Fel

Napi fél liter tej az optimális fejlődéshez!

tej

Napi fél liter tej az optimális fejlődéshez!

Manapság egyre több helyen találkozunk a tej jótékony hatásait hangsúlyozó hirdetésekkel és kampányokkal, így talán egyre többünkben tudatosul, hogy a tej és a tejtermékek a gyermekek (és a felnőttek) egészséges étrendjének részét képezik.

 Tej- és tejtermékek gyermekünk étrendjében

A tejtermékek választéka rendkívül széles. Ide tartozik a tej, az ízesített-, a savanyú- és a zsírdús tejkészítmények, a túró, valamint a sajt is. Bár a felsoroltak mindegyikének a tej a kiindulási alapanyaga, a tápanyagok megoszlásában (például zsírtartalmukban) nagyon különbözhetnek.

Tipp:Mára már sokféle ínycsiklandozó csomagolású tejdesszerttel találkozhatunk az élelmiszerüzletek polcain. Érdemes ügyelnünk arra, hogy bár ezekhez tejet használnak fel alapanyagként, sok esetben nagy mennyiségű cukor és egyéb járulékos összetevő, mint például keményített növényi zsiradék, is megtalálható bennük. Alternatívaként készítsünk tejből, natúr joghurtból, zsírszegény túróból, gyümölcs vagy olajos magok hozzáadásával házi joghurtot, túrókrémet, turmixot.

Miért fontosak a tejtermékek étrendünkben?

● A tejben és a tejtermékekben található szénhidrát legnagyobb részét a természetes formában jelen levő tejcukor (laktóz) alkotja, amely egyben a tej édeskés ízéért is felelős.

● A tejben lévő fehérje jól hasznosul, ezért is szükséges gyermekünk egészséges fejlődéséhez.

● A különböző tejtermékek zsírtartalma rendkívül változó. A tejtermékekkel állati eredetű zsiradékot juttatunk szervezetünkbe, így ügyelni kell a mennyiségre és arra, hogy mekkora az általunk választott tejtermék zsírtartalma!

● Ásványi anyagok közül kiemelendő a tej és a tejtermékek kalciumtartalma. Fél liter tej napi kalciumszükségletünk 60-70%-át fedezi. A megfelelő kalciumellátottság többek között az egészséges csontozat kialakításáért és megőrzéséért felelős. A csontok minőségét, erősségét, teherbírását nagyrészt a gyermek táplálkozása határozza meg, ezért fontos az elegendő kalciumtartalmú étrend követése gyermekkorban.

● Vitaminok közül említésre méltó a D-vitamin, amely a kalcium felszívódásához szükséges. D-vitamin az elfogyasztott táplálékon túl, napfény hatására keletkezik a bőrben, így megéri motiválni gyermekünket a szabadban történő játékra, sportra!

● A tejben és a tejtermékekben jótékony tejsavbaktériumok is találhatók. Ezeket a probiotikumok csoportjába soroljuk, amelyek a bélflóra egyensúlyának helyreállításáért és megőrzéséért, védekező rendszerünk támogatásáért felelősek.

Jegyezzük meg! Naponta fél liter tejet és ennek megfelelő tejterméket javasolt beépíteni étrendünkbe. Ez napi 3-4 adagot jelent lehetőleg zsírszegény tejtermékek formájában. 1 egységnyi tej- és tejtermék: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, puding, 5 dkg kemény vagy félkemény sajt.

 Nem mindegy, hogy milyet…

Tejből és tejtermékekből sem mindegy, hogy milyet vásárolunk. Magyarországra még mindig jellemző a túlzott zsír-, ezen belül is a nagymértékű telítettzsírsav-fogyasztás, amely egészségügyi kockázatokkal járhat, így tudatosnak kell lennünk a tejtermékek vásárlásánál is.

 

●  A zsírszegény tejtermékek előállítása során a zsírt eltávolítják a termékről, így csökken a zsírtartalma. Ebbe a csoportba tartoznak a zsírszegény (0,1-1,5%-os) tejek, joghurtok és kefirek, a sovány/zsírszegény túró, valamint a sovány/zsírszegény sajtok.

Tipp:A zsírszegényebb tej, tejföl, joghurt általában kék, míg a zsírosabb változat piros színű dobozban található. Érdemes gyermekünknek ezt megtanítani, hogy egészségtudatosabban választhasson a későbbiekben.

●  A zsíros tejtermékek közé tartoznak a teljes (3,5%) vagy nagy zsírtartalmú (2,8%) tejek, a tejföl, a zsíros túró és a zsíros sajtok, valamint a nagy zsírtartalmú tejdesszertek. Ezen felül egyre elterjedtebbek a házi tejek, amelyek 3,6% feletti zsírtartalommal rendelkeznek.

Tudnivaló

Egyre több gyermeket érint napjainkban a tejcukor-érzékenység, más néven laktózintolerancia. Ezeknek a gyermekeknek a szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot (a tejcukrot lebontó enzim hiányában), így az ezt tartalmazó élelmiszerek, mint a tej és egyéb tejtermékek fogyasztására kellemetlen tünetekkel, mint haspuffadással, hasmenéssel, alhasi fájdalommal reagálnak.

Gyakorlati tippek:

●  Tízóraira vagy uzsonnára készítsünk joghurtos vagy kefires mártogatóst/szószt zöldség- vagy gyümölcshasábokkal.

●  Zsírszegény tejből desszerteket is készíthetünk, mint például tejberizst, tejbedarát, pudingot vagy turmixot. Túrós édességek, mint például palacsinta, rétes, túrókrém esetében pedig használhatunk sovány túrót a zsíros helyett.

●  Krémlevesekhez, gyümölcslevesekhez tejszín helyett használhatunk tejet; ragukat, főzelékeket, leveseket pedig sűríthetünk tejföl helyett kisebb zsírtartalmú joghurttal, amely natúr, vagy kefirrel, amely savanykás ízűvé teszi az ételt.

●  Ügyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére és mindig tartsuk hűtőszekrényben őket, ugyanis romlandó termékeknek számítanak. Ez a szabály a tejjel vagy tejtermékekkel készült ételekre is vonatkozik.

Tudta-e?Tejcukor érzékenyek részére már számos laktózmentes tejtermék kapható: a tejen kívül joghurtból, tejfölből, tejszínből, túróból, túródesszertből is találhatunk laktózmentes változatot, így ezeket érdemes beépíteni az étrendbe.

 

Házi feladatKészítsünk gyermekünkkel tejes turmixokat desszert gyanánt. Zsírszegény tejből, gyümölcs hozzáadásával tápláló édességet készíthetünk, ami egyben folyadékfogyasztásunkat is növeli.

Tóth Bernadett, dietetikus

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása