Fel

Ragyog a mindenség

ragy-kiemelt

Ragyog a mindenség

Az idei év nagy sikere a Kaláka legújabb gyereklemeze a Ragyog a mindenség című erdélyi gyermekvers-antológia kötet CD mellékleteként jelent meg. Ha nincs karácsonyra ötletetek, máris egy ajánló, hogy mi legyen a fa alatt. 

Gyermekvers antológia

 

A Ragyog a mindenség gyermekvers-antológia a kortárs erdélyi irodalom 24 kiemelkedő alkotójától közöl mintegy 200 verset, és mint az utóbbi húsz év gyermekekhez szóló lírájából merítő válogatás, iránymutató az olvasás megkedveltetése, a további könyvválasztás tekintetében. Ez a kötet ugyanakkor hangsúlyosan több mint versantológia: rendhagyó módon arra vállalkozik, hogy teret adjon a vers, a rajz és a zene találkozásának. A gyermeki világ meghatározó motívumait követő versciklusok mindegyikét más-más – összesen tizennégy – Erdélyben alkotó grafikusművész illusztrálta, a stílusok, technikák, színek és formák sajátos ritmusú váltakozása pedig káprázatos vizuális elemekből építkező teret eredményez. A gondolat és a folt, a rím és vonal képzeletbeli összefonódását pompásan egészíti ki a muzsika: az antológiát a nemzetközi hírű Kaláka együttes legújabb albuma teszi teljessé, amelyen a kötet szerzőitől választott egy-egy vers szólal meg, mint sziporkázó dalokká kibontott költemény. A nagy gonddal, rendkívül igényes kivitelben készült könyv ráragyog olvasóira, valós élményt nyújt számukra – mert ez az, ami egyetlen kisgyermek világából sem hiányozhat.

ragy-slider

Kaláka Erdélyben

“A Kaláka együttes először 1981-ben koncertezett Erdélyben.
Ez a turné nagy hatással volt a zenekarra. Azóta sok erdélyi költő versét énekelik, az első számú „kedvenc” természetesen Kányádi Sándor, akinek verseiből több Cd-t is készítettek, és akivel sokat léptek fel vele közösen. 1990 óta rendszeresen, néha évente többször is muzsikálnak Erdélyben. Egy ilyen turné alkalmával, talán már vagy három éve kérdezte Tőzsér László a csíkszeredai Gutenberg Kiadó vezetője a Kalákától, van-e kedvük csatlakozni egy új tervhez: megjelenik egy verseskötet, ami reprezentatív válogatás a mai erdélyi gyerekversekből, kiváló illusztrációkkal, és úgy lenne igazán szép, ha néhány vers Kaláka-dalban is megszólalna, és egy CD-n része lenne a verseskötetnek. Természetesen egy ilyen új munkához, 24 új dalhoz idő kell. Idő a dalok megírására, a stúdiómunkákra stb. 2013-ban megszülettek a dalok, elkészültek a felvételek és a Marosvásárhelyi Könyvvásáron lemezbemutató koncertet is tartottak, megjelent a rég tervezett kiadvány. A dalok ma már a Kaláka repertoár részei. Nagy öröm, hogy az eddig is énekelt Kányádi, KAF, László Noémi, Lászlóffy Aladár , Visky András versek mellett ezzel a lemezzel Farkas árpád, Markó Béla, Lászlóffy Csaba, Ferences István , és több, eddig talán az együttes számára még nem ismert,s fiatal költő versére írott dal is megszületett.
Nagyon jók az első visszhangok, mint a közönség, mint a szakma részéről.
Érdemes volt belevágni!” (Gryllus Dániel)

ragy1

A lemezen elhangzó művek, dalok:
1. Jánk Károly: Elhajlik az ég az ágtól
2. Jánky Béla: Zsibog a hegy
3. Demény Péter: A kéményseprő verse
4. Balázs Imre József: Csigabiga-expressz
5. Karácsonyi Zsolt: A furcsa állat
6. P.Buzogány Árpád: Szélhegedű
7. Tompa Gábor: A szemérmes ünnep
8. Fekete Vince: Apukám lelke, mint egy csupor kakaó
9. Nagyálmos Ildikó: Panna verse, az önbizalomról
10. Tolna Éva: Tréfás vers
11. Kányádi Sándor: Krumplis mese
12. Szántai János: Tintapacák
13. László Noémi: Kérdezgető
14. Ferenczes István: Csodakert
15. Markó Béla: Milyen állat kell nekünk?
16. Jancsik Pál: Dinnye
17. Cseh Katalin: Tavasz
18. Kovács András Ferenc: Holderdő
19. Visky András: Tükör-ének
20. Páll Lajos: Tavaszi felhő
21. Farkas Árpád: Virágzápor
22. Egyed Emese: Ötven csillag
23. Lászlóffy Csaba: Az egy púp dicsérete
24. Lászlóffy Aladár: Ki kiált a láthatáron

A Gutenberg Kiadó és a Gryllus Kiadó közös kiadványa kizárólag a Kaláka Zeneboltban és a Kaláka webshopban kapható:
http://www.kalakazenebolt.hu/component/virtuemart/cd-lemezek/ragyog-a-mindenség-a-kaláka-együttes-lemezével

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása