Fel

Mi hiányzik a gyerekeknek?

kind

Mi hiányzik a gyerekeknek?

Ugye, különösen gyereknap környékén egy szülő se azzal ébred, hogy „ma boldogtalanná teszem a gyerekem”, de ha mégis „sikerül” csalódást okozni, a programmal, drága pénzen vett ajándékkal mindenki szomorú, dühös a másikra, pedig a gyerekek (mi is) üzenünk, jelzünk, csak… értjük is az üzenetet?

pixel

pixel

 

 

 

Egy gyermek üzenete szüleihez

Ne vegyél nekem dolgokat, amelyekre Te hiába vágytál! Ne érezz bûntudatot, ha nem tudsz megadni nekem mindent, amire fáj a fogam. Néha csak azért kérek valamit, hogy láthassam, hol a határ.

Add nekem az idődet!
Kérdezd meg, mi történt az óvodában, az iskolában! Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok. Érdeklődj afelől, hogyan oldom meg a feladataimat! Taníts engem a jóra, és mondd el, mi a rossz! Vitassuk meg a terveinket! Bátoríts választásaimban! Dicsérj, ha megérdemlem! Terelj jó útra, ha tévedtem!

anya7

Higgy nekem, bízz bennem!
Irányításoddal jó utat fogok választani.
Ha magam mellett tudlak, nem csatlakozom bandákhoz, távol tartom magam az alkoholtól és a drogoktól. Magyarázd meg nekem a gyógyszerhasználat szabályait és figyelmeztess a droghasználat veszélyeire.

 

Szeress, és hagyd, hogy szeresselek!
Szeress akkor is, ha rossz vagyok! Mutasd ki szereteted még abban az esetben is, ha nem tetszik neked a viselkedésem!

 

Bocsáss meg nekem!
Fejezd ki megértésedet tévedéseimkor! Add értésemre, hogy mindig van esély az újrakezdésre! Engedd meg, hogy tetteimért én vállaljam a felelősséget. Javíts ki, mondd el, ha tévedtem, de sose tedd ezt mások előtt!
Kérlek, sose hasonlíts másokhoz, különösen ne a testvéreimhez!

 

apuka5

 

Büntess meg, ha rosszat teszek! Ismerd el, ha jót cselekszem! Ne parancsolj nekem, kérj tőlem! Ez összetartozásunk érzését jelenti számomra. Ha megkérsz valamire, boldogan megteszem majd.

 

Bánj úgy velem, mint a legjobb barátaiddal! Figyelj rám, ha szeretnék megbeszélni veled valamit! Még csak gyerek vagyok, de nekem is vannak gondjaim, aggodalmaim. Tiszteld bánatomat, fájdalmamat!

 

Mondd sokszor, hogy szeretsz engem! Erôsíts meg abban a tudatban, hogy különleges vagyok, és mindig szeretni fogsz, bármi történjen is. Részed vagyok, valami különös dolog, a szerelem teremtett.

 

Megígérem, hogy megtanulok viselkedni, mondani fogom, hogy „Bocsáss meg!”, „Kérek szépen…”, „Köszönöm”, „Sajnálom a történteket” – szóval mindent, amit elképzeltél, amikor beszélni tanítottál. Mondani fogok majd mást is, pl. hogy „Szeretlek benneteket!”

 

Gáspár Sarolta az Egyszervolt.hu oldalon az Apróságok című rovatot szerkesztette – 2007 és 2013 között. Korábbi cikkeiből a mindig aktuális témákra térünk vissza.

Gáspár Sarolta új műsorát a Gubancainkat, minden csütörtökön 15-16 óra között a Rádió Bézsben hallgathatjátok meg.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása