Fel

Réka meséi a filmvásznon

Réka meséi a filmvásznon

Egyedülálló témájú, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó magyar rajzfilmsorozat készül a Réka meséi című népszerű könyvsorozat nyomán. A gyermekbetegségekkel foglalkozó kötetekből Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező készít animációs tévésorozatot.

 

Rajzfilmsorozat

 

A Réka rajzfilm sorozat szakmai előkészítése már folyamatban van. A Vox Nova kiadó illetve az Oszkár díjas rendező Rófusz Ferenc közös célja, hogy az azonos című nagysikerű mesekönyv sorozat koncepciójának megfelelően mind a gyermekek, mind a szüleik számára közérthető formában mutassák be a különböző, gyakori gyermekbetegségeket Ezt a célt az óvodás és kisiskolás korú gyermekek számára könnyen befogadható képi és formavilágon keresztül fogják bemutatni, a szórakoztatáson túl lényeges ismereteket is közvetítve. Az eredeti grafikák figyelembe vételével alakítják ki a film végső képi világát, amely a mai trendeknek megfelelő digitális 2D animációs technika segítségével készül A 13 részes filmsorozat minden egyes része – követve a mesekönyvek tematikáját -, egy-egy konkrét témát dolgoz fel.

 

 

Egyedülálló kezdeményezés

 

Az alkotók határozott célja, hogy olyan alkotást hozzanak létre, amelyet a világon mindenütt vetíteni fognak, és amely a magyar kultúra elismertségét fogja növeli. “A magyar animáció, de talán az egyetemes animáció történetében sem készült még ilyen alkotás, amely a gyerekeink életében egy ilyen fontos kérdésről, mint a betegségek megélése és kezelése szólna.” – mondja Rófusz Ferenc rendező

 

 

Rendezői koncepció

 

Rófusz Ferencet, “A légy” Oscar-díjas rendezőjét az Igaz Dóra tollából született mesék szövege éppúgy megfogta, mint Halmai László rajzai, ezért kereste meg a kiadót az animációs sorozat ötletével. „Célunk, hogy a gyerekek szórakoztatásán túl, plusz információt is nyújtsunk ezeknek a betegségeknek a jobb megismerésének, kezelésének és megelőzésének céljából. Ennek ellenére a film nem akar egy tudományos ismeretterjesztő alkotás lenni, szeretne a mesék csodálatos világában maradni, és meghatározó élménnyé válni a gyerekek számára. A filmsorozat természetesen a mesekönyvek átstrukturálásából építkezne, mind az irodalmi anyag, mind a képi világ tekintetében.” mondja Rófusz, majd hozzáteszi, hogy “Ezzel a filmmel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy gyermekeink könnyebben leküzdhessék félelmeiket a betegségekkel szemben, ne féljenek az orvosi rendelőbe bemenni, ne féljenek az orvosoktól. Szeretnénk, hogy a gyerekek játékos formában a mesék világán keresztül sajátítsák el a betegségek megelőzésének lehetséges formáit”.

 

 

Réka mesék a könyvespolcokon

 

A Réka meséi első két kötete – a Réka és az influenza, valamint a Réka oltásra megy – már tavaly a boltokba került. A sorozat azzal a céllal indult, hogy közérthető formában szóljon a gyerekekhez és szüleikhez a gyakori gyermekbetegségekről, elmagyarázza kezelésüket, egyúttal kiemelje a megelőzés fontosságát, és népszerűsítse az egészséges életmódot. A sorozat kiemelt célja, hogy a mesék irányt mutassanak a szülőknek a betegségek ellen való védekezésben és a gyógyulás során, illetve szeretnénk átsegíteni a gyerekeket ezeken a számukra ijesztőnek tűnő időszakokon. A szerzők szülők is egyben, így saját családi tapasztalataik is megjelennek a mesékben. Továbbá minden mesét dr. Farkas Vera gyermekgyógyász szakorvos lektorált, és a sorozatot a Magyar Orvosi Kamara, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány is ajánlja az olvasóknak.

 

 

 

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása