Fel

Sári, Samu és a titkok

sári samu titkok

Sári, Samu és a titkok

Észt gyerekkönyv magyar nyelven, ritka mint a fehér holló.

Titkos világok

Sári és Samu testvérek, Sári idősebb, felnőttesebb, Samu óvodás, a gyermekkor vágyvilágában él. Szüleik átlagos szülők: apa meccseket néz rendületlenül, anya mos-főz-takarít, egyben tartja a családot. Egy azonban közös mind a négy szereplőben: mindenkinek van egy titkos magánvilága, amely természetes része az életének, ahova időről időre elmenekülhet. Apa képzeletben híres sportoló, anya tündérkirálylány, Sári felhőrszágban a Nappal és a Holddal társalog, Samu pedig varázsló. Időnként elvonulnak a külvilágtól, hogy egyedül legyenek egy olyan világban, ahol ők állnak a középpontban, ahol ők a legfontosabbak, ahol mindenki csak az ő parancsaikat lesi.

Tenger a földszinti tárolóban

Mielőtt azonban egy széthulló család tragédiájaként értelmeznénk a könyvet, érdemes meghallgatni a házfelügyelő véleményét is, akiről kezdetben csak annyit tudunk, hogy sosem végzi el a dolgát, alig látni a házban, s amikor előkerül, akkor is csuromvizes ruhában vacog egy radiátoron. Nos, ennek a különös embernek is megvan a maga titka: a földszinti tárolóban egy tengert rejteget! Olyan sokáig maradt a saját álomvilágában, hogy most már képtelen nélküle élni, megfulladna víz nélkül. Tőle tudja meg Sári és Samu, hogy ha nem látogatják rendszeresen az álmaikat, ha nem ápolják képzeletük világát, akkor az túlnő rajtuk és pusztító erejűvé válik: az sem jó, ha teljesen belefeledkezünk, és az sem, ha örökre szakítunk a gyermekkori vágyakkal. Így amikor egy szörnyűséges tüskés hátú dinoszaurusz jelenik meg a városban, már sejtjük, hogy egy elfeledett álom keresi gazdáját, hogy számon kérje rajta mellőzöttségét.

Valóra váló álmok

Képzelet és valóság különleges játéka lendíti előre a történetet, a valóságos események néha nonszensz helyzetekkel vegyülnek, valós és képzeletbeli lények egyaránt megjelennek a történetben, az álmok pedig valóra válnak. Nincs merev fal a képzelet és a valóság közé húzva, az álmokba el lehet jutni, az álmok pedig valóra válhatnak. A könyvet finom humora, a karakteres szereplők – a főhősök és teremtményeik mellett roppant szórakoztató szereplő Birka úr, az agresszív író, valamint Mónika, a hazudós kislány – az álomszerű atmoszféra, a gyermeki gondolkodás hol vicces, hol mélységesen komoly bölcsessége és nem utolsó sorban Ilmar Trull egyszerű, barátságos illusztrációi teszik feledhetetlen olvasmánnyá.

– Pompor Zoltán –

Andrus Kivirähk: Sári, Samu és a titkok
Rajzok: Ilmar Trull
Cerkabella, 2009

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása