Fel

Szobrot kap a mesebeli fagyis

bagameri

Szobrot kap a mesebeli fagyis

 

Bagaméri, a mesebeli “elátkozott fagylaltos”,  a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regény talán legismertebb szereplője. Kevéssé köztudott, hogy a figuráját egy valós személyről mintázta Csukás István író. A most elkészülő szobrot Kisújszállás központjában, a volt Vigadó épülete előtti téren állítják fel, ahol az eredeti Bagaméri fagylaltos dolgozott hajdanán.

1040_3

A szobor elkészítéséhez, felállításához az önkormányzat mintegy 3,3 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól. Ezt az összeget magánszemélyek adományaival, valamint az önkormányzat támogatásával egészítették ki – mondta el Kecze István polgármester.

A körülbelül másfél méter magas köztéri alkotást Pintér Attila szobrászművész, helyi művésztanár önti bronzba. Az alkotó elmondása szerint Bagaméri Mihály valós személy volt. Akkor árulta a fagylaltot a múlt század közepén Kisújszálláson, amikor a helyi születésű Csukás István gyermekéveit töltötte a településen. Az idősebb helybeliek még emlékeznek a háborús veteránra, akit az író megörökített művében.

A szobrász a fagylaltosról nem talált fényképet, támpontként az egyik lányát megörökítő portré szolgál arcvonásai megmintázásához. Egy idős nő elmondása alapján Bagaméri hasonlított Alfonzóhoz, így telitalálat volt, hogy a regény felhasználásával született játékfilmben a sokoldalú művész jelenítette meg – tette hozzá művész.

A kompozíciónak Csukás István is részese lesz, de annak mikéntjét az alkotó szeretné titokban tartani a szeptember végi avatásig. A Csukás-műből született Keménykalap és krumpliorr című film 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon megkapta a fesztivál nagydíját és az év legjobb gyermekfilmje címet. A fagylaltos kikiáltó versikéje: “Itt van, megjött Bagaméri, ki fagylaltját maga méri!” szállóigévé vált, s még azok számára is ismerősen cseng, akik nem látták a filmet.

 – MTI –

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása