Fel

Kokedama – a zsinóron függő kert

koke2

Kokedama – a zsinóron függő kert

 

Bizonyára láttunk már, ha nem is személyesen de magazinok oldalain, a levegőben „lebegő” szinte láthatatlan szálakon függő meseszerű növényeket, nos ez a kokedama stílus. Maga a szó mohagömböt jelent és Japánból indult világhódító útjára.

pixel

kokedama

 

“Lebegő” növények

 

Úgy tartják, a kokedama a bonsai ellenpontja. A bonsai szó jelentése – fa tálban, a növény és a cserép harmóniájáról szól, s mivel a bonsai-k többnyire törpefák, a hosszú életet szimbolizálják. A kokedama ellenben a dinamizmust, a fiatalságot és a változékonyságot jelképezi, ugyanis Japánban eredetileg egynyári és évelő növényeket ültettek a mohalabdákba.

kokedama
kokedama

Milyen növényeket tarthatunk így?

 

Tágabb értelemben, szinte bármilyen növényt ültethetünk mohagömbbe, ami együtt tud élni a mohával, vannak azonban olyan fajták, melyek esetében biztos sikerre számíthatunk, pl: Anthurium, orchideák, páfrányok, begóniák, filodendron. Gyógy,- és fűszernövények is sikeresen tarthatók ily módon.

 

kokedama
kokedama

Hogyan öntözzük?

 

Az öntözés gyakorisága nagyban függ az időjárástól és a növénytől, ugyanakkor a növény és a moha szimbiózisban élnek, táplálják egymást, ezért a kokedama kevesebb öntözést igényel, mint egy átlagos cserepes növény. Általánosságban heti 1-2 öntözés szükséges, de ha súlyra már könnyű a mohalabda, mindenképpen ideje megöntözni. Merítsük a mohagömböt vízzel teli edénybe, és tartsuk kb egy percig a víz alatt, amíg már nem bugyborékol. Ekkor vegyük ki, finoman nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd csepegtessük le, s mehet is vissza a jól megszokott helyére.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása