Fel

Felnőtteknek nem

felnotteknek1

Felnőtteknek nem

Új verseskötet

Ez egy különös verseskötet. Már a címe is sokat elárul. Ám a tartalma mellett fontos, hogy egy új technikai eszközt is felfedezhet benne az olvasó. A könyvben a képek megmozdulnak, életre kelnek. Ezt a megoldást hívják Liveprint – crossmedia megoldásnak. Könyvbemutató: 2017. április 23-án 15 órától a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Márai Sándor teremben.

 

pixel

pixel

felnotteknek2

Személyes ajánló

Mielőtt bármit is elárulnék a könyvről, elmesélném, hogy miképp reagált rá a másodikos lányom. Mivel verseskötetről van szó, izgultam, hogy mit fog szólni hozzá. Ám ő a 8 évesek teljes komolyságával boldogan lapozgatta. Beleolvasott szép csendben, majd pár perc múlva már futott is hozzám, hogy szeretne felolvasni belőle.  Majd ez így ment még egy óráig, s gyakorlatilag kiolvasta a könyvet. A versolvasási lavina itt még nem állt meg, mert alig várta, hogy hazaérjenek a család többi tagjai is, akiknek külön felolvasta kedvenceit. A hab a tortán már csak az volt, amikor letöltöttük a könyvhöz kapcsolódó alkalmazást, s az illusztrációk életre keltek. Azt hiszem ennél nagyobb dicséret nem kell a könyvnek. Tehát ajánljuk minden gyereknek, sőt még felnőtteknek is! Igaz a cím nem erre buzdít, de igen, ezeket a verseket érdemes elolvasni!

 

 

A felnőttek ANNYIRA nem tudnak semmit!

 

 

Megváltozik az élet, új lakásba kell költözni, új óvodába kell járni, mert apa nincs sehol, apa Londonban van, talán vissza se jön többé. Miközben fontos apróságok derülnek ki: Jolán néni félrecsúszott haját anya mindig megdicséri, a várfürdőben nincs is vár, Szabó úr kutyája pedig kifejezetten büdös.
Haász János svéd típusú gyerekversei egy óvodás kisfiú hangján mesélnek a megbillent egyensúlyú családban hányódó gyerekek sorsáról. Az egyetlen történetté összeálló életképek sorozata hol humorral, hol szomorkásan, de végig elemi erővel mutatja meg, hogy az ovisok élete is épp olyan hullámvasút, mint a nagy élet – csak kicsiben.

A versek mögött Merényi Dániel (Grafitember) találó rajzai nyitnak teret a gyermeki csodavilág számára.

 

Mi is az a LIVEPRINT?

A LIVEPRINT egy crossmédia megoldás. A kifejezés arra utal, hogy több média van jelen a folyamatban. Esetünkben a nyomtatott és a virtuális valóság. AR, azaz kiterjesztett valóság. A rendszer a mobiltelefonon keresztül felismeri a kinyomtatott képet, és lehívja a hozzá tartozó virtuális tartalmat. A tartalmak a valós térben jelennek meg.

A felhasználó az okoseszközére letölti az ingyenes LIVEPRINT alkalmazást a Google Play vagy App Store áruházakból, majd az eszközt a képre tartva automatikusan elindulnak a kapcsolt tartalmak.

A könyv a nyomtatott média, a virtuális csatolmányok pedig az animációk és hangfájlok, illetve a borítón található videó az alkotókról.

 

felnotteknek3

Haász János és Merényi Dániel

 

Haász János Gyulán született, még a múlt évezredben. Végzettségét tekintve politológus, de diplomája megszerzése óta a médiában dolgozik. 2003 óta Budapesten, Angyalföldön él, de Gyulára még mindig hazamegy.
Hatéves korában kezdett írni, de végül is ezzel minden osztálytársa így volt. Gimnazista kora óta foglalkoztatta az újságírás és az írás. Tizenhét évesen jelent meg első cikke a városi hetilapban, aminek tizenkilenc évesen kis ideig szerkesztője is volt. Az egyetemen harmadéves korától demonstrátorként újságírást oktatott, közben a Zoón Politikon és az ITT folyóiratok szerkesztője volt. Több megyei lapban, továbbá a Világgazdaságban, a Népszabadságban és a Magyar Hírlapban jelentek meg írásai, de publikált a Bárka folyóiratban is. Diplomája megszerzése után a Békés Megyei Nap című megyei napilap munkatársa, majd kis ideig a Gyula Televízió főszerkesztője volt.

2003-tól a Népszabadságnál dolgozott, 2005 óta van az Indexnél, 2011-től rovatvezető, 2013-tól főszerkesztő-helyettes.

Öt antológiában szerepeltek versei és prózai írásai (1996: Szarkaláb-keringő, 2000: Kútvesztő, 2004: Mostkor, 2004: Ponton, 2011: Aranyvackor). A Gyulai Hírlap számára Pesti Kornél néven készített interjúi 2012-ben kötetben is megjelentek. 2012-ben megkapta az Élet és Irodalom Tarnói Gizella-díját. 2011-től néhány évig egyebek mellett a BKF-en online újságírást tanított.

Szabadidejét a két gyerekével, olvasással vagy stadionokban, uszodákban, jégpályákon tölti, főleg nézőként. Vasas- és Arsenal-szurkoló. Nagy rajongója a Pál Utcai Fiúknak, Beck Zoli, Bérczesi Róbert, Likó Marcell és Kardos Horváth János munkásságának.

 

Merényi Dániel (Grafitember) Miskolcon született, ahol tanulmányait is végezte. Óvodás kora óta részt vett rajzpályázatokon, versenyeken, eleinte persze nem önszántából. Gimnazistaként, érettségi előtt egy évet töltött cserediákként Hollandiában, és ebben a tanévben elvégzett két szemesztert is az aarendonki szépművészeti akadémián, rajz szakon. A Kirakatrendező és Dekoratőr Szakiskolában tett záróvizsgák után – alkalmazott grafikusként – máris a mélyvízbe került, a Miskolci Bölcsész Egyesület filozófia jegyzeteit tördelte, majd a szamárlétrát végigjárva a kétezres évek elején már nemzetközi reklámügynökségeknél volt junior art-director, majd art director. A legtöbb és legszebb időket a Publicisnél töltötte, de úgy érezte, váltania kell. 2007-ben elszegődött inasnak egy olasz kerékpárváz-építő mesterhez. A szakmát csak így lehet kitanulni, iskolája nincsen. Négy évig inaskodott, majd Magyarországra visszatérve saját műhelyt nyitott. Ma is itt készülnek az egyedi, kézzel épített Merényi-vázas kerékpárok.
A vonalhúzogatást sem hagyta abba, Napirajz-blogja a magyar internet kultikus helye, immár 2005 óta. Itt megjelenő képregényei hozták meg számára az ismertséget. Nyers humorú képregényei mellett több civil szervezet számára is készít rajzokat (Tudatos Vásárló Egyesület, Ökotárs, TASZ, Helsinki Bizottság stb.). Évekig dolgozik a British Councilnak, a Comedy Centrálnak. Rajzai öt éve az index.hu-n is megjelennek. Az illusztrátori munkák frissen érkezett szenvedély az életében.
Boldog házasságban él, két kislánya van. Szabadidejében kerékpározik, az erdőt járja, málnát kapál. Zenét hallgat bakelitről és népi hegedülni tanul. Szeret népmeséket mondani és heverészni a frissen kaszált kertjében.

 

Könyvbemutató a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

„Anya, nekem vajon hány életem van?”: Haász János Felnőtteknek nem című verseskötetének bemutató beszélgetése a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Márai Sándor teremben 2017. április 23-án 15 órától.

Moderál Kadarkai Endre újságíró. Közreműködik Merényi Dániel (Grafitember) grafikus.
Gyere el te is, tanulj meg dinoszauruszt és cicát rajzolni Grafitemberrel! (A papírt, ceruzát mi biztosítjuk számotokra.)

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása