Fel

Nyugodt alvás, sok mozgás és kevés édesség – így erősítheted gyermeked immunrendszerét!

zoldseg

Nyugodt alvás, sok mozgás és kevés édesség – így erősítheted gyermeked immunrendszerét!

 

 

Napról napra hűvösebbek a reggelek, sötétebbek a délutánok, egyre több zsebkendő fogy, ezzel párhuzamosan pedig nő az óvodai és iskolai hiányzások száma. Miképp erősítheted csemetéd immunrendszerét? Milyen praktikákat tudsz bevetni, miben van a legtöbb vitamin? A november 17-19. között megrendezésre kerülő BabaMama Expo és KidExpo csapata Almásy Katalin természetgyógyászt és dr. Sigmond Anikó gyermekorvost kérdezte az őszi-téli betegségek hatékony megelőzéséről.

 

pixel

pixel

Az oktatási intézményekben, óvodákban, iskolákban 10-15, de akár 25-30 gyerek is járhat egy csoportba.  Zárt légtérben, egymáshoz közel, napi 6-8 órán keresztül elkerülhetetlenül átadják egymásnak a vírusokat, baktériumokat. November, december tájékára az időjárás is hűvösre, nyirkosra fordul, a kórokozók pedig támadásba lendülnek. Összességében tehát természeteshogy a közösségbe kerülő gyermekek, főleg az első hetekben, hónapokban többet betegeskednek.

 

 

„A leggyakoribbak az enyhe légúti érintettség tünetei: orrfolyás, köhögés – mivel a felső légutak nyálkahártyái az első szűrők, a beszívott levegőben lévő vírusok, szennyező anyagok, pollenek, allergének itt tapadnak meg, innen igyekeznek a takarító csillószőrök eltávolítani az idegen anyagokat. Ehhez a szervezet fokozott nyáktermelést hív segítségül, ezt észleljük orrfolyás, tüsszögés, köhögés formájában” -magyarázza dr. Sigmond Anikó gyermekorvos.

Amikor a terhelés olyan mértékű, hogy a gyerkőc szervezete már nehezen birkózik meg vele, mélyebb védekező funkciókat vet latba. Ilyenkor jelentkeznek a betegség jól ismert tünetei: a bágyadtság, fáradtság és láz. A panaszok gyakorisága és erőssége függ a gyermek immunrendszerétől, amit viszont több tényező befolyásol: egyfelől a genetika, másfelől  életmódja és táplálkozásának minősége.

 

telisport

 

Előbbi adottság, utóbbiért viszont sokat tehetsz te magad is. Alapvető fontosságú a pihenés és a kicsi lelki nyugalma: legkésőbb kilenc órakor kerüljön ágyba, lefekvés előtt pedig alaposan szellőztessük ki a lakást – hangsúlyozza a doktornő. Hozzáteszi:

„Éjszakára ne legyen 22 foknál több a hálószobában, inkább használjunk meleg takarót. Elalvás előtt a kisgyermeknek szülei meséljenek, esetleg halk megnyugtató zene szóljon, a pici közelében ne nézzenek hangos filmet. A nyugodt alvás erősíti az immunrendszert és a szellemi funkciókat is.”

 

A táplálkozás szerepe szintén meghatározó. Az édességek, divatos rágcsálnivalók helyett, kínáld csemetédet sok gyümölccsel, zöldséggel. Szomjoltásra vizet vagy cukor nélküli gyümölcsteát adhatsz, a túlzott szénhidrát-bevitel ugyanis fogékonyabbá tesz a fertőzésekre.

Almásy Katalin természetgyógyász kifejezetten ajánlja az almát, mivel rengeteg vitamint tartalmaz, magas az ásványanyag- és rosttartalma, és erősíti a fogakat. Megelőzésként sokat segíthet még a méz, ami természetes immunanyagokat, könnyen hasznosítható szénhidrátot és hurutosság elleni hatóanyagot tartalmaz. A pirosbogyós-gyümölcsökből készült termékek remek antioxidánsok, vaspótlásra is szolgálnak, ráadásul javítják az étvágyat. A fokhagyma  az egyik legerősebb antibiotikum, vírus – és baktériumölő hatása kiváló, az echinácia pedig remekül fokozza az ellen állóképességet – emeli ki Almásy Katalin.

„Az indiánok ősi növényéből többféle készítményt lehet kapni. Akár teába, akár cseppekben, akár cukorkában is találkozhatunk vele. Ami pedig igazán ínycsiklandozó, és egyben egészséges, azok smoothiek és turmixok.”

Mindkét szakember megjegyzi, hogy az ellenállóképesség fokozása érdekében mozogjon sokat szabad levegőn a gyerkőc. Dr. Sigmond Anikó kitért arra is, hogy a hűvös őszi-téli időszakban a hideg hatását kompenzálhatjuk infravörös vagy bioptron lámpával, az esti fürdővízbe tehetünk kamillát, illóolajokat. A légutak tisztítására nagyon jó hatásúak a só-kamrák vagy otthoni sópára Salvus vízzel esetleg sólámpával. A szaunázni is lehet a téli időszakban, de a kicsik maximum 4-5 percig maradjanak bent.

sokamra

 

A fenti tanácsok betartása remélhetőleg megóvja gyermekedet a téli vírusoktól, ám ahhoz, hogy minden egészséggel kapcsolatos ténnyel és tévhittel tisztában legyél, nem árt alaposan tájékozódni. A BabaMama Expo – KidExpón, az őszi-téli időszak legnagyobb családi rendezvényén a babákat és gyerekeket több mint 100 program, Téged pedig számos helyszíni tanácsadás vár. Gyerekorvosoktól, védőnőktől tudsz tájékozódni a sürgősségi elsősegélynyújtást igénylő helyzetekről épp úgy, mint a mindennapos megbetegedésekről.

 

Gyere el november 17-18-19-én, a Budapest Sportarénába, és hallgasd meg a szakemberek tanácsait!

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása