Fel

Móra a Könyvfesztiválon

morakiado

Móra a Könyvfesztiválon

A gyermekirodalom legpatinásabb kiadója, a Móra is ott lesz a héten megnyíló Könyvfesztiválon. Könyvek és programok.

 

Tesz-Vesz szotar_borito_2016

 

Tesz-vesz szótár  

A mindenki által jól ismert szótár ismét kapható. Ebben a könyvben több mint 1500 szót és képet találsz. Sőt mi több, háromszor annyi szót, mert a Tesz-Vesz szótárban a magyar kifejezések angol és német megfelelője is szerepel. Igazi szótárt vehetsz a kezedbe, amelyet, remélem, örömmel forgatsz majd, hiszen a képek sokat segítenek.

Korosztály : 3+

http://www.mora.hu/konyv/tesz-vesz-szotar

 

teszvesziskolaborOK

 

Tesz-vesz város iskolája

Elérkezett a nagy nap: kezdődik az iskola! Cicó reggel Egonnal készülődik, majd csupa izgalmas órán vesz részt. Velük együtt ismerkedhetünk meg az ábécé betűivel, a számok és a színek világával, a napok, hetek, hónapok körforgásával. Közben nemcsak Mézes tanító nénit zárjuk a szívünkbe, hanem Buhera mestert, az iskola kelekótya gondnokát is.

Korosztály: 4+

http://www.mora.hu/konyv/tesz-vesz-varos-iskolaja

 

kerekito-mano-es-az-evszakok

 

Kerekítő Manó és az évszakok

A Kerekítő könyvcsalád első kimondottan óvodás korúaknak szóló kötete. Kerekítő manó és Kacska macska minden évszakban izgalmas kalandokba keveredik. Hogyan lágyítható meg télen a hókatonák szíve? Miért perdül táncra tavasszal egy egész mezőnyi pipacsbalerina? Hogyan védekezik nyáron Kerekítő manó a szúnyogok ellen? És mi zavarja meg ősszel az erdő csendjét?
Minden kérdésünkre választ ad a kis manó, aki eddig a közkedvelt Kerekítő-mondókáskönyvek oldalain bujkált.

Korosztály: 4+

http://www.mora.hu/konyv/kerekito-mano-es-az-evszakok

 

2016 09 27 Esti tundermesek borito 444x301mm.indd

 

Esti tündérmesék

A történeteket Boldizsár Ildikó író-mesekutató válogatta össze javarészt magyar népmesékből, de található a gyűjteményben erdélyi szász, valamint skót népmese is. A kötet egyaránt szól fiúknak és lányoknak, kicsiknek és nagyoknak – mindenkinek, aki szeretne egy szép esti mese után békés álomba merülni.

Korosztály:  5+

http://www.mora.hu/konyv/esti-tundermesek

 

 bergerszimatszolgalat-logo

 

Nyulász Péter: Az ellopott Mikulásszán

Új Berger Szimat szolgálat második része nyomozással, a 9 magyar kutyafajtával, sok humorral és teljes pedagógiai segédlettel önálló olvasásra 8-11 éveseknek a Helka-trilógia szerzőjétől.

Nyulász Péter mesés detektívsorozata egy budapesti magánnyomozó iroda rokoni és baráti társaságának kacagtatóan humoros és fordulatos kalandjairól szól. A mesés történet egyedi jellegzetessége, hogy főszereplő gárdája a kilenc magyar kutyafajtát jeleníti meg, és a további szereplők is valós kutyafajták jellegzetességeit viselik. Ezen felül a kalandok valós helyszíneken játszódnak, így a sorozatban így kiemelkedő szerepet játszik a képi világ. Ezt Ritter Ottó, animációs filmrendező és karaktertervező alkotta meg.

Korosztály: 6+

http://www.mora.hu/sorozat/berger-szimat-szolgalat

 

 sen-es-a-szaguldo-szan

 

Sen és a száguldó szán

Jó százévente beköszönt az Északi sarkon az Igazi Tél. Ilyenkor ötvenféle hó esik, és pontosan a sarkon láthatóvá válik Hóapó palotája.  Indul a szánverseny, és aki legelőször ér Hóapóhoz, annak teljesül a kívánsága. Sen és Sika nem akarja elszalasztani a lehetőséget, ám ez a verseny teli van ÁDÁZ veszedelmekkel. De hőseinknek sok apróság siet a segítségére. Egészen pontosan 66 apróság:  az ő szánjukat ugyanis MOPSZOK húzzák, 264 tappancs minden erejével!

Korosztály: 6+

http://www.mora.hu/konyv/sen-es-a-szaguldo-szan korosztály

 

micimacko-a-legjobb-macko

 

Micimackó a legjobb mackó

Ki hinné, mindannyiunk szeretett Micimackója 2016 októberében 90 éves.

Ebből az alkalomból napvilágot látott egy gyönyörű kis kötet, amelyben az 1926-ban megjelent történetek szereplőinek újabb kalandjait izgulhatjuk végig. Mi több, új szereplő bukkan fel a Százholdas Pagonyban, egy pingvin.

Korosztály:  6+

http://www.mora.hu/konyv/micimacko-a-legjobb-macko

 

 mora_szabomagda_szigetkek_154x207_16g.indd

 

Szabó Magda: Sziget-kék

Mikor Valentin édesanyja balesetet szenved, a kisfiú házsártos, rideg nagynénjével kerül egy fedél alá, aki vaskézzel vezeti a birtokot, és keményen bánik az alkalmazottaival. Akár emberek, akár állatok. Egy nap Valentin védelmébe veszi a teherhordásra kivezényelt lovakat, erre Lavinia néni megbünteti: megtiltja, hogy édesanyját meglátogassa a kórházban. A kisfiú ekkor különleges képességet fedez fel magában: megérti az állatok beszédét. Hamarosan hihetetlen utazásra indul Kandúrkával és János mókussal egy óriásfelhőn. A Szigeten, ahová érkeznek, fantasztikus masinákat, csodatévő gyógyszereket, bölcs törvényeket találnak. A helyi tudósok pedig kutatni kezdik az elixírt, amellyel megmenthetik Valentin édesanyját. Sziget-kéknek kell lennie, olyan kék színűnek, ami máshol nem állítható elő! Közben Lavinia néni ellen fellázad a város, nemcsak a tejesember és a postás, de a talicskák sem tartják be többé a szabályokat…

Korosztály:  7+

http://www.mora.hu/konyv/sziget-kek

 

 nyelvkincstar-ket-bolond-szazat-csinal

 

Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

A Nyelvkincstár sorozat új kötete a szólásokkal, közmondásokkal foglalkozik.

Ajándék póknak ne nézd a fogát, lóból is megárt a sok. Ilyen butaságokat mond Lala, a koala, aki húgával, Kokóval nemrégiben érkezett a Nevenincs erdőbe. Vajon miért használja helytelenül a közmondásokat, amiket annyira szeret? Bölcs Elek kideríti, hogy mi okozza a bajt, felesége, Gyöngyi pedig rendet tesz az erdőlakók fejében. Gyakorlat teszi a mestert: mire a mese végére érünk, nemcsak az erdőlakók, de az olvasó is helyesen tud majd használni kétszáz magyar szólást, közmondást és szállóigét, hiszen a jó pap holtig tanul.

Korosztály: 9+

http://www.mora.hu/konyv/ket-bolond-szazat-csinal

 

 2016 08 05 Tappancs kaladjai borito 463x200 mm.indd

 

Tappancs sorozat

A világhírű regénysorozat első kötete megható és kalandos történet egy fiúról, aki életében először szembesül azzal, hogy a legszebb álmokért küzdeni kell, sőt néha még csalni és hazudni is. Marty azt szeretné, ha ő lenne Tappancs gazdája, Tappancs pedig Marty kutyája szeretne lenni – a köztük lévő ragaszkodás és szeretet vajon erősebb a felnőttek törvényeinél?

Egy vasárnap délután megváltozik a tizenegy éves Marty élete. Ebéd után sétálni indul a folyó környékére, ahol találkozik egy sovány, riadt tekintetű kutyával, aki rögtön mellé szegődik. Tappancs éppen menekülőben van: elszökött gazdájától, a kegyetlen Judd Traverstől, és nem akar többé visszamenni hozzá. Marty nem tudja, mit tegyen: ha a szívére hallgat, megtartja a kutyát – ha viszont szót fogad a szüleinek, akkor visszaviszi törvényes gazdájának.

Korosztály: 9+

http://www.mora.hu/konyv/tappancs-kalandjai

 

lelekdoki5

 

Pacskovszky Zsolt: Hogyan élheted túl, ha furcsának tartanak

Nimród nem szeret az iskolaudvaron játszani az osztálytársaival. Órán megkukul, ha felszólítják, és félelmében néha még mindig a pad alá bújik, mint elsőben. Andris épp az ellentéte: örök izgő-mozgó, hangoskodó gyerek, aki folyton szerepelni akar. Nem szívelik egymást, és mindketten nehezen találják helyüket az iskolában. De mi történik, ha a két gyerek lovagként találkozik a vulkánsárkány várának közelében, a kedvenc számítógépes játékukban? És mit szól ehhez az osztály?

Korosztály: 9+

http://www.mora.hu/konyv/hogyan-elheted-tul-ha-furcsanak-tartanak

 

Mit tégy, ha “csodabogár”, “furcsa”, “más” osztálytársad van?

Mindenki másban ügyes, jó. Derítsd ki, hogy ő miben! Beszélgess vele időnként, ne hagyd, hogy mindig egyedül legyen! Amiben gyenge, ami nehezen megy neki, abban próbáld meg támogatni.

A történetet kísérő kérdések, feladatok és tanácsok segítenek abban, hogy könnyebben vedd az élet nehézségeit.
A könyvben szereplő feladatok összeállítását a Heim Pál Gyerekkórház Mentálhigiéniai Központjának dolgozói ötleteikkel, tanácsaikkal segítették.

 

viharlovag-1-fekete-eso

 

Dóka Péter: Viharlovag 1 – Fekete eső

Kalandos lovagregény és fantasy egyedi találkozása Dóka Péter új könyve. A szerző jól ismert humora, fantáziája most is magával ragadja az olvasót. Hősei bukott lovagok, szélhámos vitézek, történetíró törpék, jámbor sárkányok. A trilógia első részében Azovil, a rettenetes erejű kisfiú lovagi küldetésre indul Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében, hogy megmentse országát és ezzel az egész világot a pusztulástól. A férfiak azonban nem járnának sikerrel Vasfog, a sárkánylovas kislány segítsége nélkül…

Korosztály: 10+

http://www.mora.hu/olvass-bele/viharlovag-1-fekete-eso

 

az-informatikus-kutyaja-lackfi-janos

 

Lackfi János: Az informatikus kutyája

Lackfi János tizenöt francia és belga költő legszebb, legőrültebb, legőrültebben szép verseit válogatta össze és fordította le az elmúlt száz évből. A világhírű francia gyerekköltészetből először jelenik meg antológia magyar nyelven.

A vízilovat elküldi a felesége karatézni, hátha úgy lefogy. A fülbemászó falba mászik, mert hát a falnak is füle van. A féllábú ember falába pedig szépen kihajt, erdő lesz belőle. Öltönyös pasasok bámulják az aszfaltozást tátott szájjal: hiába, az aszfaltozó munkások a legmenőbbek! A zsiráf berúgott, a milliomos kihajózott az ablakon, a tehénnek körülbelül négy lába van, és mind csodálatosan leér a földig. A tyúkok úsznak a víz alatt, húgom egy széktámla, keresztanyám egy fakereszt, na és? Elefántot is tartunk otthon, egy teknősbéka énekel katalánul, nagymama pedig ezeréves és fél kézen állva mos fogat. Ja, és van egy semmiházi ember, aki igazából nincs is, illetve egyszerre van is meg nincs is. Egy kagylóval fel lehet hívni telefonon a tengert, még bele is szól. Az informatikus kutyája pedig szerveren tárolja az elásott csontokat.

http://www.mora.hu/konyv/az-informatikus-kutyaja

 

 reposzt-Arany-Janos

 

Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

Klasszikus költő és szlemmer? Hogy kerül a csizma az asztalra?

Olvasni jó, verset olvasni még jobb. Mondják, mégis kevés fiatal olvas verseket. Az iskolában letudják a kötelező penzumot, aztán soha többé semmi mást.
Arany poros, Petőfi túlzó és idealista, József Attila meg egy lúzer lenne?
Ha valakik, akkor a szlemmerek képesek megmutatni a fiataloknak, hogy mennyire érdekesek ma is a száz-százötven évvel ezelőtt írt versek. Kemény Zsófi versválogatása és a versek kommentjei arról győznek meg: Arany János menő, és nem érdemes félresöpörni.

A Repost sorozat első kötete.

http://www.mora.hu/konyv/arany-janos-versei-kemeny-zsofi-valogatasaban

 

zimzizim

 

Weöres Sándor: Zimzizim  

„Mégis legyen örömöm, / füled telizümmögöm.” – írja Weöres Sándor a Zimzizim első versében. És valóban: a kötet fülbemászó sorait együtt dúdoljuk, zümmögjük a költővel, aki páratlan humorral ábrázolja az állatok különleges tulajdonságait, és felejthetetlen költői képekbe sűríti a városi élet mindennapjait, az évszakok váltakozását vagy épp az iskolakezdést. Az újévet pedig három vidám verssel is köszönti. A közel fél évszázaddal ezelőtt született könyv méltó párja Weöres Sándor másik klasszikusának, a Bóbitának. Mindkét kötetet Hincz Gyula szerethető képei teszik teljessé.

http://www.mora.hu/konyv/zimzizim

 

 

A Könyvfesztivál Móra-programjai:

http://www.mora.hu/oldal/a-mora-kiado-programjai-a-budapesti-nemzetkozi-konyvfesztivalon-2017

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása