Fel

V. Gyerekszem Filmfesztivál

gysz3

V. Gyerekszem Filmfesztivál

pixel

Csapó 5 ! Gyerekszem Filmfesztivál legutóbb két évvel ezelőtt került megrendezésre, így épp ideje, hogy a szervezők ismét lehetőséget adjanak az egyre erősebb, és egyre kreatívabb gyerekmezőnynek, hogy újra összemérjék tudásukat a filmkészítés mezején.

pixel

gysz2

Nehéz időszakban van a kultúra, támogatás, pénzforrások híján, ezért üdítő alkalom gyerekek által készített, kis költségvetésű, fantáziadús alkotásokat látni a Gyerekszem Filmfesztivál repertoárjában. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy jövőre, ötödik alkalommal megrendezik a filmkészítő gyerekek magyarországi fesztiválját, melyre 2015. február 15-ig várják az ifjú alkotók munkáit.

gysz1

Kezdetek

Először 2007-ben volt Gyerekszem Filmfesztivál. A programsorozat és verseny ötletét a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban 2003 óta működő filmkészítő szakkör adta, ahol a gyerekek film nyelvén, képekben fogalmazzák meg a problémáikat, és adnak formát annak, ahogy ők látják az őket körülvevő világot.

A korábbi fesztiválokra összesen 700 alkotás érkezett, melyek közül 190 munkát díjazott is a szakmai és a diák-zsűri. Minden évben elismert filmes szakember irányítja a szakmai értékelést. Idén Enyedi Ildikó lesz a zsűri elnöke.

gysz7

Új fesztivál

2015. május 8-án, megrendezésre kerülő V. Gyerekszem Filmfesztiválon, a vetítések mellett filmes szakmai fórumok és szakmai konferencia színesítik a fesztivál programját. A konferencia témája a filmes és egyéb művészetterápiás módszerek alkalmazása a gyermekvédelemben. A fesztiválon bemutatkoznak a budapesti és vidéki gyermekotthonokban és iskolákban működő Gyerekszem filmszakkörök is. A fesztiválra pedig ismét megnyertük Till Attilát a rendezvény arca és házigazdája szerepre.

 

A beküldött alkotások közül mindegyik vetítésre kerül, míg a mezőnyből elő-zsűri választja majd ki (Dr. Pirisi Edina, Gergely Dorottya, Schwechtje Mihály, Grosch Nándor) a versenybe kerülő legjobbakat. Ezeket ötttagú, filmes szakemberekből álló zsűri értékeli, (Enyedi Ildikó, Schwechtje Mihály,, Detlef Fluch- REC Filmfest  és a megszokott módon diákzsűri is díjazza, valamint a közönségszavazatok alapján is kiosztanak szponzorok és felajánlók által biztosított értékes díjakat. A fesztivált támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma két különdíjat ajánl fel a fiatal filmkészítők számára. A fesztiválon jelen lévő Youth Cinema Network külföldi gyerek és diákfilmfesztiválok igazgatói átadják a Youth Cinema Network díjat is. Immár hagyomány, hogy a fesztivál szervezői átadják a Macskássy Katalin-díjat egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó, gyerekekkel foglalkozó médiapedagógusnak, animációs, vagy filmes szakembernek.

 

A MOL-Új Európa Alapítvány különdíja mellett a Daazo.hu file-megosztó portál is közönségszavazatra bocsátja és különdíjjal jutalmazza a legjobb alkotásokat.

 

A versenyzőket szükség esetén segítjük a filmkészítés különböző fázisait bemutató leírásokkal, tanácsokkal, valamint gyerekek által készített filmekkel, filmrészletekkel, forgatókönyv és gyártási tervmintákkal, valamint zörejekkel és a nevezni kívánt filmekhez kérhető aláfestő zenékkel.

 

Információk:

Réz Ágnes, kommunikációs vezető

Gyerekszem Egyesület

06 20 5271630

info@metacompr.hu

sajto@gyerekszemfilmfesztival.hu

 

gysz5

Az Idei kiírás részletei, nevezési feltételek

 

A Gyerekszem Filmfesztiválra 4 és 19 év közötti gyerekek jelentkezhetnek a következő életkori kategóriában:

–          Kicsi a bors, de erős (4-12 év)

–          Ifjú titánok (13-19 év).

–          Gyerekszem-öregszem (19 év fölötti alkotók, akik a fesztiválra beküldött filmjüket még 19 éves kor előtt készítették.)

gysz4

Műfaji kategóriák                                     

– rövidfilm

– animációs film

– dokumentumfilm

– egyéb (zenés videoklip, kísérleti film stb)

 

Terjedelem maximum 15 perc

A filmek beküldésének határideje: 2015. február 15.

A jelentkezést online a www.gyerekszemfilmfesztival.hu oldalon várjuk!

 

Néhány jó tanács:

Mielőtt bejelentkezel és megkezded filmed online nevezését, ajánlatos a következő
előkészületeket tenni:
– készíts elő a feltöltéshez egy képet a filmedből, vagy werk fotót a forgatásról
(JPG formátumban).
– a filmed egyelőre nem kell, hogy angol feliratos legyen, azt a versenybekerülés esetén fogjuk kérni.
– töltsd fel a filmedet egy video-megosztóra (ez a Daazo vagy a youtube videomegosztón lehetséges) és készítsd elő a
filmhez vezető linket, amit majd be kell másolnod az online regisztrációs

A filmed feltöltése a nevezés előtt 2 videomegosztón lehetséges. A youtube videomegosztón, vagy a Daazo filemegosztón létrehozott Gyerekszem Fesztiváloldalra várjuk a filmek feltöltését: http://www.daazo.com/contests/gyerekszem-filmfesztival/info

 

A nevezett filmeket az online nevezés után DVD lemezen is el kell juttatni a szervezők címére:

Gyerekszem Művészeti Egyesület „Gyerekszem Filmfesztivál”

1536 Budapest, Pf: 325

 

További információk:

Folyamatosan a fesztivál weboldalán: www.gyerekszemfilmfesztival.hu
info@gyerekszemfilmfesztival.hu

Szakmai konferencia: Dr. Pirisi Edina: edina.fecsko@gmail.com

Technikai segítség (kiírással, beírással, formátummal, vágással kapcsolatos kérdések):  admin@gyerekszemfilmfesztival.hu

Aláfestő zene keresésében segít: Bakó Mária a SONOTON zenei könyvtár munkatársa: sonoton@clmusic.hu

Jogi segítség: dr. Hepp Nóra, jog@gyerekszemfilmfesztival.hu

PR, sajtó, szponzoráció: Réz Ágnes: sajto@gyerekszemfilmfesztival.hu

 

Fesztivál igazgató: Grosch Nándor, gyerekszemfesztival@gmail.com

Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület

 

A képek a  IV. Gyerekszem Fesztiválon készültek:

http://gyerekszemfilmfesztival.hu/index.php?lang=hun&p=archivum&id=4

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása