Fel

Nagyi, mesélj! – Borka meséltető könyve már a boltokban

NAGYI, mesélj! - kép

Nagyi, mesélj! – Borka meséltető könyve már a boltokban

Nagyi, milyen volt a lakásotok, mikor kicsi voltál, volt-e külön szobád? Hogy teltek nálatok az ünnepek, melyik volt a kedvenced? Van –e kedvenc közmondásod, s egyáltalán hogy kérte meg a nagypapa a kezedet? – kérdezi Borka a nagymamáját, Gurmai Beáta legújabb könyvében.

 

Nagyi, mesél! hátsó borító

 

Különös évet zárunk, amelyben sokan magányosan töltötték az idejüket, vagy túlságosan is összezárva. A nagyszülőket védtük, s és sokan egyedül vészelték át a karantén idejét, s ilyenkor az unokákkal csak telefonon, vagy online tartották a kapcsolatot. A hétköznapi események mellett sok nagymama mesélt a kicsiknek, ahogy Gurmai Beáta családjában is ez történt. Ez a különleges élethelyzet  ihlette meg Beátát, hogy megszerkessze a Nagyi, mesélj! című naplót, amely már a könyvesboltokban várja a vevőket.

A Nagyi, mesélj! című kiadvány nincs tele mesével, az üres oldalakat a nagymamának kell kitöltenie, telemesélnie. A könyvben Borka az írónő mesehőse kalauzolja végig a nagymamát, ő tesz fel kérdéseket, s gombolyítja a mesélés fonalát.

 

“Ez a napló nem csupán a visszaemlékezés eszköze, sokkal inkább a minőségi időtöltés szent grálja – ahogy Gurmai Beáta a könyv megálmodója meséli. Azt a fajta őszinte kitárulkozást adja ajándékba, amit egyébként nehéz lenne megtenni az élet folytonos sodrásában.”

 

mézeskalács

 

Mert mesélni jó, eltűnődni a múlton, hogy is volt anno, ki, hogy érzett, hol lakott, s a legcsodálatosabb, mikor a gyerekek ráébrednek arra a puszta tényre, hogy jé a nagyi is volt kislány. Borka egyfajta interaktív játékra buzdítja a könyv olvasóit, mert itt nem a meséken van a hangsúly, hanem a gyerekek kíváncsiságán, a nagymamák (nagypapák, mert ők is mesélhetnek J) aktivitásán. Ez a könyv egyfajta “társasjáték”, amikor a nagyszülők leülnek és mesélnek az unokáknak. De ugye a szó elszáll, az írás marad alapon, ezt le is írhatják. A játék kétoldalú, a nagyobb gyerekek már le is jegyzetelhetik a nagyszülők emlékeit, de a nagyszülőknek is kihívás és jó elfoglaltság lehet, hogy ők írják tele a könyvet.

Ajánljuk minden unokának és nagymamának ezt a csodaszép kiadványt!

 

AK

boldog karacsonyt

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása