Fel

Szomjas a világ

szomjas a világ

Szomjas a világ

“A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk!” A nemzetközi Víz Világnapja idei jelmondatához kapcsolódó friss tartalmakkal, internetes vetélkedővel elindult a www.vizvilagnap.hu. Az esztergomi Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – 2004. óta minden év februárjában friss tartalmakkal, a nemzetközi szlogenhez kapcsolódó anyagokkal indítja újra ezt a honlapot. Az elmúlt 7 évben sok izgalmas pályázat hirdetett, összegyűjti és népszerűsíti a hazánkban zajló Víz Világnapi programokat, eseményeket.

 

 Nincs étel víz nélkül

Az idei szlogen – A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk – az élelmiszerek előállításához felhasznált víz mennyiségének nagyságára hívja fel a figyelmet. Vajon mit tehetünk azért, hogy éhségünk ne okozzon szomjúságot bolygónknak? Hogyan gazdálkodjunk hatékonyan a rendelkezésünkre álló vízkészlettel, hogyan termeljünk, vásároljunk tudatosan – úgy, hogy a társadalmi, a gazdasági és a környezeti fenntarthatóság hármasságát szem előtt tartjuk? Bár hazánkban ez a kérdés nem olyan égető, mint a Föld más vidékein, nem háríthatjuk el a felelősséget, és meg kell próbálnunk a magunk szintjén minden nap tenni valamit “vízlábnyomunk” zsugorítása érdekében. Ehhez nyújt segítséget a Duna Múzeum a www.vizvilagnap.hu honlapon található információkkal és internetes vetélkedőnkkel is.

Pályázat és vetélkedő idén is

A Múzeum egész évben a víz világának megismerésére hívja látogatóit, ám a február és a március mindig kiemelt időszak. A meghirdetett pályázatokon, versenyeken számos visszatérő versenyző vesz részt – csapatok, egyének és a felkészítő pedagógusok egyaránt. Sokuk már január végétől figyelik a felhívást, készülnek az internetes vetélkedőn való részvételre, majd négy héten keresztül folyamatosan foglalkoznak a vízzel, az adott év aktuális tematikája és a vetélkedő feladatai mentén. Természetesen minden évben új játékosok, csapatok is csatlakoznak ehhez a közösséghez, akikkel közösen fedezik fel a víz világához kapcsolódó érdekességeket, közösen gondolkodnak a vízről, a vízért. Az idei pályázati felhívások, és a vetélkedő részletei megtalálhatók a Vízvilágnap honlapján www.vizvilagnap.hu.

– nyp –

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása