Fel

Süni ökológiai gyerekmagazin

süni

Süni ökológiai gyerekmagazin

 

„A természet hangján – minden ZÖLDfülű gyereknek” A Süni magazin a Göncöl Alapítvány, a Süni Egyesület és a Fővárosi Állat- és Növénykert ismeretterjesztő gyerekmagazinja. Azoknak a gyerekeknek és családjuknak szól, akik szeretik a természetet, az állatvilágot, és szeretnének tenni egy szebb, élhetőbb világért. A SÜNI több, mint egy lap – a Süni életérzés.

 

A Süni magazin 1985-ben született meg; akkor még kicsi formátumú volt: nagyjából akkora, mint egy iskolai füzet. Nagyon hamar népszerű lett a gyerekek körében, és rövidesen Süni-klubok is szerveződtek különféle iskolákban, könyvtárakban és művelődési házakban, szerte az országban. Az eredetileg általános iskolásoknak készült lapot gimnazisták, sőt, még idősebbek, ugyanakkor viszont óvodások is olvassák. Nem kis feladat egy ismeretterjesztő lapot úgy megtölteni tartalommal, hogy azok is találjanak benne érdekességet, akik már szinte kijárták az iskolát, és azok is, akik még csak a képeket tudják nézegetni. Ma a lapnak számos olyan olvasója van, akinek a szülei is lapozgatták gyerekkorukban a Sünit.

Miért éppen SÜNI?

A sünt mindenki ismeri, hiszen gyakori szereplője meséknek, gyerekverseknek, rajz- és bábfilmeknek, de élőben sem nehéz találkozni vele. Vadonélő állat ugyan, a természet része, de nem kerüli az embert. Megtelepszik akár a városokban is, ahol elegendő kertet, parkot, zöldfelületet talál: ugyanazt, amire a gyerekeknek is szükségük van. Az a város, ahol a sün nem él meg, embernek sem kellemes hely – a süni tehát számunkra az élhető környezet jelképe is lehet.

2000-től a Süni magazin megújult: az A/4-es formátumú újságban látványosabb természetfotóknak, több rejtvénynek, hosszabb írásoknak és nagyobb méretű poszternek jut hely. A cikkeket hazai szakemberek írják, és kiváló magyar természetfotósok képei illusztrálják. A lap szerkesztőinek célja, hogy az újság ne a papírkosárban végezze, hanem újra meg újra elővegyék, és megőrizzék a könyvespolcukon a gyerekek.

 

Süni és társai

 

A magazinban megjelenő írások egy-egy meghatározott tematika köré csoportosulnak: ez lehet valamilyen mesebeli motívum, amelynek megfelelőjét keressük az állatok, növények, ásványok világában, de lehet egy állat- vagy növényfaj, illetve – csoport, egy természeti jelenség vagy egyes földrészeket, tájak is. A tematikus lapszámok segítenek abban, hogy a gyerekeket kézenfogva vezessük végig egy adott téma mentén a világban. Segítenek ebben az egyes részterületek „kalauzai”: kedves, rajzolt figurák – többségükben állatok, de van köztük növény, sőt, megelevenedett szikla is. Süni és társai meg-megjelennek az oldalakon, és tréfás megjegyzéseket fűznek a komoly ismeretterjesztő tartalomhoz. A hosszabb cikkek szövegét képaláírások, keretbe szedett kiegészítő információk törik meg, amelyeknek nagyobb betűmérete lehetőséget ad arra, hogy a legkisebbek is megpróbálkozzanak az elolvasásukkal.

 

Élj úgy, mint az erdő!

 

A Süni interaktív újság: az olvasó talál benne rejtvényeket, amelyeknek megfejtői nyereményekben is részesülhetnek. A magazin köré a hulladékok újrahasznosítását népszerűsítő életmódmozgalom épül, melynek jelmondata: „Élj úgy, mint az erdő, és az erdő is élni fog!” – ennek keretében a gyerekek beküldhetik és a lap oldalain viszontláthatják a témával kapcsolatos rajzaikat, vagy megpróbálkozhatnak környezetbarát barkácsolással, kézműveskedéssel.

 

2006-ban a Sünit Prima Primissima Díjra jelölték: olyan megtiszteltetés ez, amelyben kevés újság részesült. A lap végül a díj Prima fokozatát kapta, elsőként és azóta is egyetlenként mind az ismeretterjesztő, mind pedig az ifjúsági sajtótermékek közül. Nemcsak a szerkesztőség és a Göncöl Alapítvány, hanem az egész hazai környezetvédelmi mozgalom számára nagy dicsőség, hogy ebben az elismerésben éppen egy ökológiai gyermekmagazin részesült.

 

A Süni magazin elérhetőségei:

E-mail: szerk@goncol.hu

Postacím: Süni magazin szerkesztősége, 1242 Budapest, Pf. 455

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása