Fel

A nagy táborválasztó

A nagy táborválasztó

Visszavonhatatlanul itt a várva várt nyári szünet. Öröm ez a gyereknek, még ilyen szürke nyári napon is. Lehet elaludni, lazítani, lógni a haverokkal. Ugyanakkor a szülők számára nem kis fejtörést okoz, hogyan töltsék meg tartalmasan gyermekük elkövetkező két és fél hónapját. Egyre nagyobb számban találhatóak a választékban történelmi, mitológiai, irodalmi vagy akár régészeti táborok.

 

Vizsgáznak a szülők

 

A feladat igazi erőpróba: szervezési, logisztikai és persze szórakoztatói készségből vizsgáznak a szülők. A családi elmulaszthatatlan közös nyaralások, a nagymamáknál eltöltött felejthetetlen hetek mellett szinte minden szülő fejében megfordul a kérdés: milyen táborba küldjem idén a gyermekem? Hihetetlen választék, a hagyományos, alternatív, napközis, bentlakásos táborokat már felsorolni is lehetetlen, és ez a számosság nem minden esetben könnyíti meg a szülői választást. Korábbi cikkünkben már összeállítottunk egy táborválasztó kiskátét, de ez alkalommal ismételten szeretnénk pár érdekes ötlettel szolgálni a nyárra készülő szülőknek.

 

 

Válassz, kalandozz és szórakozz!

 

A táborajánlók között tallózva érdekes újdonságként szolgál az egyre nagyobb számban megjelenő történelmi, mitológiai irodalmi vagy akár régészeti táborok sora. Hasonlóan az elmúlt évek sikerit folytatva az ország számos helyén lesz nyelvi és különböző alkotótábor. A kalandtáborok valószínűleg idén is nagy sikert aratnak. Természetesen idén nyáron is lesz számos állatkerti, kézműves, tánctábor, ugyanakkor már külföldi, az Adriai tenger partjára vagy akár Egyiptomba szervezett táborokat is találhatnak az érdeklődő szülők. S végül nem hiányozhatnak a hagyományos napközis táborok sem. Ez a hatalmas szórás az árakban is megmutatkozik. Egy 1 hetes – 5 napos tábor átlagosan 15.000-25.000 forint, ugyanakkor egy bentlakásos tábor ára lehet ennek akár duplája is. Az iskolák által szervezett napközis táborok szerencsére ennél olcsóbb megoldásokat nyújtanak a szülőknek.

 

Az alábbiakban szeretnénk pár érdekességet bemutatni, de további táborokról olvashatnak az www.egyszervolt.hu/ajánlo illetve a www.minitipp.hu oldalakon.

 

 

Nomádok a Kerekerdőben

 

A mecseki Pusztabányán a Kerekerdő Egyesület által szervezett nomád táborban eltöltött 10 nap során a gyerekek megismerkedhetnek az állat- és növényvilág mellett a kézművességgel, a csillagászattal és a földtannal, mindezt szakavatott önkéntesek vezetésével. A felnőtt csapat a táborhelyeken a 7-17 év közötti gyermekeket várja a „családokba”. Minden családnak van egy felnőtt vezetője: pótmamija vagy pótpapija, az ő feladatuk segíteni a gyerekeket a mindennapokban. A tíz nap tengelyét a szakmai programok jelentik. A gyermekek forgószínpadszerűen haladnak végig az öt természettudományos, a néprajzi és a konyhás szakmai napon. A délutánokat közös játékokkal, foglalkozásokkal töltik illetve ilyenkor kerül sor kézműveskedésre (agyagozás, nemezelés, gyöngyfűzés, pólófestés, stb.), íjászatra, papírsárkány-készítésre, és még számos érdekességre..

 

 

Egy kis adriai környezetkutatás

 

Kék Bolygó Magyarország természetvédelmi szervezet tengeri természetvédő tábort szervez Horvátországba, Losinj szigetre. A tengerkutató központjáról és a szabadon élő delfinekről híres Veli Losinjban játékos formában, terepgyakorlatokon, kirándulásokon ismerkedhetnek meg a gyerekek a tenger csodálatos élővilágával, betekintést nyerhetnek a környezetvédelmi kutatómunkába és elsajátíthatják az önálló természettudatos gondolkodást. Lesz delfin-hátuszony azonosítás, delfinek követése, vízminőség mérés és éjszakai plankton- és csillagfigyelés is.

 

 

 

Barangolás a mitológia mesék birodalmában

 

A Fővárosi Művelődési Ház 7-12 éves gyerekek számára szervezett táborában a résztvevők első nap megismerkednek Tészeusszal, segítenek neki megtalálni és legyőzni a Minotaurust, majd Ariadne segítségével kijutnak a labirintusból.

 

A második napon Iaszon elindul az aranygyapjú megszerzéséért, a gyerekek segítségére lesznek mind a sárkányfogak elvetésében, mind az óriások legyőzésében. Médeia varázsolni tanítja a gyerekeket. A további napokon a gyerekek Daidalosszal és Ikarosszal együtt gyártják a repülő szerkezeteket, (papírból) melyekkel repültető versenyeket rendeznek, miközben eljátsszák a történteket; Midász király aranyat érő tulajdonságaival ismerkednek meg, ami végül gyötrelemmé válik. Ezektől szabadítják meg a gyerekek Dionüszosz segítségével. Kiderül az is, mitől nőtt szamárfüle a híres uralkodónak. Az utolsó nap a leleményes Odüsszeuszt kísérik el a résztvevők, bolyongásai során együtt élik meg a veszélyes kalandokat. A játékos napok során a a résztvevők a kalandokhoz szükséges eszközöket is elkészítik, az olimpiai játékokból is kiveszik a részüket.

 

 

Minden ami kép

 

A Budakeszi Erkel Ferenc művelődési központban azokat a gyermekeket várják, akik érdeklődnek a fotó és film létrehozása, technikája iránt. A képi kifejezőeszközök technikai háttere, használata és hatásmechanizmusa világába nyújt bepillantást, sok-sok gyakorlattal.

 

 

 

 

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása