Fel

Piszkos Kéz, testünk kalózkapitánya

Piszkos Kéz, testünk kalózkapitánya

Nem véletlen, hogy a fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó tankönyvekben külön fejezetrész éppen a kézmosás fontosságával foglalkozik. Szeretett tanítómesterem, Nyerges Gábor professzor igen nagy figyelmet fordított arra, hogy a gyermekosztályon fekvő betegeinkhez mindannyian csak frissen mosott kézzel nyúljunk, mert – mint számtalanszor elmondta – ”szappan és víz csodákra képes a fertőzések megelőzésében, de csak akkor, ha használjuk is őket”. Semmelweis Ignác – ha élne – bizony szomorúan látná, hogy tanai még mindig nem épültek be mindenhol a mindennapi gyakorlatba…

Kezet mosni pedig meg kell tanítani minden gyereket – ha ez nem történt meg családon belül, akkor az óvodában, iskolában. Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy számos fertőzés forrása lehet a piszkos kéz, és a látszólag tiszta kezünkön, a körmünk alatt akkor is kórokozók ezrei lehetnek, ha ezeket szemmel nem láthatjuk.

Az alábbi fertőzések kórokozói (a teljesség igénye nélkül) pl. mind eltávolíthatóak a kézről, ha valaki rendesen kezet mos, mielőtt étkezik:

• a járványos májgyulladást okozó Hepatitis A vírus

• a csecsemőkorban leggyakrabban vizes, híg székletűrítéssel járó hasmenést okozó rotavírusok és Norwalk vírusok

• a gennyes, nyálkás, esetenként véres székletekkel járó hasmenést a különböző salmonella, shigella, staphylococcus, campylobacter és coli törzsek.

Vizsgálatok igazolják, hogy az emberek akkor sem mosnak rendesen kezet, ha erre van lehetőség. Megfigyelték, pl. egy mozi nyilvános mosdójában, hogy a WC-t használó száz ember közül csak 12-en mostak szappannal kezet, 7-en csak vizet engedtek a kezükre, a többiek pedig kisétáltak anélkül, hogy a vízcsap közelébe mentek volna.

 

Mivel és hogyan lehet kezet mosni?

A felmérések szerint átlagosan fejenként napi 10 liter vizet fogyasztunk kézmosásra, tisztálkodásra. Ehhez nem feltétlenül szükséges ivóvíz tisztaságú víz. Amennyiben lehetséges, legkedvezőbb a megfelelő tisztaságú felszín alatti vizek használata, de ezen igény kielégíthető összegyűjtött és megfelelően tisztított csapadékvíz, illetve vezetékes ivóvíz használatával is.

A kézmosás népszerűsítésére már az óvodában is, de az iskolai mosdóban is el tudnék képzelni ábrákkal illusztrált, a szakszerű kézmosás lépéseit tartalmazó plakátokat, melyeket maguk a gyerekek készíthetnének el – pl. az iskolában a rajzóra keretén belül. Lehetne ez rajzverseny/pályázat témája is, a legjobbak jutalma pedig a pályamű nyilvános kihelyezése – a prevenciós munka egyik eredményeként.

 

Mikor kell kezet mosni?

• Evés, ivás előtt közvetlenül

• Ételkészítéskor, nyers hús, baromfi, hal érintése után

• Köhögéskor, minden esetben (a kéz a száj előtt) vagy orrfújáskor

• Minden esetben WC használat után

• Minden esetben a kontaktlencsék berakása előtt

• Különösen védeni kell a csecsemőket, mert ők még magukat védeni nem képesek

o Minden esetben, amikor csecsemőhöz – különösen 3 hónaposnál fiatalabbhoz érünk – előtte kezet kell mosni.

o a csecsemők kezét – miután ők a szájukba vehetik gyakran az ujjacskáikat – senkinek nem ajánlott puszilgatni, megfogni az édesanyján kívül

o ha pelenkát cseréltünk, utána ismét kezet kell, mossunk, mintha WC használta történt volna.

 

Dr. Mészner Zsófia – OGYEI főigzgató

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása