Fel

Óvodai mini koncert után megérkezett a Karibi gyerekkoncert – gyereklemezzel jelentkezik a PASO –

PasokidYTev (1)

Óvodai mini koncert után megérkezett a Karibi gyerekkoncert – gyereklemezzel jelentkezik a PASO –

 

 

Karibi hangulatú zene, friss, pörgős dallamok, ismert gyerekdalok új zenei köntösben, s még egy – két régi Kaláka sláger is megtalálható a PASO zenekar új gyerekeknek szóló lemezén. A vadiúj hanganyag gyereknapra jelenik meg – egyenlőre csak digitális formába debütál, a Youtube-on és a különböző streaming platformokon – PASO Kids – Karibi gyereklemez címmel. Az ötlettől a megvalósításig a zenekar frontembere KRSA mesélt nekünk,

 

Sok évnyi zenélés után miért határoztátok el, hogy a gyerekeknek is írtok dalokat?

Az egész úgy indult, hogy a gitárosunk gyermekének óvodájában az óvónénik nagy PASO rajongók voltak. Éveken keresztül, minden alkalommal, amikor vitte oda, vagy hozta el a kisfiát rágták a fülét, hogy szervezzen le egy évzáró koncertet az oviba a srácoknak. Amikor végül eljutott a kérés a zenekarhoz, akkor a csapat egyből ráállt és egy pár számos villámkoncertet adott a nagycsoportosok ballagásához. Mindnyájan nagyon élveztük, egy nagyon kedves élmény volt minden résztvevő számára. Talán ennyiben is maradt volna a dolog, de valahogy kitudódott, aminek nyomán kaptunk egy felkérést a MÜPÁ-tól, hogy állítsunk színpadra egy teljes gyerekkoncertet. Mivel nagyon élveztük az ovis bulit, igent mondtunk és a pár dalt komplett műsorrá bővítettük, így született meg a PASO Kids – Karibi gyerekkoncert.
 

PASO_Kids_cover

A dalok között több feldolgozás is van, illetve, ahogy nézem saját szerzemény is  – miképp választottátok ki a dalokat? 
Organikusan alakult a dallista, ha lehet így fogalmazni. Voltak nagy kedvencek, amiket egyértelmű volt, hogy a saját képünkre formálunk. Ezek között akadtak hazai ismert klasszikusok, illetve átdolgoztunk jamaicai folk szerzeményeket, valamint írtunk saját, kifejezetten gyerekeknek szánt dalokat is.

S így került bele a  klasszikus gyerekdal – Sej, haj denevér című is? Volt valamilyen különleges kötődés hozzá?

Az abszurd hangulat mindig is közel állt a szívünkhöz, így adta magát, hogy ez a dal is a repertoár része legyen. Szerencsére kifejezetten jól áll neki a karib lüktetés és a sok fúvós.
A lemezen két  Gryllus Vilmos szerzemény is megtalálható a Kárókatona és a Nandu címűek  – Kaláka dalok – amelyek már klasszikusnak számítanak, azokat miért választottátok be?
Jó is, hogy ez szóba kerül! Ha tényleg a legelső momentumot keressük, akkor tulajdonképpen ez az, innen indult az egész! A Kaláka 40 éves születésnapjára felkértek különféle formációkat, hogy dolgozzák fel egy-egy dalukat és adják elő az ünnepelteknek egy meglepetés koncert keretében. Mi a Nandu-t választottuk. Óriási élmény volt eljátszani nekik az általunk átértelmezett dalt az ünnepség záró szekciójában és úgy tűnik, hogy nekik is nagyon tetszett a megközelítésünk, mert ezt követően többször is meghívtak minket a Kaláka nyári fesztiváljára, ahova gyermeki örömmel mentünk és mindannyiszor hatalmas élményekkel tértünk haza. Aztán egyik alkalommal gondoltunk egyet és kitaláltuk, hogy ne mindig a Nandu-t játsszuk, hanem valami olyan nótát, amire nem számítanak, így került a Kalákás fellépés repertoárjába a Kárókatona. Ennek a két dalnak az átdolgozása pedig aztán rákerült a gyereklemezünkre is.

A zenei stílusotok annyira magával ragadja a hallgatót, hogy rögtön táncra perdülne – a gyerekeknél ez még jobban igaz lesz – van erre valamilyen visszajelzésetek?

 

Igen, abszolút! Élőben is volt rá példa, hiszen párszor már előadtuk ezeket a dalokat, de most a felvétel alatt és után is folyamatosan teszteltük a számokat a saját gyermekeinken és a szűkebb ismerősi körben. Egyből mozognak rá a gyerekek, táncolnak, ugrálnak, önfeledten éneklik a dalokat. Azt mondhatjuk, hogy ha ugyanez lesz a fogadtatása a lemezanyagnak szélesebb körben is, akkor elégedettek lehetünk majd 😊
 

PASO_grouppic

Hogyan tovább? Készül -e majd animáció a dalokhoz, találkozhatunk veletek gyerekkoncerteken is?

 

A lemez borítót Lossonczy Bazsó rajzolta, s a tervek szerint Ő és mások is rajzolnak majd a felvételekhez kapcsolódó animációkat, így egy-egy történet képekben is megelevenedik majd.

Régóta tervezzük, hogy befejezzük ezt a lemezt. Örömmel jelenthetjük, hogy 2021. Gyereknapjára elkészül és megjelenik a teljes anyag a YouTube-on és minden streaming platformon: https://backl.ink/147001383
A legközelebbi koncertünk jún.10-én lesz a Barba Negrában (XI. Neumann János u. 2.), de itt elsősorban a normál PASO program kerül terítékre. Persze, ha nagyon követelik valamelyik gyerekdalt, akkor előfordulhat, hogy eljátsszuk 😀 Arra viszont mindenképpen lehet számítani a jövőben, hogy lesznek kifejezetten gyerekeknek szóló fellépések is és előadjuk a teljes anyagot a PASO Kids – Karibi gyerekkoncertek keretében.

 

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása