Fel

Tündérek csilingelnek a mozikban

Tündérek csilingelnek a mozikban

A Disney-féle tündérmesék sorát gazdagítja a Csingiling és a nagy tündérmentés, amely július 29-től látható a hazai mozikban. A rajzfilm a legkisebbeket, közülük is a kislányokat célozza meg: klasszikus gyerekmese, amely – a ma divatjával szemben – nem kacsintgat a felnőttek felé.

Szülőként jó néha olyan filmmel találkozni, amely tényleg a gyerekeknek szól, nincsenek benne a kelleténél erőszakosabb jelenetek, illetve olyan utalások, melyeket csak a felnőttek érthetnek. Nézőként azonban ez az előny máris a visszájára fordul, hisz a célcsoport így igen szűkké válik, az azon kívül esők pedig hamar azon kapják magukat, hogy unják a sztorit.

 

 

A kíváncsi tündér bajba kerül

 

A Csingiling és a nagy tündérmentés ugyanis tipikus lánymese, amelyet a szülők (vagy a kisebb fiúk) végignéznek ugyan, de szinte biztos, hogy nem fogják maradéktalanul élvezni. A történet hőse egy igazi tündér, Csingiling, aki kíváncsisága miatt állandóan bajba keveredik: most épp az emberek házába merészkedik be, melynek tíz év körüli lakója, Lizzy a kelleténél tovább ott marasztalja.

 

A többi tündér persze azonnal elindul Csingiling megmentésére, akinek igazából nincs is szüksége segítségre, hisz újdonsült barátnője tejben-vajban füröszti – miközben a mentőcsapatnak viszont számos akadályt kell leküzdenie. Mondanunk sem kell, hogy a végére minden megoldódik, de sajnos addig is csak mérsékelt izgalmak várják a nézőket.

 

Tündérvilágban puhák a veszélyek is

 

A tündérekre ugyanis két fő ellenség leselkedik: Lizzy kövér macskája, Karom úrfi és Lizzy papája, aki – tudós lévén – inkább alaposan megvizsgálná a tündéreket, mint hogy teázgasson velük. A macska figurája azonban inkább komikus, mintsem vérszomjas, az apuka pedig amúgy igen szelíd, így egy percig sem hisszük, hogy hőseink valós veszélynek vannak kitéve.

Nem marad más tehát, mint hogy belesüppedjünk a tündérek negédes világába, melyet csilingelő beszéd és virágban pompázó mezők fémjeleznek. Természetesen a Disney-filmek szokásos – és általában elég sután magyarított – betétdalai sem maradhatnak el, de ezek száma szerencsére minimális, és a film is elég rövid ahhoz, hogy a szülő mégiscsak élvezni tudja kicsit, legalább kislánya miatt.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása