Fel

Nyaraljunk, nyaraljunk, nyaraljunk!

Nyaraljunk, nyaraljunk, nyaraljunk!

Kiságy, babakád, korlátok, játszótér, gyermekcsősz, bébiétel – mind-mind kulcsszavak, melyekkel az elmúlt évtizedben felvirágzó belföldi wellness turizmus képviselői csalogatják a kisgyermekes szülőket. Valóban ezek megkönnyítik a családok nyaralását. Ugyanakkor a szabadság, kreativitás, országunk különböző szegleteinek megismerése szintén fontos szempont lehet a családi nyaralás megszervezésénél.

 

Gyerekbarát vagy szülőbarát

 

Sok minden befolyásolhatja hogy merre is induljon a család nyaralni. Ma már szinte a legtöbb hazai szálloda rendelkezik a szülők és csemetéik pihenését megkönnyítő felszerelésekkel facilitásokkal. A gyermekfelügyelettől a bébi-kosztig, szinte minden kényelmi eszközzel fel vannak szerelve ezek a szállodák. Nem utolsó sorban a szülőknek kínált szolgáltatásokkal, mind masszázs, kozmetika stb. S valóban ez sokszor nagyon jól esik a dolgos hétköznapok után. Viszont ezek a koordináták még nem biztos, hogy élménygazdag nyaralást nyújtanak a gyermeknek. Számukra sokkal fontosabbak a közös élmények, a szabadon eltölthető kreatív tevékenységek. (A képen: Alsópáhok, Kolping Spa R., gyerekmedence)

 

 

Álomországok

 

Szerencsére számos olyan üdülőfalu, szálloda található országukban, melyekben minden fent említett igény ki van elégítve és még a gyerekeket is tartalmas program várja. Ilyen közkedvelt hely az Alsópáhoki Kolping Spa Resort vagy a tésenfai Csiribiri Üdülőfalu. Alsópáhokon a 10 hektáros parkban a wellness szolgáltatások mellett Bobóország, Magyarország legnagyobb szállodai játszóháza várja a családokat az év minden napján. A napi 7 órás óvodai, illetve bölcsődei gyermekfelügyelet alatt szakképzett óvónők tartanak kültéri és beltéri foglalkozásokat a kicsiknek. Hasonlóan az Ormánság szélén elhelyezkedő Csiribiri üdülőfaluhoz, ahol a családiasan felszerelt házak között a gyermekek szabadon mozoghatnak, megismerhetik a térség életét, az ormánsági szokásokat. Az üdülőparkban sporteszközök, társasjátékok, bicikli is. bérelhető, A hatalmas füves parkban játszótér, pancsoló, virgonckodó, a régi vályogkocsiszínből kialakított játszóház és a 150 éves ormánsági parasztház a gyermekprogramok központja.

 

Tésenfa határában a Duna-Dráva Nemzeti Park jelentős kiterjedésű védett területei húzódnak, tehát a Csiribiri üdülőpark kiváló kiindulópontja rövidebb-hosszabb gyalogos-kerékpáros kirándulásoknak.

 

 

Kán

 

A Mecsek és Zselici dombság határán megbúvó kis zsákfalu igazi paradicsom a gyermekeknek. Kán, egy völgyben meghúzódó, valóban gyermekbarát egyutcás sváb falucska a történelem viharait túlélve, pécsi egyetemisták jóvoltából menekült meg az enyészettől. A ma kb. 30 házat számláló üdülőfalu autentikus sváb parasztházaiban igazi kikapcsolódást nyújt a családoknak. A gyerekek a szabadság és a természetközeli lét korlátait feszegethetik, míg a szülők a falu minden rejlett zugában biztonságba tudhatják csemetéiket. Igazi gyerekbarát üdülés! A korán kelők mehetnek az erdőre fát gyűjteni, amivel a régi kemencéket kell begyújtani a Baltás házban, ahol háziasszony megtanít mindenkit a hagyományos kenyér-kalács sütésre. A szitálás, dagasztás, kovász használataiba kaphatnak betekintést a gyerekek és a sütő tanfolyamot látogató szülők is. Pár házzal arrébb pécsi pedagógusok segítségével lehet korongozni, nemezelni, tűzzománcot készíteni, vagy a régi falusi iskolából átalakított lovas udvarban a hátasokra pattanni. Az erdőkerülés, patakjárás, békafogásban megfáradt kicsik s nagyok Ács Lukács kocsmájában 50 Ft-ért még málnaszörpöt is kaphatnak. A kocsma udvara nevezetes hely, mert ebben a gyerekparadicsomban rendezik meg a ’Káni filmfesztiválokat’.

 

 

Bánki-tó

 

Aki dél helyett észak felé veszi az irányt Nógrád megyében a Bánki Tengerszem partján egy másik igazi gyerekbarát, természetközeli üdülést kerekíthet családjának. A kis tó barátságos strandja, a domboldali faházikók, a családias szállások, a Palóz ház mind-mind ideális program az odalátogató családoknak Bár a tó környéke már régóta kedvelt üdülőhely, az elmúlt években Ráday Mihály pártfogásával a falu festői környezete is megszépült. Lehetséges kirándulás a faluból a Nógrádi vár vagy a vár közelében található Vadaspark is.

 

A tó partjára épített színpad már hosszú évek óta otthont ad nyári koncerteknek. 2009-ben itt rendezték meg először a Tekerjatóra Fesztivált is. Az augusztus 5-8 között megrendezésre kerülő egyedülálló ’antifesztivál’ a környezeti tudatosságot, mások elfogadását, a közös alkotást tarja szem előtt. A fellépők között vannak a hazánkban élő kisebbségek képviselői, de ahogy a szervezők vallják: mindannyian kisebbségek vagyunk, így mindenkinek lehetőséget nyújtanak a megszólalásra. A hagyományos fesztiválprogramok mellett kerekasztal beszélgetésekkel, előadásokkal várják a résztvevőket, akik a fesztivál ideje alatt csak biciklivel közlekedhetnek a faluban. Természetesen a szervezők a gyermekekről sem feledkeztek meg, számos színházi, irodalmi és kézműves műhely várja a kicsiket.

 

 

Őrség

 

Ha Őrség, akkor mindenkinek a bicajozás, fazekasság, a Tökfesztivál vagy az őrségi tökmagolaj jut eszébe. S bár szerencsére országunknak ez a kis szeglete egyre felkapottabb úti cél, a sporadikusan elhelyezkedő ’szerek’ igazi paradicsomok a gyerekeknek. Az Őrség dombjain elhelyezkedő lakóközösségek, – a szerek – ma sokhelyütt már mint üdülőházak, öko-panziók működnek. A szabadság érzése, a sportolás, közös programok sok élménnyel gazdagítják a vendéglátásra átalakított régi kúriákban, parasztházakban pihenőket. A magyarszombatfai fazekasműhelyekben akár a kicsik is kipróbálhatják a mesterséget. A velemi Árpádkori templom megrázó története is mesél a térség életéről mesél, mely helyzetéből adódóan sokat látott az elmúlt évszázadban. A kulturális programok mellett az Őrségi Nemzeti Pareti parkja (Magyarország legifjabb nemzeti parkja) munkatársai arra törekednek, hogy megismertessék a látogatókat az Őrség természeti értékeivel. A dimbes-dombos táj biciklis családoknak igazi paradicsom, de a Vadása-tó partján a strandolás szerelmesei is megfelelő terepet találhatnak.

 

 

 

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása