Fel

A piros az tilos! – ismerd meg játékosan a közlekedési táblákat

street-signs

A piros az tilos! – ismerd meg játékosan a közlekedési táblákat

 

Táblák az utcán, furcsa jelekkel, nyilakkal. Az egyik piros keretben, a másik kékben. Formájuk lehet háromszögletes, vagy épp nyolcszögletes. De vajon mit jelentenek? Miért épp pirossal vannak szegélyezve? Ismerd meg őket! Használd!

 

A piros az tilos!

Ezt a mondatot érdemes megjegyeznetek! Hiszen a hétköznapi közlekedés során, ha gyalogosan, biciklivel, vagy autóban és tömegközlekedési eszközön ülve megfigyeled a körülötted lévő világot sokszor piros keretes táblával  találkozhatsz. A piros keretben lévő táblák mindig valamilyen veszélyre hívják fel a figyelmet. A piros szín már önmagában is figyelemfelkeltő. Ezért a világ minden pontján a veszélyre felhívó táblák színe piros.  Figyeld meg, hogy a közlekedési lámpák pirosa is erre utasít, hogy most meg kell állni, nem mehetsz tovább! Ugyanígy fontos jelentőségű a közlekedési tábláknál is, mert ez a szín, amely rögtön magára hívja a figyelmet, a szemünk magától odatéved, s üzenete hamar eljut hozzánk!

Piros táblák, amelyeket ismerned kell

A legismertebb piros tábla a STOP tábla. Piros háttérben hatalmas betűkkel olvashatod a STOP feliratot, amely minden nyelvben ugyanazt jelenti: Állj meg! Hol találkozhatsz vele? A Stop táblák mindig veszélyes útkereszteződésnél vannak jelen, ahol a megállás kötelező! Nemcsak az autóval közlekedőknek, hanem a gyalogosoknak is! Itt mindig nézz inkább többször körül, mielőtt lelépsz a járdáról, vagy épp biciklivel mész. Sőt a bicikliről szállj is le, s miután megbizonyosodtál róla, hogy átmehetsz az úton, akkor indulj el!

 

4f09c692dab90791ad986778c9cd2710

 

Piros lefele fordított háromszög – ez a figyelmeztető tábla is arra utal, hogy meg kell állnod! A keresztben jövő autóknak van elsőbbsége, nem mehetsz tovább! Ezek a táblák szintén útkereszteződésnél szoktak lenni, ahol nagyon körül kell nézni, ha át akarsz menni. Itt is fontos szabály, hogy ha gyalog mész, nézz körül, vagy ha biciklivel, szállj le róla és úgy menj tovább!

 

elsobbsegadas_tabla

 

Hol találkozhatsz még a piros táblákkal?

Figyeld meg a lakóhelyed környékén, hogy találsz-e piros keretes táblákat? Legtöbbször a megengedett sebességet szokták még piros keretbe tenni, azaz csak olyan gyorsan mehetsz ott, amennyi megengedett a tábla szerint!

Gyalogos átkelő helyek tábláit, ha piros keretbe rakják, akkor ott nem mehetsz át az úttesten!Gyalogos átkelés-500x500

Ha olyan piros keretes táblát látsz, amelyben bicikli, autó, teherautó szerepel, akkor ott azokkal a járművekkel nem mehetsz be!

1-450450-14000-Másolás

Vasúti átkelők előtt láthatsz piros táblákat, mely arra figyelmeztet, hogy nemsokára sínhez érsz, ahol figyelned kell a vonatot, vagy a sorompót!

1200px-1.3.1_Russian_road_sign.svg

Ugyanilyen piros keretben sokszor állatok képét is láthatod, mely azt üzeni: vigyázz itt szarvas, kutya, vagy épp békák mehetnek át az úton.

 

állatok_egyben

Ha már ismered ezeket a táblákat, akkor beszélgessetek el a szüleitekkel, barátaitokkal, hogy vajon ők mit tudnak ezekről a táblákról? Miképp kell ott tovább haladni, mire kell figyelnetek!

Biztonságos közlekedést!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása