Fel

Mészáros Gyuritól Harry Potterig

mesekiallitas

Mészáros Gyuritól Harry Potterig

Mesekiállítás nyílt a Skanzenben

Vajon mi a közös Mészáros Gyuriban, Harry Potterben és Luke Skywalkerben? A Szabadtéri Néprajzi Múzeum új kiállítása egy erdélyi mese cselekményének segítségével mutatja meg a mesék sajátos logikáját, szimbólumrendszerét. A felnőtt látogatókat a kiállítás a rejtett jelentések, összefüggések izgalmas felfedésével szólítja meg, a gyerekeket pedig játékra invitálja: aki felcsap mesehősnek, és kiállja a próbatételeket, az elnyerheti a királykisasszony kezét.

 

pixel

pixel

 

mesekiallitas2

A mesék generációról generációra hagyományozódnak, és hol az elalvást segítik, hol az egyhangú munkát könnyítik, hol problémás élethelyzetek megoldására vagy éppen elfojtott traumák feloldására adnak választ. Gyakran találunk bennük beszélő állatokat, sárkányt, boszorkányt, és látszólag bármi megtörténhet bennük. A meséknek mégis zárt világa van, ahol a csodás dolgok nem véletlenszerűen kerülnek egymás mellé, hanem mindannyian egy sajátos logika által működő rendszer részei. A népmesék, különösen a varázsmesék alkotóelemei örökérvényűek. Több sikeres író, forgatókönyvíró, rendező tudatosan épít rájuk, elég csak a Harry Potter-könyveket jegyző J.K. Rowlingra vagy a Star Wars atyjára, George Lucasra gondolni.

 

mesekiallitas1

 

Mindketten annak a Vlagyimir Jakovlevics Proppnak a munkásságára támaszkodtak, aki „A mese morfológiája” című munkájában az orosz népmesék közös jegyeit vizsgálva foglalta rendszerbe a varázsmesék állandó alkotóelemeit. Propp szerint minden varázsmese felépíthető 31 jól behatárolható funkcióból és 7 állandó szerepkörből. Az első mesei funkció, amely minden mesét elindít, az eltávozás, amikor a mese hőse elhagyja otthonát, addig megszokott környezetét. Így indul el Harry Potter Roxfortba, Luke Skywalker pedig a sivatagba megmenteni Leia hercegnőt. A többi harminc funkció olyan állandó elemeket takar, mint a segítő állatok feltűnése, a varázserejű tárgy elnyerése, az ellenféllel való küzdelem vagy a királykisasszony kezének elnyerése. A hét állandó szerepkör között ott találjuk a hőst, az álhőst, az útnak indítót, az adományozót, a segítőt, a károkozót és a királykisasszonyt. Egy szerepkör általában egy szereplőt takar, de előfordul, hogy azonos szerepkört több szereplő tölt be, vagy épp ellenkezőleg, egy szereplőt több szerepkörrel is felruháznak.

 

mesekiallitas3

 

A Skanzen új kiállítása az úgynevezett varázsmesék egyik típusát, a „Testen kívül rejtett erő”-típust mutatja be, és elmagyarázza a mesék mögött felsejlő szimbólumokat, rejtett jelentéseket, összefüggéseket, párhuzamba állítva Harry Potter, Luke Skywalker és az erdélyi Mészáros Gyuri történetét.

 

Fény derül arra is, hol van a valóságban az Óperenciás tenger, és merre fekszik Bergengócia. A vállalkozó kedvű gyerekek mágikus erdőben bóklászhatnak, segítő állatnak csaphatnak fel, vagy varázskarddal hadakozhatnak a hétfejű sárkány ellen.

 

A Mészáros Gyuritól Harry Potterig című kiállítás szeptember végéig látogatható.

 

További információ:

http://skanzen.hu/

http://skanzen.hu/hu/latogatas/kiallitasok/meszaros-gyuritol-harry-potterig

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása