Fel

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

banner-909710_ver2_

Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

 

Pedagógusok számára kidolgozott, 21 állomásból álló „Múzeumok a pedagógusokért” címmel országos bemutatókörút vette kezdetét, melyen az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt. A 2018. szeptember 10. és október 12. között zajló rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

A MOKK által összefogott országos múzeumi koordinátori hálózat bevonásával 19 vidéki és 2 fővárosi helyszínen zajló eseménysorozatra a tananyag elsajátítását megkönnyítő, illetve az iskolán kívüli tanulást elősegítő, szórakoztatva tanító múzeumi tanulási módszerek iránt érdeklődő pedagógusokat várják. Az országos projektbemutató körút célzottan mutatja be a pedagógusok munkáját, illetve a köznevelést támogató múzeumi fejlesztéseket, szolgáltatásokat, melyek a 2017 és 2020 között zajló kiemelt uniós projekt keretében a MOKK és muzeális intézmény partnerei valósítanak meg.

A pedagógusok a nekik szóló, ingyenesen elvégezhető akkreditált továbbképzéseken és módszertani kiadványokon túl megismerkedhetnek az oktatási és muzeális intézmények modellértékű együttműködését megvalósító mintaprojektekkel, illetve az iskolai osztályok múzeumlátogatásának megtervezését segítő Múzeumi à la carte adatbázissal is, mely a projektnek köszönhetően megújult.  Az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy az október 1-én induló Múzeumok Őszi Fesztiváljára milyen pedagógusoknak, illetve iskolai osztályoknak szóló programokkal, érdekességekkel készülnek a hazai muzeális intézmények.

A többnyire múzeumi helyszíneken zajló események a múzeumok sokszínű világát prezentálva exkluzív tárlatvezetéssel vagy helyszínspecifikus múzeumpedagógiai bemutatóval zárulnak.

A 2017. február 1-én indult kiemelt uniós projektet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, mint konzorciumvezető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségével valósítja meg 36 hónap alatt. A projekt célja a múzeumi és könyvtári terület intézményeinek és szakembereinek felkészítése arra, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra, az oktatási területet segítve hozzájárulhassanak a korai iskola elhagyók számának csökkenéséhez, a felsőfokú végzettségűek arányának növekedéséhez, hosszú távon pedig a lakosság munkaerő-piaci lehetőségeinek javításához. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

A „Múzeumok a pedagógusokért” című bemutatókörút eseményei a pedagógusok által ingyenesen látogathatóak, a látogatás előzetes regisztrációhoz kötött. Az esemény állomásairól, programjairól itt tájékozódhat:

http://amimuzeumunk.hu/hirek/2018/09/04/muzeumok-a-pedagogusokert-orszagos-projektbemutato-korut-pedagogusok-reszere/

Regisztrálni az alábbi linken lehet:
http://amimuzeumunk.hu/regisztracio/

További információk a „Múzeumok a pedagógusokért” projektről: http://amimuzeumunk.hu/a-projektrol/muzeumok-a-pedagogusokert/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása