Fel

Mesés hétvége a Skanzenben

sutes-fozes kemenceben

Mesés hétvége a Skanzenben

Az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! eseménysorozathoz a szentendrei Skanzen is csatlakozott, így a hétvégén a közelgő Szent Mihály és a Népmesék napjához kapcsolódóan egy mesés napon vehetnek részt a múzeumba látogatók. A két nap során az érdeklődők A tulipános láda kulcsa és Benedek Elek A szegény meg a gazdag legény történetein keresztül ismerik meg a népmesék bölcsességeit. Lesz hamuban sült pogácsa, tarisznya készítése, hétpróba és Meseszoba neves mesemondókkal.

Szeptember 30-át – Benedek Elek születésnapja – a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005 óta a Népmese napjaként tartják számon. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a népmesékben rejlő bölcsességek és a népmese szeretetének továbbadományozására. A Népmese napjához legközelebbi hétvégén; szeptember 28-29-én a szentendrei Skanzen állandó kiállításait mesés helyszínekké varázsolják a szervezők és csatlakozva az Itthon vagy!Magyarország szeretlek! elnevezésű programsorozathoz, bárki ingyenesen látogathatja  a múzeumot a két nap során.

A mesék fonalait felgombolyítva az érdeklődők hetedhét országot bejárva barangolhatnak a múzeum egész területén, miközben érdekes kalandokba keverednek. A Meseszobában szombat délelőtt Kautzky Armand magyar színművész, szinkronszínész, 12:30-16:00 óráig Papp Kornélia hagyományőrző óvónő, vasárnap pedig egész nap Bumberák Maja a Népművészet Ifjú mestere tolmácsolásában ismerik meg kicsik és nagyok A szegény legény meg a gazdag legény, illetve A tulipános láda kulcsa történeteket. A legényekre izgalmas hétpróbák várnak, rátermettségüket ügyességi játékok egész sorában bizonyíthatják; így többek közt gólyalábasban, karikahajtásban és gúzsdobásban. A lurkók a saját maguk által szőtt tarisznyájukkal a nyakukban az irányt az Ásványrárói lakóház felé vehetik, ahol terményfelismerő játék után kézi malommal őrlik a pogácsa készítéséhez szükséges lisztet.

sutes-fozes kemenceben

A két nap során arra is fény derül, hogy a mesékben a szegény legénynek a hosszú vándorút előtt azért süti az édesanyja a pogácsáját, mert az eledel varázserővel bír, hiszen édesanyja összes szeretetével, hazai gabonából készíti, és az étel magába rejti szülőfaluja valamennyi emlékét, táplálja a fiút. A hosszú vándorút előtt mindenki erőt meríthet a finomságból, hiszen a konyhában az asztalon hamuban sült reform pogácsa illatozik répás és káposztás változatban.

Szeptember 29-e, Szent Mihály napja jeles napként ismert; ilyenkor hajtották haza a legelőkről az állatokat és ehhez a naphoz kapcsolódik a pásztorok elszámoltatása, szegődtetése és a cselédfogadás is. Éppen ezért a hétvégén 11 és 13 órakor terelés bemutatót tartanak a tanyán, ahol kvízjáték keretében nyílik lehetőség közelebbről is megismerni a tanya lakóit. Érdemes figyelni arra is, hogy szeptember 29-én hogyan viselkednek a jószágok, hiszen régen a pásztorok az állatok viselkedéséből jósoltak az időjárására: úgy tartották, ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összebújtak, akkor hosszú, erős télre, ha nem bújtak össze, akkor enyhe télre kell számítani.
A tulipános láda mesetúrán a kalandvágyó csemeték és szüleik a történetben fontos szerepet betöltő fonás kapcsán a kendermunkák bizonyos fázisait (tilolás, gerebenezés, fonás guzsalyról) maguk is kipróbálják. Ezen kívül lesz még ügyességi játék a kulcs elcsenéséhez kapcsolódóan, szerelmi bájital készítése levendulából és rózsaszirmokból. Úgy tartották, hogy a jó háziasszony becsukott szemmel is felismeri a háztartási eszközöket, így a leányoknak tapintás útján kell ráismerniük a régi háztartási tárgyakra.
Azon látogatók között, akik mindkét mesetúra állomásait végigjárják és megszerzik az összes pecsétet; helyesen válaszolnak a találós kérdésekre, azok nyereményjátékban vesznek részt, amely során öt családi belépőjegyet lehet nyerni a szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényére.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása