Fel

Utazási ABC – gyerekekkel

utazas4

Utazási ABC – gyerekekkel

 

Ki szeret autóba zárva 5-6 órát, esetleg még többet utazni? S, ha még  hozzáteszem, hogy mindezt egy vagy két gyerekkel, netán hárommal? A jelszó: türelem, kitartás és lebegjen előttünk a cél, hogy nemsokára nyaralunk!  Pár tipp, ötlet, hogy miként kössük le unatkozó lemenőinket az utazás alatt.
pixel

pixel

utazas6

1. A legelső és legfontosabb lépés, hogy próbáljunk optimistán hozzáállni az utazáshoz. Nyaralni megyünk, s az utazás csak egy kis része a pihenésnek! Ha úgy indulunk neki, hogy már napokkal korábban azon stresszelünk, hogy miképp fogjuk kibírni azt a pár órát, akkor valóban mindenkinek nehéz lesz !

2. Ha ezen már túlbillentünk, akkor jöhetnek az életmentő ötletek, amelyeket már előre ki kell gondolnunk, ne a helyszínen – azaz összezárva rögtönözzünk.

3. Pakoljunk be olyan játékokat, amelyekkel már régen játszott a kicsi. Ha nagyon pici babáról van szó, akkor ez azért lehet fontos, mert az ismert játékai már nem kötik le a figyelmét. Viszont egy-egy régebbi, elfeledett csörgő vagy baba sokkal izgalmasabb lesz. Elektromos kütyüket bevallom én csak a végső esetben pakolok be, egyrészt mivel nincs is beépíthető DVD lejátszónk, másrészt, mert a gyerekeim rosszul lesznek az autóban.

 

utazas3

4. Képességfejlesztő játékok: ezek mindig hasznosak, főleg olyanok, amelyek nem vesznek el, tehát érdemes mágneses játékokat bepakolni.  A Ki nevet a végén c. játék nálunk sláger, beépített dobókockával  és mágneses bábukkal! De ide sorolhatjuk még a malom játékot, a sakkot vagy a Halmát.

5. Kisiskolás, nagycsoportos óvodás korú gyerekeknek gyakorlófüzetek kimondottan ajánlatosak! Bár ennek is vannak hátulütői – mert melyik gyerek szeretne nyáron is tanulni?! De minden a tálaláson múlik – ha jól vezetjük fel, s felváltva oldogatunk, vagy akár kis „versenyt” rendezünk, akkor még izgalmasak is lehetnek a feladatlapok!

6. Az egyik kedvenc játékom a „Felhős játék” – érdemes figyelni útközben a felhők alakját, melyik felhő mire hasonlít! Mi jut róluk eszedbe? Nálunk ez a játék elég sokáig szokott tartani – tehát éljen a felhős idő, bár nyaraláshoz nem felhőket kérnék!

7. Fiúknak – de még lányoknak is izgalmas lehet – ha figyeljük a körülöttünk lévő autókat! Esetleg számolhatjuk őket, gyűjtsük a piros, kék, sárga stb. színű autókat!

8. Rajzoljunk! Kitalálós játék – valamelyikünk elkezdi, s a másik kitalálja, hogy mit rajzoltunk le! De még egy egyszerű színezés is lefoglalja a kicsiket! Viszont a tollakra, ceruzákra vigyázzunk, mert hamar elveszhetnek! S, említhetném még a jó öreg barkochba játékról nem is beszéltem!

 

utazas5

9. Hallgassunk közösen mesét, gyerekdalokat, de ha már nagyon unjuk őket, s mi felnőttek is vágyunk egy kis nyugalomra, akkor érdemes beszerezni fülhallgatós lejátszót. Nagyoknál kimondottan élmény, ha ő mutathatja meg aktuális kedvenc zenekarát, énekesét, s  a család együtt hallgatja a zenéket!

10. Természetesen  a szabad játék is fontos, nem kell mindig animálni a gyerekeket! Egy- egy plüss állat, kis figurával, akár percekig is eljátszanak!

11. Érdemes az útról is beszélgetni, hogy hova megyünk, megmutatni  a térképet, melyet esetleg a gyerek is figyelhet. Ha van útikönyvünk, mutassunk belőle képeket, beszéljünk róla, meséljük el, hogy kik éltek ott, milyen érdekességeket fogunk ott megnézni!

12. S, azt se felejtsük el, hogy a testvérek – főleg, ha korban közel állnak egymáshoz – szintén eljátszanak egymással – egy ideig! Konfliktuskezelés autóban – igen nagy kihívás, ezt is csak türelemmel lehet megoldani!

utazas2

Mindenkinek kellemes nyaralást és jó utazást!

 

AK

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása