Fel

UNICEF – Év fotója 2016

unicef0

UNICEF – Év fotója 2016

Évek óta díjat kapnak a fotósok az Uniceftől, az Év fotója  megtisztelő elismerést. A téma az utcán hever, ahogy mondani szokták, s sajnos 2016-ban is volt mit fényképezni. Sok-sok szomorúságot, bánatot, szegénységet. De elnézve ezeket a képeket úgy tűnik valami fény már dereng az alagút végén, s a remény felcsillan egy-egy gyerekmosolyban.
pixel

pixel
Unicef – Év fotója

 

unicef1

 

1. helyezett

A kislány gyönyörűszép mosolya – talán ez lehetne a szimbóluma az új évnek, hogy a gyerekek minden körülmények között megtalálják a boldogságot, valahogy mindig látják a reményt. A 27 éves iráni fotós Arez Ghaderi- a pakisztáni és afganisztáni határ közelében felállított sátortáborban járt. Itt olyan családok élnek, akik a jobb élet reményében hagyták el a lakóhelyüket. S míg a felnőttek a közeli falvakban állást keresnek, addig a gyerekek a közeli szeméttelepen válogatják ki a számukra még újra felhasználható dolgokat. Itt fotózta le ezt a kislányt a szerző, a kislányt, akinek a mosolya minden szegénységet, szomorúságot, borzalmat felejtetni tud, s újra reménnyel tud eltölteni bennünket.

 

unicef2

 

2. helyezett – Elvarázsolt pillanatok

Talán ezt a címet lehetne a képnek adni, amit Ali Nouraldin készített Idomeniben. Egy éjszaka teli várakozással, ahol a gyerekek – az önkéntesek munkájának és ötletességének köszönhetően – filmet nézhettek. Ezt az örömteli, rácsodálkozó pillanatot örökítette meg a szerző, amikor a gyerekek filmet néznek.

 

unicef3

 

3. helyezett – Gyerekek, akik a végsőkig kitartanak

Mohammed Badra képe Dumában készült, Szíriában, nem messze Damaszkusztól. A háború sújtotta országban mindenki szenved, még a gyerekek is, de a képen látszódó kicsik csodálatos ruhában öltözve néznek a kamerába. Mi változott? Igazából semmi. A háború ugyanúgy dübörög körülöttük, segélyek érkeznek hozzájuk, ruhák, élelmiszer. S a háttérben a szétlőtt épület, előtte pedig a tündérlányok, vagy épp királykisasszonyok néznek a lencsébe. Elgondolkodtató, s megrázó kép! S a helyzet azóta is változatlan.

 

AK

 

Forrás (német nyelvű oldal)

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása