Fel

Cukormentes országtorta

torta0223

Cukormentes országtorta

 

A “Ribizlihabos-almás réteges” nyerte idén a “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.  A Nándori Cukrászda által készített különlegesség fehér cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

torta0223

Nándori László aranykoszorús cukrászmester „cukormentes országtortája”- az ország számos cukrászdájában kapható lesz a Magyarország Tortája mellett, de először augusztus 19-én és 20-án, a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja meg a nagyközönség. A tortaárusító helytől néhány méterre, idén is lesz lehetőség ingyenes vércukormérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban, ahol az érdeklődők dietetikai tanácsokat is kapnak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusától.

 MCT2013_sajtotajekzotato

“Az idei győztes torta nagyszerű lett! Igazi csajos, habos, rafinált, alig várom, hogy lehessen kapni a cukrászdákban! A ribizlitől izgalmas és pikáns. Ha nem profi dietetikusok mondanák, soha nem hinném el, hogy egy szeletben csupán 130 kalória van” – mondta Mautner Zsófia, a Chili & Vanília blog szerzője, a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny zsűrielnöke. A zsűri tagjai Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökségi tagja, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Pöhm Rudolfné és Pataki János cukrászok, valamint Nagy Attila, a Dcont TREND vércukormérő készüléket gyártó 77 Elektronika Kft. kereskedelmi igazgatója voltak. “A leginnovatívabb recept”-ért járó különdíjat a Horváth Cukrászda nyerte a “Zabos barack” tortával, a kreatív különdíjat a “Meggyes álom” torta készítője, az Álomsüti Cukormentes Cukrászda nyerte.

torta0262A „Magyarország Cukormentes Tortája” hagyományt 2012-ben indította el a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A zsűrizés során nem csak az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom számított, de a „hagyományos” magyar ízek harmonikus kompozíciója, illetve a torta külleme is.

A receptekhez a cukrászok a hozzávalókat az Alapítvány által ajánlott alapanyaglistáról is választhatták. A Ribizlihabos-almás réteges „titkos” receptje nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, adalékanyagot és mesterséges édesítőszert, és rendkívül alacsony a kalória- és szénhidráttartalma. A torta nem csak a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik úgy szeretnék az ízeket élvezni, hogy eközben odafigyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz az, amit elfogyasztanak. A verseny szakmai támogatója az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása