Fel

Startol a Mozaik Múzeumtúra!

muz6

Startol a Mozaik Múzeumtúra!

 

Múzeumnépszerűsítés és kultúra-közvetítés új eszközökkel: célja, hogy minél több iskolás jusson el a magyar múzeumokba, és  növekedjen a hazai múzeumok, kiállítóhelyek látogatottsága.

muz4

Február 1-jén indul a Mozaik Múzeumtúra, Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerűsítő programja, melynek célja, hogy minél több iskolás jusson el a magyar múzeumokba, a hazai múzeumok, kiállítóhelyek látogatottsága növekedjen” – emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, a Párisi Nagyáruház Lotz-termében rendezett sajtótájékoztatón. A program többek között tematikus matricagyűjtő játékkal és mobil applikációval próbálja múzeumba csábítani a fiatalokat, de a szervezők remélik, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítani a 2014. február 1. és május 31. között zajló marketing- és médiakampánnyal.

 

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által koordinált, 130 millió forintos NKA-támogatással megvalósuló program meglehetősen újszerű eszközökkel próbálja ráirányítani az emberek figyelmét a hazai múzeumok és kiállítóhelyek sokszínű kulturális kínálatára: a program keretében reprezentatív kiadvány, mobil applikáció készül, valamint közösségi médiakampány és egy nagyszabású, országos matricagyűjtő játék is megvalósul. „A Nemzeti Kulturális Alap a hazai kultúrafinanszírozás legfontosabb intézményeként kiemelt hangsúlyt fektet az olyan kezdeményezések támogatására, amelyek hosszabb távú befektetést jelentenek egy-egy kulturális terület jövőjébe. Bízunk benne, hogy az NKA támogatásával indult Mozaik Múzeumtúra program elemei is ilyennek bizonyulnak majd, és hozzájárulnak a hazai múzeumok látogatószámának növeléséhez” – mondta L. Simon László, kormánybiztos, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

muz6

A túrának elsőként a Legokosabb osztály tanulói vághatnak neki: a hétfői eseményen elsőként a televízióból ismert vetélkedő nyertes diákjai vehették át Mozaik Múzeumtúra matricagyűjtő füzeteket. „A füzeteket és az abba illeszkedő, a játékban résztvevő múzeumok épületét ábrázoló matricákat, február elsejétől az Alexandra könyvesboltokban lehet majd megvásárolni” – közölte az eseményen Matyi Dezső, az Alexandra Könyváruház ügyvezetője. A megvásárolható matricákkal azonban még nem lehet teljes a gyűjtemény: annak bizonyos darabjaihoz kizárólag a részt vevő múzeumokban és kiállítóhelyeken, a belépőjegy megvásárlását és a gyűjtőfüzet felmutatását követően lehet majd hozzájutni. A matricák hátlapjainak összegyűjtéséért garantált ajándék is jár: a beküldők National Geographic-előfizetést nyerhetnek.

muz1

A program keretében egy, a részt vevő intézményeket bővebben bemutató, reprezentatív kiadvány is készül „300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon” címmel, amely a gyűjtőjáték „kellékeihez” hasonlóan szintén megvásárolható lesz majd az Alexandra Könyvesboltokban. A fiatalok elérést támogatja a Mozaik Múzeumtúra mobil applikáció: az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon az intézményekből bejelentkezzenek a látogatók. Az applikáció része az a virtuális gyűjtőalbum is, amely a múzeumok felkeresését követően, folyamatosan bővíthető a részt vevő intézményekről készült, látványos fotókkal. A Mozaik Múzeumtúra program arca és szóvivője Rátonyi Krisztina lesz, akit az MTVA „Legokosabb osztály” és „Bízunk benned!” című műsorok vezetőjeként is megismerhetett a nyilvánosság.

muz3

Háttér információ:

A Mozaik Múzeumtúra egy, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által megvalósított, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nagyszabású múzeumnépszerűsítő program, amelynek elsődleges célja, hogy növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát, megismertesse a szélesebb nyilvánossággal a magyarországi múzeumok sokszínű kulturális kínálatát. A 300 múzeum és kiállítóhely bevonásával megvalósuló projekt a kultúraközvetítés klasszikus és újabb trendeket követő eszköztárából egyaránt merítve, a marketing más területeken már bevált módszereit felhasználva egy élményekben gazdag játékra invitálja az érdeklődőket. A Mozaik Múzeumtúra program céljainak elérését szolgálja az annak keretében készülő reprezentatív kiadvány, amelyben az érintett múzeumokról összeállított szócikkek mellett, a múzeumokról készült fotók is helyet kapnak. A program további elemei a hazai múzeumi szféra népszerűségének növelése, az intézményekben fellelhető értékek minél szélesebb körben történő megismertetése érdekében valósulnak meg. A programban részt vevő intézményekben a Mozaik Múzeumtúra arculati elemeivel ellátott megállító táblákat helyeznek ki. A megállító tábla a projekthez kapcsolódó mobil applikáció eléréséhez szükséges információkat tartalmazza. Az alkalmazást február elsejétől a www.mozaikmuzeumtura.hu oldalról és a nagyobb alkalmazásboltokból is le lehet tölteni.

A program egyik leghangsúlyosabb eleme az annak keretében megvalósuló matricagyűjtő játék. A játék során annak résztvevői a kijelölt terjesztési pontokon (könyvesboltokban, múzeumokban) juthatnak hozzá a múzeumokról készült külső fotókat ábrázoló matricákhoz, valamint a gyűjtőfüzetekhez. A matricagyűjtő füzetbe a külső képek mellett a múzeumokban készült belső fotókat ábrázoló matricák is illeszkednek. E limitált kiadású matricákat a kijelölt terjesztési pontokon nem lehet majd megvásárolni, ezekhez – az intézménybe történő belépésre feljogosító jegy megvásárlását, valamint a Mozaik Múzeumtúra gyűjtőfüzet felmutatását követően – kizárólag a múzeumokban lehet majd hozzájutni. A program ezáltal arra ösztönzi a játék résztvevőit, hogy felkeressék a múzeumokat. Az egyes intézmények belső fotóját ábrázoló matricákhoz a részt vevő intézmények pénztáránál – a fenti feltételek mellett – ingyenesen lehet majd hozzájutni.

A fenti tárgyi elemek (megállító táblák, gyűjtőfüzetek, matricák) elkészítését az Örökség Kultúrpolitikai Intézet finanszírozza a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, így ezeknek a gyártása, illetve szállítása semmiféle anyagi terhet nem ró a programban részt vevő intézményekre

A program és a matricagyűjtő játék részleteiről a www.mozaikmuzeumtura.hu weboldalon, vagy a 06-80-620-123-as zöld számon többet is megtudhatnak az érdeklődők.

https://www.facebook.com/mozaikmuzeumtura/photos_stream

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása