Fel

Nem használ több műanyagot a LEGO!

GrownUpsNew-66c9204c9e5c37bfcc6af9e54115479d

Nem használ több műanyagot a LEGO!

A Lego az évtizedben az összes műanyagelemét lecseréli, alternatív megoldásként fát és cukornádat használ majd. A Lego építőjátékai nem először készülnek természetes anyagból: az első sorozatokat ugyanis még fából gyártották 1947-ig.

A Lego évente 75 millió építőelemet értékesít világszerte. Az Octogon dolgozta fel először a Telegraph cikkét, miszerint a vállalat tíz éven belül 100 százalékban fenntartható anyagokra vált.

A dán cég vezetője, Niels B. Christiansen a napokban bejelentette, hogy 2030-ra minden téglát és figurát fából vagy cukornádból készítenek. “A Lego új téglái ugyanolyan színesek és tartósak lesznek, mint a régiek, csak éppen sokkal kevésbé környezetszennyező módon gyártjuk.” A társaság több millió fontot fektet be a nyersolaj alapú akrilnitril-butadién-sztirolból készült műanyag kivonására.


Tíz év van a teljes cseréig Fotó: Unsplash

A céget Ole Kirk Christiansen asztalosmester 1932-ben alapította Dániában. Fajátékokat gyártott és csak két évvel később vette fel a „LEGO” nevet. A műanyagra 1947 után tértek át, mivel lényegesen olcsóbb volt az előállítása. Az első szállítmányok azonban visszatértek a gyártóhoz,  a játékboltok nevetségesnek tartották a műanyag elemeket, és az emberek is megszokták a fajátékokat, úgy gondolták, a műanyag nem tudja helyettesíteni azokat. Az alapító fia, Godtfred Christiansen átvette 1954-ben a cégvezetést, és felülvizsgáltatta az akkor még problémás, gyakran nehezen kapcsolódó elemek rendszerét. Az „igazi” LEGO 1958-ban született meg, majd szépívű pályája fontos állomásaként 1990-ben a cég bekerült a világ 10 legjobb és legnagyobb játékgyártója közé, ráadásul az egyetlen európaiként.

A vállalat – amely azóta is a Christiansen családé – igyekszik haladni a korral, már 2018-ban bejelentette, hogy átállnak bio-polietilénekre, és 2025-re kizárólag környezetbarát termékeket forgalmaznak, ennek ellenére tavaly még mindössze 2 százalék volt a bioanyagok felhasználásának aránya. Erre utalt Christiansen is, aki most jelezte, hogy az eddigiekhez képest sokkal nagyobb lépésekben fognak előre haladni, és elismerte, hogy a korábbi nagy vállalás egyelőre döcögősen halad.

 

21318-lombhaz

forrás: http://okoroom.hu/blog/2020/02/20/nem-hasznal-tobb-muanyagot-a-lego-cukornadbol-es-fabol-keszulnek-majd-az-epitokockak/?fbclid=IwAR2OkNspdE270W4th-0dCnUIZFe8M_cpq_UJ0UGQ0EeJie6K50lMnSbWad4

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása