Fel

Az Év gyerkkönyve 2008

Az Év gyerkkönyve 2008

Szijj Ferenc: Zöldség Anna és a beszélő póniló, valamint Lackfi János: Kövér Lajos aranykeze az Év gyerekkönyve 2008-ban.

A zsűri nehéz helyzete

Szakállas közhely: a zsűri nehéz helyzetben volt – mondta az átadó ünnepség felvezetőjében Békés Pál, az IBBY magyarországi egyesületének elnöke. Hozzátette azonban, hogy ezúttal ez a közhely igazából egy diadaljelentés, mert míg tíz éve a helyzet azért volt nehéz, mert alig volt miből válogatni, mára ez alaposan megváltozott, és sok jó szerző, sok jó gyerekkönyve között kellett megtalálni a díjra legméltóbbakat.

Békés Pál felidézte, a tíz évvel korábban az Év gyermekkönyve díjátadó megnyitásakor, beszéde tele volt elkeseredettséggel, lehangolódottság, mert a gyerekirodalom háttérbe szorult, a gyerekkönyveket elhanyagolták. Majd lassanként, az évek teltével megjelent a derű ezekben a megnyitókban, és mostanra az eltelt évtized alatt – ha nem is a helyére került, de presztízsnövekedés tapasztalható a gyerekirodalom terén. „Több az odafigyelés, megjelent az időnként igazán komoly kritikai figyelem, és olyan szerzők írnak a gyerekeknek, akikről korábban nem gondoltuk volna” – mondta Békés Pál. Úgy látja, ma már nem degradáló belépni a gyerekirodalom területére, és egészében véve pozitív folyamat zajlik a gyerekirodalom és a gyerekkönyvek területén, „bár attól a beteljesedéstől még messze van, amit szeretnék” – tette hozzá Békés Pál. Külön megemlítette a filmgyártást. Példaként hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben elkészült 400 magyar film közül csupán kettő készült gyerekeknek. „Ez a filmszakma döntése, a kuratóriumok osztották el így a támogatásokat, de reméljük, hogy az a pozitív változás, ami az irodalomban már érezhető tán eléri a filmeseket is – jegyezte meg Békés Pál.

A díjazottak

Az Év Gyermekkönyve 2008. díjban részesült Lackfi János Kövér Lajos aranykeze című regényéért, Szijj Ferenc Zöldség Anna és a beszélő póniló című mesekönyvéért, Békés Rozi Pásztor Árpád Muzi című kötetének illusztrálásáért, Pacsovszky Zsolt Timothée de Fombelle Ágrólszakadt Tóbiás című regényének fordításáért és Mosonyi Aliz életműve, munkássága elismeréséül.

A díjazottakról szóló méltatások elolvashatók az IBBY honlapján.

Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén.

 – Nyulász Péter –

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása