Fel

Akit keresnek: Jeshua – Nógrádi Gábor új regénye már a boltokban

unnamed (5)

Akit keresnek: Jeshua – Nógrádi Gábor új regénye már a boltokban

Új regénye jelent meg Nógrádi Gábornak, aki számtalan gyermek – és ifjúsági regény szerzője. Az író rendkívüli témát választott, Jézus kamaszkorát mutatja be. A történet az ókori Közel- Kelet vidéken játszódik, ahol Jesua – Jézus egy váratlan és fenyegető helyzettel találja szemben magát, amiben a tét a messiási küldetés felismerése és vállalása. A regényről, az írásról, és a fogadtatásáról mesélt Nógrádi Gábor. 

 

Mi késztette arra, honnan jött az ötlet, hogy Jézus, ősi arámi nevén Jesua kamaszkorát dolgozza fel ifjúsági regénybe? Érdekes a témaválasztás, mert az evangéliumokban nincs semmi a tizenhárom-harminc éves kora közötti életszakaszról. És azt hiszem, nem csak én, más sem gondolkodott azon, mit csinált Jézus ez idő alatt.

 

Hol is kezdjem…? Hosszú, néha nagyon hosszú idő alatt érik meg egy irodalmi mű ötlete. Például tíz-tizenkét éves koromban volt egy novellatémám anyám temetése kapcsán. Végül A gyermek mosolya című novellát három éve, hetvennégy évesen írtam meg. Az Akit keresnek: Jesua ötlete nyolc-tíz éve született, Befészkelt az agyamba a gondolat, hogy minden embernek határozott és egyéni küldetése van a képességei és a tehetsége szerint. Ne képzeljük ezt a küldetést, ezt a feladatot valami fantasztikus, misztikus elhivatottságnak, emberiséget megmentő csodatettnek. Lehet ez a feladat bármilyen mesterség szeretete és tisztességes művelése. De lehet gyerekek felnevelése, tanítása. Persze lehet művészeti vagy kutatói hivatás is. Szóval a minden emberre érvényes elrendeltetés gondolatát nem bírtam kiverni a fejemből. Hogyan lehet ebből regényt írni? Nos, röviden szólva, ekkor jutott eszembe Jézus, akinek az elrendeltetéséről, küldetéséről szinte mindenki tud valamit, és akinek a történetét a legtöbben ismerik. Úgy gondoltam, róla kell írnom. És nem az evangéliumi történetet kell megismételnem, amit ezer könyvben és száz filmben elmeséltek már, hanem arról az életszakaszáról, tinédzser koráról kell írnom, ami minden ember számára az ébredés ideje, a felnőtt kor kezdete.

 

unnamed (6)

 

Az ötlet születésétől a regény megírásáig szintén hosszú út vezethetett. Gondolom, egy valóságos történelmi helyen és helyzetben játszódó történethez rengeteg ismeretre van szükség. Az írói munkafolyamat során milyen források segítettek? 

 

Mint jeleztem már, rengeteg könyv íródott Jézusról és Jézus koráról. Ezek egy része tudományos munka, más része regény, köztük Nobel díjas írók művei, és persze rengeteg ismeretterjesztő kötet. Nekem mindegyikre szükségem volt, hogy hitelesebb lehessek. Persze a forrásműveknek csak egy csekély hányadát tudtam elolvasni, áttanulmányozni. Sokat segítettek a neten található videók, mert ott láthattam a régészeti feltárásokat, és azokban azt, hogy milyen volt akkor egy ház, egy fürdő, egy lándzsa, egy pajzs, a ruhák és az ékszerek. Ilyenkor az író sokkal több információt szed össze, mint, ami a regényéhez kell. Mert az írás kezdete előtt még nem lehet tudni, mire, melyik ismeretre lesz szükségem. Amit lehet felhalmozok a fejemben és a jegyzetekben. Még a kétezer évvel ezelőtti lakosok vécézési szokásait is megismertem a youtube-ról. Bár ez végül nem került bele a történetbe. Szóval, amit bírok, azt felhalmozom. Írás közben nem szeretek kutakodni, mert elszáll az ihlet. Na, ez persze túlzás. Ha egy szövegrészben pontos infóra van szükségem, az ihletet jegelem.

 

Hogyan alakult ki, hogyan született maga a cselekmény? Engem meghökkentett, hogy Jesua kamaszként nem tudja, mi a küldetése. No, meg az is, hogy Heródes Antipász fejedelem, a Nagy Heródes fia halálra keresteti Jesuát tizennégy évvel a betlehemi csecsemőgyilkosság után.

 

Ahhoz, hogy az írói üzenet, az én esetemben az emberi küldetéstudat fontossága eljusson az olvasóhoz, izgalmas és szórakoztató történetet kell kitalálni. Öndicséret nélkül mondhatom, hogy a Gyerekrablástól a Petepitéig és A mi Kinizsink-től a Lángoló nyaram című regényig ez többnyire sikerült. A Jesua-sztori egy krimi. Igen, Heródes Antipász fejedelem keresteti a betlehemi vérengzést túlélő csecsemőt, akinek létéről az ismét megjelenő fényes csillag tudósította. A konfliktust az adja, hogy a katonák találkoznak Jesuával, de nem tudják, hogy ő az a bizonyos Messiás. És Jesua sem tudja, hogy őt keresik. Mária ugyanis óvatosságból nem mondta meg neki, hogy Betlehemben született. Nyilván a regényben, bár ez a legnagyobb konfliktus, de nem ez az egyetlen, ez kevés lenne, úgyhogy sok izgalmas helyzetet, összecsapást, feszültséget kellett az írónak kitalálnia, hogy lekösse az olvasó figyelmét. Ami manapság nem könnyű. Jesua találkozik Barabással, akit húsz év múlva a tömeg helyette ment meg majd a kereszthaláltól. A római légionárius beleszeret a zsidó Rebekába, aki után János és Barabás is ácsingózik. Barabás meg akarja ölni a rómait, de Jesua akadályozza. És így tovább, és így tovább.

 

Megírta ezt az egyedülálló témát feldolgozó könyvet az evangéliumi Megváltóról. Úgyhogy adódik a kérdés: Jézus milyen szerepet tölt be az Ön életében?

 

Ugyanolyan szerepet, mint azok a főhőseim, akiket szintén egykor élő alakokról mintáztam: Kinizsi Pál, Dózsa György, Erzsébet királyné. Jó példák, minták, igazodási pontok. Jézus ezeknél annyival több, hogy békevágyával és szeretet-vallásával utat mutat, reményt ad nekem is. Reményt, hogy az emberiség egyszer boldog lehet. Boldogok leszünk mi vagy leszármazottjaink. Számomra vallási szerepe nincs Jézusnak, mert bár tisztelem mindenki vallási hitét, sőt örülök, ha valaki hisz Istenben, mert ez talán erősebbé teszi, de én ateista vagyok. Egyébként zsidó családból származom, a Könyv népéből, így legfeljebb ennyi köthet össze Jesuával, aki szintén zsidó származású volt.

Andersennel

 

Volt valamilyen visszajelzés a könyv írása során? Család, ismerősök, akik elolvasták, hogyan fogadták? 

 

Mielőtt befejeztem volna a könyvet, elküldtem az elkészült fejezeteket néhány ismerősnek, akik tovább adhatták. A szöveghez mellékeltem egy kérdésekből álló tesztet is. Érdekes válaszok érkeztek. Ketten nem akarták végigolvasni, mert egy-egy szereplő, vagy akció ellentmondott eddigi hitüknek, elképzelésüknek. Egyikük, középkorú férfi például azt írta, hogy szerinte János, a Keresztelő nem olyan volt, amilyennek leírtam. Nem ilyen nagyszájú. Sokkal szelídebb. Érdekes, hogy ebben mennyire mellényúlt. Hiszen János volt az, aki nyilvánosan megtámadta Heródes Antipászt. Végül ezért ölik meg. Mások ilyeneket írtak a tesztkérdésekre, idézem: „Az általános iskola felső tagozatosainak nagy szüksége lenne a regényre, az üzenetre, az ismeretek és az olvasásélmény miatt.” Vagy: „Különösen Jesua szólamait szerettem, sikerült őszintén elmésre, kristálytiszta érvelésű karakterré formálni – különös nyugalmat sugárzott a szöveg.” És végül egy 44 éves tanárnő így ajánlaná: „Nem lehet tudni, ki lesz az, aki a gondolatai és tettei által egyszer majd megváltoztatja a világot. Lehet, hogy még ő maga sem tudja. De mindig vannak jelek.” Ennél többet én sem mondhatok a regényemről.

AK

A könyv megrendelhető itt: https://mora.hu/konyv/akit-keresnek-jesua/

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása