Fel

Tavaszkezdete és Szent György

Tavaszkezdete és Szent György

Kevesen tudják, hogy az igazi tavasz kezdete Szent György napjához kötődik. Április 24-én a sárkányölő lovagnak végképp meg kell hoznia a tavaszt. De hogy mi köze van a sárkánynak és a lovas katonának a tavaszköszöntőhöz, az most hétvégén számos országos rendezvényen kiderül.

 

Legenda

 

A néphagyomány e naptól számítja az igazi tavasz kezdetét, már csak az ehhez a naphoz tartozó népszokások is ezt bizonyítják. Ekkor hajtják ki az állatokat a legelőre, a pásztorokat, béreseket ilyen tájban hívták újra munkára. De e jeles naphoz rengeteg hiedelem is kapcsolódik: ez a nap az esztendő egyik legjelentősebb gonoszjáró napja. A gonosz lelkek távoltartására tüskés ágakat tűztek az ajtókra, fokhagymával kenték be az ajtófélfákat és az ablakokat. Ám a gonosz lelkek kiűzése mellett a jövő évi vetés fontossága is e naphoz kötődik, hiszen ilyenkor vetették régen a kukoricát, a babot. Hogy kell-e nekünk most szombaton fokhagymával védekeznünk, azt nem tudom, viszont érdemes ellátogatni egy-két rendezvényre, ahol talán még többet meg tudhatunk a legendáról és a népi hagyományokról.

 

 

Jószág hajtás és lovagválasztás

 

Az állatok kihajtása szintén ennek a napnak a fontossága, amelyet idén még sok helyen betartanak, sőt számos ünnepet, rendezvényt is szerveznek hozzá.

 

Nagyvázsonyban látványos csordakihajtás lesz, melyet számos folklórprogram is követ. A nap szabadtéri istentisztelettel kezdődik, állatáldással, majd végig hajtják a városon az állatokat. Utána indul az egész napos mulatság, amelyet este pásztortüzes vigalom fejez be. A hortobágyi nemzeti parkban is Szent György napjához kapcsolódva vezetik ki az állatokat. A látványos felvonulás a híres kilenclyukú hídon lesz majd látható. Az autentikus környezetben megrendezett fesztivált finom borkostoló és számos folklor program kíséri.

 

Bikalon szintén középkori környezetbe ünnepelhetik meg az odalátogatók a híres lovag napját. Az ünnepség első napján a lovagkorból eredő mondákat, történeteket dolgozzák fel, s az előadás keretében kerestetik az a hős, aki legyőzi a sárkányt. A legbátrabb harcos kiválasztása után, aki persze megküzd a tűköpő sárkánnyal, győzelmi lakoma várja a lovagokat. A néphagyományokat figyelembevéve Bikalon még a legügyesebb pásztort is keresik, akinek különböző akadályokon keresztül kell bárányt terelnie. A győztes jutalma, hogy a falu lábasjószágait ő őrizheti egész évben.

 

 

Waldorf hagyomány Óbudán

 

Szintén április 24-hez kapcsolódik az óbudai Fő téren megrendezendő Szent György napi Sokadalom és Kézműves vásár. A rendezvényen az ország nagyobb waldorf iskolái lesznek jelen, s a színpódiumon különböző műsorokkal mutatkoznak be. Az igazi tavaszünnep elmaradhatatlan része a Szent György Legendáját bemutató misztériumjáték, amelyet óriásbábokkal adnak elő az óbudai waldorf iskolások. Az ötven főt számláló színi előadást este hét órakor tekintheti meg a nagyközönség, de napközben is számos vásári mutatványos, zenész fogja szórakoztatni azokat, akik ellátogatnak az óbudai főtérre.

 

 

Almásy Katalin

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása