Fel

Ne csak az angolt magold, hanem a „What’s your német!”

hans1

Ne csak az angolt magold, hanem a „What’s your német!”

 

Hózentróger, tupír, giccs, knédli – csupán néhány a rengeteg szó közül, melyet ismerünk és használunk anélkül, hogy tudnánk, német jövevényszóról van szó. A Goethe Intézet a német nyelvet és kultúrát, ill. németnyelv-tanulást népszerűsítő, fél évesre tervezett kampánya a nemkunszt.hu 2014 szeptemberében indul.

pixel

pixel

hans5

Nemkunszt.hu – tanulj németül! 

A köznyelvben több százra tehető a németből vett szavaink száma, a hagyományos szakmák szókincse pedig csak úgy hemzseg a német eredetű kifejezésektől. A nemkunszt.hu kampány azoknak szól, akik még nem mertek belekezdeni a német nyelvtanulásba, vagy már többé-kevésbé beszélik ugyan a nyelvet, de továbbfejlesztenék tudásukat. A kampány legfontosabb célja, hogy kedvet ébresszen a német nyelvtanulás iránt.

Ezt a törekvést szolgálja Sub Bass Monster rapje, amely elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani. A Nem Kunszt c. dalhoz Sub Bass Monster mintegy 100 jövevényszót használt fel és videóklip is készült hozzá.

Egy játék keretén belül további strófákat lehet írni a dalhoz, melyet a vállalkozó kedvűek elküldhetnek a nemkunszt@budapest.goethe.org címre. A legjobb három szöveg szerzője egy zenei stúdióba látogathat el, ahol megismerkedhetnek az ott folyó munkákkal.

hans2

Jövevény szavak – avagy mégis tudunk németül? 

A jövevényszavakból, egy frappáns magyarázatokból és vicces rajzokból álló gyűjtemény is készült Guck mal rein! – Kukkants bele! címmel, amely letölthető a nemkunszt.hu honlapról, nyomtatott formában pedig a Goethe Intézetben lehet hozzájutni. A nyelvtanulók további rajzokkal egészíthetik ki a gyűjteményt, melyet a nemkunszt@budapest.goethe.org címre küldhetnek el.

hans4

Hans Hase – a nyuszi, aki németül tanít

A szülőket és a kisgyermekeket játékos német nyelvi kalandra invitálja a közkedvelt internetes portál, az egyszervolt.hu. A portál nyitó oldalán a Goethe Intézet nyuszi figurája, Hans Hase fogadja a látogatókat, aki csak németül ért. Így ha bárki beszélgetni szeretne vele, el kell sajátítania a nyelvet, amiben persze Hans Hase örömmel segít. A Goethe Intézet ezzel a játékos akcióval arra bíztatja a szülőket, hogy válasszák gyermekeiknek a németet első idegen nyelvként, mivel az kiváló alapot teremt más idegen nyelvek, elsősorban az angol nyelv elsajátításához.

hans3

Miért hasznos németül tanulni?

A szakmabelieket továbbra is különböző német nyelvvel kapcsolatos aktuális programokkal és érdekes információkkal látja el az intézet. Kiemelten támogatja a szakiskolai németnyelv-oktatást. Mivel Magyarországon több mint 6.000 német és osztrák érdekeltségű cég 200.000-nél is több szakembert foglalkoztat, ezért a németül beszélő pályakezdőknek jócskán növekedhetnek az esélyei a munkaerő-piacon.

Elsősorban ösztöndíjak, projektek és kapcsolatok építése révén segítik a szakmai tanárok és a diákok nyelvtudásának fejlesztését, valamint a nyelvtanárok és a szakmai tanárok közötti együttműködést.

A kampány keretén belül mindhárom célcsoportnak (gyerekek, szülők, szakmabeliek) szól az a felhívás, melynek célja Magyarország első németnyelv-tanulás térképének a megépítése. A nemkunszt@budapest.goethe.org címre lehet elküldeni az intézmény nevét és címét, amelyek ezután felkerülnek az online térképre.

 

A nemkunszt.hu projekt a német Külügyi Hivatal által támogatott „Bildungsoffensive Deutsch“ program keretében valósul meg.

Együttműködő partner: Osztrák Intézet

A projekt gazdája a budapesti Goethe Intézet

Kivitelezője: Organic Communications Kft.

A projekt honlapja: www.nemkunszt.hu

www.goethe.de/budapest

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása