viszont azt jelzi, hogy figyelj nem messze tőled van egy repülőtér, ahol akár alacsonyabban is szállhatnak a gépek!

 

melyrepules

Étkezésekhez köthető táblák

Ilyenek legtöbbször az autópályán jelzik, hogy a következő pihenőhelyen étterem is található. Ekkor egy kanál és villa áll keresztben. Fontos lehet az ivóvizet jelölő tábla is, amely főleg a források mellett, vagy nyilvános ivó kutak mellett vannak. Ha ilyet látsz, akkor biztos, hogy ihatsz a vízből, ha viszont át van húzva, akkor az a víz nem iható!

5873-3370-etterem

download

 

 

Kirándulást segítő táblák

Ha szállást kerestek, szállodát, kempinget, akkor ezt is jelölik az utakon. A kék keretben megjelenő ágy, szállást jelöl a közelben. Ha viszont egy sátrat vagy lakókocsit látsz a táblán, akkor a közelben egy kemping található. Kirándulás során még más táblák is eligazítanak. Ilyenek például, a múzeumot, műemléket vagy épp templomot jelölő táblák, de sokszor a pihenőhelyeket is már jó előre jelzik.

1398514368_200x

 

12kressz-tabla_ifjusagi_szallas_800x800-212x212

Időjáráshoz és veszélyhez köthető táblák

Csúszós az út, vagy épp havazás várható! Ezeket is megtalálod az útjelző táblákon. Egy hópehely jele azt üzeni, figyelem ezen az útszakaszon sokszor van komoly havazás. Egy autó a képen, amely épp görbe utakon halad, arra figyelmeztet, hogy itt csúszós lehet az út. Autóutakon, autópályákon az alagutakat már jó előre jelzik. Ha ilyen szakaszon haladtok át, jó játék lehet, megszámolni, hogy hány alagúton haladtok át. Hegyoldalon lehulló kövek jele pedig arra figyelmeztet, hogy azon az útszakaszon kőomlás veszélye fenyegethet!

 

2000px-Zeichen_115-10_-_Steinschlag_von_rechts,_StVO_1992.svg

Eis_Schneeglaette

160_F_99010140_2JizkHArir0UpxSGS4H2deHvEe2lqMCi

Járjatok nyitott szemmel, nézegessétek az utak melletti érdekes táblákat! Beszélgessetek róla, fejtsétek meg, hogy mit is jelenthetnek ezek? Így lesz még izgalmasabb egy-egy utazás,  miközben játszva megtanuljátok a közúti táblák jelentéseit!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása