Fel

Gyermekkönyvek a Könyvfesztiválon

Gyermekkönyvek a Könyvfesztiválon

Immáron 17. alkalommal nyitotta meg kapuit árpilis 22-én, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol a rengeteg újdonság között mozgalmas színfoltot képviselnek az egyre szaporodó gyerekkönyvkiadók újdonságai. Sorozatunkban igyekszünk egy minél szélesebb, reprezentatív képet bemutatni ebből a színes választékból.

 

Április 22-én, csütörtökön nyitja meg kapuit a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a budapesti Millenárison több, mint 50.000 kötet, 24 résztvevő ország, ha csak a számokra gondolunk. S mint lenni szokott ekkor jelenik meg a gyerekkönyvek egy jó része is. Az arra járónak érdemes betérni a Millenáris Fogadójába, hiszen ott csoportosulnak a gyerekkönyvkiadók, és ott rendezik meg a nekik szóló programokat is. Lesz bábozás, diavetítés, mesélés, kézműves foglalkozás, író-olvasótalálkozók, s természetesen kézbevehetők azok az újdonságok is, melyeket itt bemutatunk.

Az elmúlt tíz évben egyre virágzóbb kortárs gyermekkönyvkiadás egyik úttörője a Pagony. A Pozsonyi úti könyvesboltból, mára a kortárs magyar gyermekirodalom meghatározó szereplője lett. A könyvfesztiválra új darabokkal folytatódnak sorozataik: Maszat és Hóchóc újabb kalandokba keveredik Berg Judit jóvoltából, Marék Veronika mackója, Boribon a kirándulás, az autózás után most a focit választja, Török Szilvi pedig a korábbi Állatfa után, most a Színek könyvével jelentkezi. Szintén fesztiváli újdonság a Pagonytól Bátky András Pipogya, a budapesti medve című könyve.

 


 

Berg Judit: Maszat épít

 

Újra itt van Maszat és Hóchóc! Ezúttal villamoson utaznak és segítségére sietnek Pötyinek, a bajba jutott játékbabának. Később madáretetőt eszkábálnak, hogy a cinkék és rigók ne éhezzenek télen. Csakhogy Tigriske, a szomszéd macska is a közelben settenkedik. Maszat és Hóchóc végül mindenre talál megoldást. Agócs Írisz rajzait nézegetve pedig nemcsak számtalan járművet és madarat láthatunk, de a figyelmes olvasók még egy kis zsiráf kalandjait is nyomon követhetik. Berg Judit új kötete élvezetes olvasmány mind a Maszat régi ismerőseinek, mind azoknak, akik most először találkoznak Berg Judit kedves történetével…

 

 

 

Marék Veronika: Boribon focizik

 

Marék Veronika, immáron József Attila díjas írónő egy újabb Boribon kötettel jelentkezik 2010 tavaszán. Kicsik és nagyok által kedvelt családtag, Boribon a virgonc kismedve. Újabb kalandja egy labda körül pörög. ‘Mivel nekem is fiaim vannak, úgy érzem és éreztem, hogy háttérbe vannak szorítva a fiús könyvek, kicsit lányosak a mesék. Bicikli, foci, autó, ezekben a fiúk is örömet találnak, ezért íródott a Boribon autózik is és most a Boribon focizik.’ – vallja az írónő új kötetéről.

 

 

 

Török Szilvi: Színek könyve

 

Török Szilvi Színek könyve című második kötete az Állatfa után most a színekkel foglalkozik, természetesen játékkal és humorral fűszerezve. Az új kötet nemcsak a színeket tanítja meg, de az emlékezőtehetséget is megdolgoztatja. Hüvelykujjam alma, Mutatóujjam tűz, Középső ujjam Mikulás, Gyűrűsujjam pipacs, Kisujjam kardinális pinty. Mi a közös az ujjaimban? A színük. Próbáld meg megjegyezni és elismételni egymás után a piros, a sárga, a kék, és a zöld dolgokat a könyv segítségével! Keress még pirosakat, sárgákat, kékeket és zöldeket!

 

 


Bátky András: Pipogya, a budapesti medve

 

Budapest, napjainkban. Láthatatlanná vált városi vadállatok élnek közöttünk. Békések, jobban félnek tőlünk, emberektől, semhogy megmutassák magukat. Pipogya, a kismackó az utcán sétálva egy nap felfedezi, hogy a láthatatlanság álcája már nem tökéletes – hiszen egy kisgyerek észreveszi őt! Aztán még egy! És még egy! Innentől kezdve az események gyorsan követik egymást. Gyerekek és állatok életreszóló barátságot kötnek, megalakul a VEST (Vadállat Embert Segítő Társaság – vagy inkább Városi Eső Sanyarú Tél?), összeismerkednek a titokzatos Aranykával, a manóval, és egy igen komoly küldetést kell végrehajtaniuk…

 

 

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása