Fel

Tinik és a szerelem

tinikkis

Tinik és a szerelem

 

A tinik szerelmi élete nem egy egyszerű téma, viszont nem is lehetetlen küldetés. Ötletek és tények a helyzet megfelelő kezeléséhez.

 

tinikkis

 

A tini korúak életében az egyik legfontosabb téma a szerelem. A hormonális változásaiknak köszönhetően ez így van rendjén, ám sok esetben a korszak bizonyos velejárói felboríthatják a családi békét. Ebben az időszakban biztos, hogy minden lehetsz a gyerek életében, csak főnök nem. Vedd úgy, hogy ki lettél rúgva.

Ha eddig jó munkát végeztél, akkor maradhatsz a bizalmasa és lehetsz a tanácsadója, de ha nem, akkor kicsit nehezebb lesz a helyzet. Természetesen mindannyian úgy érezzük, hogy nem végeztünk elég jó munkát, hibáztunk itt, ott, amott, de ez csak a mi képzeletünk szüleménye.

A jó szülők első ismérve, hogy sosem elégednek meg azzal, amit elértek, és sokszor rágódnak a hibáikon. Ha magadra ismersz, akkor bizony jó szülő vagy!

A te pozíciód teljesen megfelelő a tini gyereked számára. Ő jelenleg abban a korszakban dúskál, amikor minden döntését maga szeretné hozni egyedül, szülői vélemény nélkül. Persze a helyzet erőssége attól is függ, hogy mennyire érett gondolkodású a gyerek. Ugyanis ez egyáltalán nem összeköthető a korukkal.

Sokak szerint az azonos korú fiúk és lányok közül, a lányok érettebb gondolkodásúak. De más megközelítés szerint pedig attól függ a tini mentális fejlettsége, hogy milyen példát látott otthon, mennyire nevelték szigorúan, vagy épp mennyire volt könnyed és tragédiamentes a gyermekkora. A fiatalkori irányításmánia ijesztő lehet a szülők számára, főleg akkor, ha nem bíznak még csemetéjük ítélőképességében.

 

Mit tegyünk ha beköszönt a szerelem?

 

Mit tegyünk ha beköszönt a szerelem?

Először is el kell fogadnunk a dolog létét. Sok esetben komolytalannak tűnhet, de korántsem az. Ebben az időszakban minden esemény és érzés mély nyomot hagy, mert ezek az első társas kapcsolati szárnycsapások. Nagy hatással lehetnek a jövőre nézve, így érdemes komolyan venni gyermekeink érzéseit, mert ha viccet csinálunk belőle, azzal könnyen csökkenthetjük az önbizalmát.

Nem fogja érteni, hogy mit találunk mókásnak a szituációt tekintve. A fiatalok a felnőttektől látott mintát illesztik be a tini korú életükbe, ami sok esetben ellentétes és nem passzol össze, mégsem szabad szórakozni rajtuk. A leghatékonyabb technika, ha próbálunk belátást nyerni a szerelmi életükbe, de persze nem a szó fizikális értelmében. Nem azért érdemes így tenni, mert minden lépésről tudnunk kell, hanem azért, mert ebben a korban a felek jobban hallgatnak a barátjukra/ barátnőjükre, mint sem a szüleikre.

 

Egymástól fognak tanácsot kérni, és hozzánk, mint szülőkhöz csak akkor fordulnak majd, ha nem kaptak máshol kielégítő választ. Ha szabad utat engedünk a kapcsolatuknak, például engedjük, hogy gyermekünk vendégül láthassa a szerelmét az otthonunkban, akkor előbb utóbb megismerjük a barátját/barátnőjét, ami alapján sok mindenre lehet következtetni.

Ha rugalmasan viselkedünk szülőként, akkor nagy rá az esély, hogy szívesen tartózkodnak az otthonuk közelében, és nem fognak az utcán kóricálni csak azért, hogy nyugodtan lehessenek. Ha nyitottak vagyunk a választott fiúval/lánnyal szemben, akkor adott esetben a gyermekünk is nyitottabban, szívesebben fog nekünk mesélni az őket érő eseményekről.

 

Ha nem szimpatikus az illető, vagy úgy érezzük, nem gyakorol jó hatást csemeténkre, akkor viszont érdemes óvatosan puhatolózni az ügyben. Beszélgetni kell erről otthon, hogy gyermekünk is megértse a probléma mibenlétét. Az is megtörténhet, hogy az előítéleteink tovaszállnak, ha beszélünk erről, és olyan válaszokat kapunk, amelyek más megvilágításba helyezik a dolgokat.

Ráadásul a szülők hajlamosak túlzásba vinni az aggodalmat, és a legapróbb rezzenéseket is negatívan megítélni.  Ha nem osztjuk meg gondolatainkat, félelmeinket, akkor lehet, hogy többet ártunk a szabályainkkal, mint amennyit gondolnánk. Hiszen a teljes igazság, illetve a kellő információk hiányában megítélni valakit nem okos dolog, ráadásul megbántjuk vele a gyerekünket is.

 

Összességében nehéz az arany középúton maradni, mert tele van a világ rémséges és elrettentő példákkal, amelyekkel még véletlenül sem szeretnénk összefutni az életben. Ezért az elemi ösztön mindenkiben ott lakozik, és arra hivatott, hogy kiszűrjük általa a veszélyes alakokat. Ezt viszont nehéz megértetni a tini gyerekkel, aki életében először szerelmes és szentül hiszi, hogy az ő választottja márpedig nem ilyen.

És lehet, hogy tényleg teljesen ártatlan a dolog, de erről meg kell győződnünk, nehogy olyan lépést tegyünk, amit később megbánhatunk. A szülők helyzete nagyon nehéz ebben a szituációban, mert egyszerre kell képviselniük a gyerek szerelmi életét és ugyanúgy a testi és szellemi épségét is. Jó esetben ez a három tényező egy irányba mutat. Ha viszont nem, akkor nincs más hátra, beszélni kell a helyzetről. Ha ezt nem tesszük meg, hanem csak egyszerűen megtiltjuk a vele való kapcsolatot, akkor számítanunk kell némi dacolásra.

 

Ez merész vállalkozás, mert a végén a gyerek ránk fog haragudni, aminek köszönhetően egyáltalán nem fog együttműködni velünk, így pedig nehéz elérni a célunkat. Bűntudatot kelt a szituáció, mert együtt érzünk és sajnáljuk is csemeténket, de a szülők feladata egyben az is, hogy előrébb tekintsenek a holnapnál. Akkor is, ha emiatt épp nem lesznek túl népszerűek a tinik körében.

 

Ha hasznosnak értékeled a tinik szerelmi életéről szóló cikkünket, akkor a szexuális felvilágosítás 4 szabályáról szóló írásunkat is érdekesnek találhatod.

Az említett cikket itt olvashatod.

 

www.kicsisziv.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása