Fel

Magyarország Tortája 2013

20130807-a-major-cukraszda-a-milotai12

Magyarország Tortája 2013

 

Az ország tortája, Magyarország születésnapi tortája, melyet minden évben az augusztus 20-ai ünnepségek alatt mutatnak be a fővárosban valamint az ország közel 150 cukrászdájában. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal valamint a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek a saját tortáikkal.

Együtt sz Ország sajtótájékoztatója

Az országtorta meghatározott alapanyaga 2013-ban a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém – mézes és pralinés – között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd – hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

Az ország tortája versengésre mind több cukrászda adja be pályázatát, a nyertes tortát pedig egész évben hatalmas érdeklődés kíséri. 2012-ben például már több mint 35 torta közül választotta ki a zsűri azt, amely méltónak bizonyult a „Magyarország Tortája” kitüntető címre. Tavaly óta már cukormentes országtortát is választanak, ez idén a ribizlihabos-almás réteges torta lett.

 

A 2013-as évi pályázat döntősei:
Aranygaluska torta (Művész Kávéház)
Milotai mézes grillázstorta (Major Cukrászda)
Ország gyöngye torta (Sugar! Design Cukrászda)
Zalavári torta (Nándori Cukrászda)
Legényfogó torta (Nándori Cukrászda)

Magyarország Tortái az elmúlt években:
2007 – Madártejtorta (Zila Kávéház – Zila László)
2008 – Szatmári szilvatorta (Zila Kávéház – Zila László)
2009 – Pándi meggytorta (Zila Kávéház – Zila László)
2010 – Szilvagombóc torta (Sulyán Cukrászda – ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin)
2011 – Kecskeméti barackos kölestorta (Zila Kávéház – Zila László)
2012 – Szabolcsi almás máktorta (Kokó Cukrászda – Pintér Zsolt)

kenyér

Ország kenyere

Augusztus 20-a hagyományosan az új kenyér ünnepe is, így szinte magától értetődő, hogy a pékek is versenghetnek egy Szent István-napi ünnepi kenyér receptúra kimunkálásával. A 2013-as nyertes kenyér a tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül és csak természetes anyagokat tartalmaz. Előállítója Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor.

Ami a fontos, hogy mindhárom újdonság megkóstolható lesz augusztus 19-én és 20-án, a Magyar Ízek Utcájában.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása