Fel

Mítoszok és valóság a babák alvási szokásairól

babaalszikcim

Mítoszok és valóság a babák alvási szokásairól

 

Mindannyian hallottunk már jó tanácsot, bevált módszert, szájhagyomány útján terjedő tippet, ami a babák pihentető alvásáról szól. Egy része még hasznos is lehet a hallottaknak, de nem szabad ám mindent elhinni !

pixel

pixel

babaalszik-1

A nagyszülők, a barátok, és a média özönvízszerűen ontja az újdonsült szülőkre a különböző tippeket, trükköket, praktikákat, amelyeket hallottak, láttak vagy esetleg kipróbáltak. Ám a sok hasznos információ közül nehéz eldönteni, hogy melyek azok, amelyek ténylegesen használható ötletek? Íme néhány tévhit, amit sokan nem tudnak, pedig nagyon fontosak.

 

babaalszik-2

Hason vagy háton?

Sokak szerint a kisbabákat hason fektetve kell elaltatni, pedig ez nem igaz. Orvosi szakvélemények szerint a hirtelen fellépő csecsemőhalál elkerülése érdekében mindig a hátára kell fektetni a kicsit, nem a hasára és nem is az oldalára.

Később úgy is maga fogja eldönteni, hogy melyik a számára legideálisabb pozíció az alváshoz, ám addig, amíg nem éri el ezt a kort, fektessük le abban a testhelyzetben, amely a legkevesebb kockázatot hordozza magában.

 

babaalszik-3

Szabályozzuk az alvás hosszát?

Számos példát látunk arra, hogy a szülők a maguk napi ritmusa szerint próbálják az újszülött alvás- ébrenlét állapotát szabályozni. Valamelyest persze befolyásolhatjuk az alakulásukat, de nagy differenciát nem lehet létrehozni. A csecsemők pont annyit alszanak, amennyi időre szükségük van. Akkor álmosodnak el, mikor itt az ideje, és jószerivel csak akkor ébrednek fel, ha nedves a pelenkájuk, ha éhesek, vagy ha bármilyen hasonló problémájuk akad.

Az első idők nagy részét normális esetben alvással töltik. Ezt nem úgy kell értelmezni, mint a felnőtteknél ismeretes lustálkodást, vagy semmit tevést, mert a kicsik szervezetében az alvás során is számos fejlődés megy végbe, főleg az első időkben, mikor percről percre rohamosan változnak kívül és belül egyaránt. Tehát ameddig a gyermek nagyon pici, nem szabad beleszólni az egészséges biológiai ritmusába, még akkor sem, ha néha ez kellemetlenséget, vagy sok fáradtságot eredményez. Ebben az időszakban a szülőknek az a feladata, hogy a picik igényeit kiszolgálják, és megteremtsék a fejlődésükhöz szükséges környezetet és feltételeket.

 

babaalszik-4

Miért hasznos a pólyázás?

Sokfelől hallottuk már, hogy a pólyázás egy elavult, idejét múlt módszer a nyűgös babák megnyugtatására.  Azonban ha a pólyázási technika megfelelően van elsajátítva, nagyon is hasznos lehet, és egyáltalán nem elavult.

Vannak, akik aggódnak a baba túlmelegedése miatt, ám megfelelő öltözékkel ettől sem kell tartani. Ha szeretnéd kipróbálni, kérd ki a védőnő vagy a háziorvos tanácsát a helyes technikákkal kapcsolatban.

 

babaalszik-5

Szundikálás vagy mély alvás?

A felnőttek abból indulnak ki, hogy az általuk szundikálásnak titulált délutáni alvás nem ér annyit, mint az esti alvás, és ezt gondolják a kisbabájukkal kapcsolatban is, pedig ez csupán egy újabb tévhit. A kicsik ugyanolyan jól alszanak a babakocsiban, a hordozóban, vagy a gyerekülésben is, ha az kényelmes és nincs körülötte nagy zaj.

A felnőttekkel ellentétben a csecsemők egy nap alatt akár többször is álomba szenderülhetnek, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal be kell tenni őket a kiságyba. Nincs semmi gond, ha útközben alszik el az autóban, vagy egy kiadós séta közben a babakocsiban. Semmit nem rontanak ezek a körülmények az alvás minőségét. Nyugodtan mozduljunk ki otthonról, a kicsi alvása miatt nem kell aggódni.

 

babaalszik-6

Rizs és egyéb gabonafélék az alvás könnyítésére

Számos elgondolás szerint, a nap végi etetéshez hozzáadott rizs vagy egyéb gabonafélék segítenek abban, hogy a kicsi végig aludja az éjszakát. Ez azonban nem igaz, mert semmi nem bizonyítja a gabonafélék vagy a rizs ilyen jellegű hatását.

Ráadásul, esetlegesen akár rosszul is elsülhet a dolog, ugyanis a babák 4 hónapos koruk alatt nem tudják még megemészteni a gabonaféléket. A szülők sokszor próbálják siettetni a természetes folyamatokat, de ezt a módszert nem ajánlatos kipróbálni.

Ha érdekesnek találod cikkünket, akkor talán az organikus bébiételek otthoni elkészítéséről szóló írásunk is felkeltheti az érdeklődésed. Az említett cikket itt olvashatod.

 

forrás: kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása