Fel

Sötétben Látó Tündér: egy sztori folytatódik

Sötétben Látó Tündér: egy sztori folytatódik

Könyv alakban is megjelent az utóbbi évek egyik legsikeresebb gyermekszínházi darabja, a Sötétben Látó Tündér. A könyv illusztrációiból kiállítás nyílt, 29-én vasárnap pedig közönségtalálkozó lesz az alkotókkal, az Örkény István Színházban.
Olvasni is lehessen

Bagossy László varázslatos, népmesei elemekből építkező, mégis nagyon mai meséje az utóbbi évek gyerekirodalmának egyik legszebb darabja. Nem lehet, hogy ez csak látható-hallható, ez olvasható is kell, hogy legyen! – mondja a könyv megjelenése kapcsán Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony kiadó főszerkesztője. A nagysikerű színdarabot 2005 óta játsszák az Örkény István Színházban Pogány Judit főszereplésével. Többek között elnyerte a 2005/2006-os évadban a színikritikusok díját, legjobb gyerekelőadásnak járó díját, 2006-ban a Gyermek – és Ifjúsági Színházak Biennáléjának fődíját.

 

A mesélő tündér

„A tündérek úgy születnek, hogy minden hetvenhetedik esztendőben, tavaszi reggelen, mikor az erdők alján illatozik a medvehagyma, a szerelmes tündérfiúk meg a szerelmes tündérlányok kirepülnek a tisztásokra, átkarolják egymást és csókolózni kezdenek szépen. Na, erre aztán minden hetvenhetedik esztendőben gyönyörű szappanbuborékok szoktak hullani az égből – ezekben a szappanbuborékokban érkeznek a világra a tündérgyerekek. Hogy ki a csuda eregeti őket, a Jóisten vagy valaki más, azt senki se tudja. Én is már csak arra emlékszem, hogy javában szállingózok lefelé az égből, és a többi testvéreimmel együtt próbálok megkapaszkodni szépséges tündéranyám hajában vagy szépséges tündérapám fülében.” De a Sötétben Látó Tündér nemcsak születéséről mesél, hanem elárulja azt is, hogyan tanult meg látni a sötétben. Mesél Tökmag királyfiról, aki képes volt elmenni a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe egyetlen üveg lekvárért. Csakhogy ez a lekvár nem közönséges lekvár volt: az üvegben lakott valaki…

 

A tündér mesélője

Az előadás főszereplője, a mesélő, Pogány Judit, így mesél a meséről: „Amikor a legnagyobb unokám három és fél évesen az Örkény Színházban megnézte A Sötétben Látó tündér című előadásunkat, lázrózsákkal az arcán jött ki a nézőtérről, megölelt, és csak ennyit mondott: nagyon szépet meséltél, nagymama. Boldog vagyok, hogy első mesélője lehettem ennek a csodálatos szövegnek, és örülök, hogy most mesekönyv formájában is eljuthat minden anyukához, apukához, nagymamához és nagypapához, akiknek szívből kívánom, hogy segítségével találják meg az otthoni, meghitt mesemondás varázslatos hangulatát.”

 

Találkozás az alkotókkal

A könyvben az Ibby-díjas Takács Mari finom, érzékeny rajzai kísérik a tündéreket. Az eredeti illusztrációkból a hónap elején nyílt kiállítás, és Mikulás napjáig látható a Zölderdő Óvoda Lépcsőház Galériájában (1022, Szilágyi Erzsébet fasor 26.) megtekinthetők. A közönségtalálkozó november 29-én, vasárnap, a Sötétben Látó Tündér aznapi előadása után lesz az Örkény István előcsarnokában (1075 Budapest, Madách tér 6.), ahol az alkotókkal és előadókkal – Pogány Judittal, Bagossy Lászlóval, Takács Marival és a könyv szerkesztőjével Mácsai Pál beszélget.

 

Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér
illusztrálta: Takács Mari
Pozsonyi Pagony Kft., 2009Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása