Fel

Te is olvasol, ugye? – pályázat és médiakampány az olvasásért

gyerek olvas

Te is olvasol, ugye? – pályázat és médiakampány az olvasásért

Országos médiakampányt és pályázatot indít az olvasás népszerűsítése érdekében a Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete. A nyertes egy 150 000 Ft értékű táblagépet kap, s annak a lehetőségét, hogy továbbajándékozza az olvasás élményét.

 

Felzárkóztunk az átlaghoz

A korábbi évekhez képest szomorú eredményei után a PISA2009 nemzetközi oktatási felmérés fontos változást jelez: a magyar diákok szövegértésben felzárkóztak az OECD-országok átlagához. A fejlődéshez minden bizonnyal hozzájárultak az olyan középiskolai olvasásfejlesztő kezdeményezések, mint az Magyar Lapkiadók Egyesülete által indított HÍD, vagy a megyei kiadók által működtetett SÉTA és LADIK olvasásra nevelési programok. A felmérés összefoglaló jelentése arra is kitér, hogy Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába.

Grecsó Krisztián

Kampány az olvasásért

Az elért eredmények egyértelműen jelzik, hogy érdemes minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a mindennapi, értő olvasás fontosságára. Ezt a célt szolgálja a 2013 márciusában induló „Te is olvasol, ugye?” című országos kampány. Az akció az olvasásra, mint szórakozási formára, élményszerzési módra kívánja felhívni a figyelmet. Ezáltal az értő-, értékelő-, ugyanakkor élményközpontú könyv- és lapolvasásra igyekszik inspirálni a 14-18 éves korosztályt. A kampány keretében országos és megyei napi- és hetilapok egy időben megjelentetik a népszerű, fiatal író, Grecsó Krisztián Csak egy tánc című kisprózáját. A novella első részlete 2013. március 20-án jelenik meg, a folytatás pedig egy hét múltán, március 27-én.

Pályázat a nyereményért

A médiakampányhoz pályázat kapcsolódik középiskolások számára. Ennek lényege, hogy Grecsó Krisztián írásához rövid értelmező szöveget (kritikát, vitairatot, esszét) kell megalkotniuk. A pályaműveket a Für Anikó színművész által vezetett reprezentatív, szakmai zsűri értékeli. A legjobbnak választott szöveg szerzője egy 150.000 Ft értékű táblagépet kap ajándékba – valamint egy lehetőséget: dönthet arról, kik kapják a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) könyvkiadói által felajánlott könyvcsomagokat. Vagyis a győztes ajándékot kap, és az olvasás élményét ajándékozhatja mások számára.

További információ a facebook.com/teisolvasol oldalon!

 

-nyp-

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása