Fel

Tekerj, vár a bringamaraton!

bicikli

Tekerj, vár a bringamaraton!

Hegyen-völgyön, két keréken – ezt a mottót tűzte zászlajára a Vuelta Sportiroda, amikor elinditotta nagy nyári, országos biciklimaratonját. Első állomása Hévíz, ahol játékos ügyességi gyakorlatok, kisebb távok megtétele a családdal, és számos bringás bemutató várja a drótszamár szerelmeseit.

Hat-e a gravitáció a biciklisre?

Hévíz 2010-es évtől ad otthont a kerékpáros rendezvénynek. A résztvevőket két túra és rengeteg családbarát program várja. Indul egy hosszabb túra, ami 40 km és a Hévíz – Keszthely – Cserszegtomaj – Rezi Vár útvonalat járja be, illetve egy rövidebb 15 km-es tekerés, melynek célja Keszthely és a Balaton part.

A gyerekeknek kerékpáros ügyességi versenyt rendeznek, s a BicikliSuli ügyességi pályáján a biztonságos közlekedést igy gyakorolhatják. A túrázás és a gyermekversenyek mellett lehet szorítani Magyarország legjobb triálosainak, akik a meghívásos duál triál versenyen mérkőznek meg egymással.

A nap fénypontja minden bizonnyal az a Bringa Freestyle Show lesz, amely bebizonyítja, hogy a gravitáció egy-két bringásra nem úgy hat, ahogy más halandó emberekre. Láthatsz lélegzetelállító szaltókat a levegőben és a közönség tagjaként Te is aktív résztvevője lehetsz ennek a bringás bemutatónak.

Határon innen és túl

Igazi megmérettetés lesz július 24-én Zalakaroson, itt már komoly a tét: 90 km-es Országúti Maraton. A sportos szülőknek kihívás ez a táv, ám akiknek jól esne egy családi bringa túra, azoknak a Kis-Balaton szépségét kínálják a szervezők, itt kisebb távok megtételével is próbálkozhatnak.

A kilométereket számláló túrák folytatódnak augusztus 14-22. között, 8 napig tekerhetnek a drótszamár szerelmesei. Ide komoly erőnlét kell, hogy bírják a 700 km-es távot, amely Budapesten indul és a vége a romániai Csíkszereda. Aki viszont úgy gondolja, hogy csak egy-egy résztávot szeretne megtenni arra is van lehetőség. Nevezés: http://www.kerekparinfo.hu/korszakvalto

A hegyibe’ kerülhetsz

A nyár egyik utolsó nagy kihívása a Mátra Maraton, amely talán az év legnagyobb hegyi kerékpáros eseménye. A rajt és cél területen a családokat várják a szervezők számos programra, sőt családi hegyi túrákat is szerveznek. Az esemény augusztus 28-29-én lesz, és igazi nyárzáró program lehet.

 

Hódit a kétkerék
Egyre több a kerékpáros, májusban a magyar lakosság 47%-a ült kerékpárra – ez is kiolvasható a 2010 tavaszától a Magyar Kerékpárosklub megbízásából negyedévente készülő, országos felmérésből, melyet a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról, reprezentatív adatokból készít a TNS Hungary piackutató cég. A fővárosban egyértelműen a felsőfokú végzettségűek közlekedtek kerékpárral a legnagyobb arányban, s az iskolai végzettség szintjének csökkenésével párhuzamosan csökkent a kerékpáros közlekedési kedv. A vizsgált időszakban a kerékpárt közlekedési eszközként használók 38%-a mindennap közlekedett kerékpárjával, míg a magyar lakosság 12%-a túrázott kerékpárral, Budapesten ugyanez az arány 16% volt. A szabadidős kerékpározás aránya magasabb volt a felsőfokú iskolai végzettségűek és a magas státuszúak között (egyaránt 19%).

A kutatás részletes eredményei itt letölthetők.

Almásy Katalin

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása