Fel

Ugrálóház anya szatyrában

Ugrálóház anya szatyrában

Kisgyerekek számára kevés játékosabb, mókásabb hely van a világon, mint egy ugrálóház. Nem véletlenül viseli hát ezt a címet Lackfi János kicsiknek szóló mondókás–verses kötete, s ehhez méltón igyekszik is minden sorában megfelelni az ilyetén elvárásoknak.

 

Hoppsza hopp!

 

Az, hogy Lackfi János a legkisebb korosztálynak is ír verseket, már nem újdonság, hiszen rendre olvashatunk ilyeneket a Dörmögő Dömötör hasábjain, s a Bögre család kalandjai is kacsintgatnak a kicsik felé. Ám amíg ott „családon belül” maradnak a „kalandok”, ez a könyv az egész világot tárja elénk – pontosabban a bölcsis-ovis korosztály elé – egy színes kaleidoszkóp módjára. A Jótanácsok ciklus egyfajta útmutató, mely amolyan hátraszaltó közepütt magyarázza el a világ fontos dolgait a zebrán való átkeléstől az öltözködésen át az „emberszerelő doktor bácsi” látogatásáig. Az Ovis farsangról szóló oldalak számtalan mókás jelmezötletet adnak, a címadó, Ugrálóház – ciklus versei pedig játszi könnyedséggel, szinte szöcskelábon ugrabugrálnak témáról témára. Számos állatot ismerhetünk meg új szemszögből az Állatsimogatóban, a Kintségek pedig a lakásajtón túli világba kalauzolnak.

 

 

Szatyorba vele!

 

A legkisebbek persze még nem tudnak verset olvasni, de annál inkább szeretik, hiszen bármikor játékra ad alkalmat, akár otthon, akár utazás során – nem árt tehát, ha kéznél van egy verseskötet. „Ez a kötet bepakolható szatyorba elvihető játszótérre, strandra – mondja Vas Katalin, az Egmont kiadó könyv üzletág vezetője, hozzátéve: olyan méretű, hogy a gyerekek is kézbe tudják venni és forgatni”. Mert ha olvasni még nem is tudnak, nézegetni szeretik a képeket, különösen ha azok olyan vidámak, kedvesen mulatságosak, és részletgazdagok, mint Kállai Nagy Krisztina rajzai az Ugrálóházban. Ám Vas Katalin szerint nem csak a formátuma, hanem a tartalma is való gyereknek, szülőnek egyaránt: „Mi magunk is jókat derültük, szórakoztunk Lackfi János szellemes versein, így minden bizonnyal a szülő is jól fog szórakozni fog rajta – nem csupán a gyermek. Akár arra is jó lehet, hogy mint valami enciklopédiából, választ adhassunk a gyerekek kérdéseire, hogy például „Mi az a háztető?”, akkor felüti a könyvet, s válaszolhat azzal, mit írt erről Lackfi János bácsi.

 

 

Hazai utakon

 

Az Ugrálóház kötet gyereknapra jelent meg, de újdonságnak számít abból a szempontból is, hogy a jellemzően külföldi szerzők műveit gondozó Egmont kiadó kortárs magyar szerző művét adta ki. „A magyar szerző-alkotó velünk él, azonos nyelven beszél az olvasóival, s jól érti, ismeri a magyar gyermekek környezetét. Helyzeti előnyéből fakadóan pedig oly módon tudja gazdagítani szókincsüket, látásmódjukat – melyre külföldi, idegen anyanyelvű szerző nem adhat – magyarázza Vas Katalin, hozzátéve, terveik szerint a közeljövőben további kötetekkel gazdagítják a magyar szerzők által alkotott gyermekkönyv kínálatot.

 

 

 

Nyulász Péter

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása