Fel

Pünkösdölés a Millenárisban

Pünkösdölés a Millenárisban

Pünkösd ünneplésére invitálják a Millenárisba a kicsiket, illetve a nagyokat, megismerni a régi népszokásokat, köszönteni az új életet, a várva várt igazi tavaszt.

 

Pünkösdi Ünnepkör

 

Pünkösd napjára felébred a természet, minden zöldell, zsong és zsibong az élet – gondolnánk mi, bár a mostani időjárást elnézve csak reménykedni tudunk, hogy valóban tavasz van. Ám, hogy a remény mégis él, s bízunk a jó idő eljövetelében, segíthet, ha hétvégén ezt a régi ünnepet újra felelevenítjük. A főleg a valláshoz kapcsolódó ünnep mellett rengeteg népszokás is dívik ilyenkor. Legismertebb a pünkösdi király választás, amelynek hagyománya a XVII. századból ered, ahol már a huszárezredekben választottak pünkösdi királyt. Az ezzel járó hatalom nagyon rövid volt, ahogy a mondás is tartja: „Rövid, mint a pünkösdi királyság”. E napon különböző ügyességi versenyeket rendeztek, s a nyertes kaphatta meg a rangos címet, azaz király lehetett. Persze a királyság számos jóval is járt, pl. egy évig minden lakomára hivatalos volt, s minden kocsmában ingyen ihatott.

 

 

Játszóház és digitiális pünkösdi király

 

Idén is nagy mulatságra készülnek a Millenáris Fogadójában illetve a parkban, ahol reggel tíztől este ötig tart majd a pünkösdi forgatag. A hangulatról a Kolompos zenekar gondoskodik. A legkisebbeknek népi játékokat, dalokat , mondókákat tanítanak délelőtt a Lépegető program keretében. A Baba Bú-JÓ játszóházban a szülőket együtt várják a gyerekekkel egy közös játékra. Az egész napos kézműves foglalkozások mellett most a nagyobb gyerekekre is gondoltak, a digitális játszóházban különleges multimédiás programokkal várnak mindenkit. Az ide érkező gyermekek – szüleikkel együtt – olyan játékokat próbálhatnak ki, amelyek bevezetik őket a digitalizált hétköznapokba, illetve tapasztalatot szerezhetnek digitális világunk néhány kevésbé ismert eszközhasználatában. Ezen a napon te lehetsz a pünkösdi király vagy királyné – a digitális technikák segítségével!

 

 

Színház és hangszerbemutató

 

A pünkösdi királyválasztás mellett színházi előadás is várja a gyerekeket, a Harlekin bábszínház: A kis Ida virágai c. előadását láthatják majd délelőtt. Andersennek ezt a meséjét nem halhatták olyan sokszor, mint A kis hableányt vagy A rút kiskacsát. Pedig nagyon szép! Az SGYGYRE (Síró Gyermekekre Gyorsan Reagáló Egység) két tagja: Jin és Jan mutatják be kis Idának a virágok báljának vidám történetét. De úgy ám, ahogy eddig nem volt szokás! A virágok tánca, a színkavalkád és a belőlük formálódó figurák mindent világossá varázsolnak szemeink előtt. Ha szeretne egy kis szépséget, andalodást, vidámságot, nézzék meg kis Ida virágainak táncát! A rendező-tervező, Magdalena Miteva a világhírű kortárs bábművészet – a „szófiai iskola” – egyik legmarkánsabb képviselője, aki Európában is a keresett rendezők közé tartozik.

 

Délután hangszerbemutató veszi kezdetét, A kuruttyoló békakirály címmel. Messzi tájak gyönyörű hangszereit ismerhetik meg és próbálhatják ki a gyerekeket egy igazán izgalmas mesén keresztül. Kuruttyoló békakirály történetei tele vannak csengéssel, bongással, ciripeléssel, ritmussal, zengéssel, minden fülnek való csodával.

 

A pünkösdi forgatagot a Kolompos együttes műsora zárja, akik igazi talpalávaló muzsikával búcsúztatják el a kis pünkösdi királyokat és királynékat.

 

 

(x)

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása