Fel

Van ellenszer az őszi fáradtság ellen

pixabay_meregtelenites

Van ellenszer az őszi fáradtság ellen

 

pixabay_meregtelenitesA vén asszonyok nyara lassan véget ér és az arcunkra mosolyt csaló napfénysugarai lassan egyre kevesebb jókedvet és D vitamint termelnek. Rövidebbek a nappalok, sokkal kevesebbet vagyunk szabad levegőn és ezért kevesebbet is mozgunk. Ahogy a medvéknek a barlangban, úgy nekünk is lassul az anyagcserénk és sok-sok méreg halmozódik fel a szervezetünkben, ami károsít, árt. Az őszi és a tavaszi méregtelenítés egyik legfontosabb eleme a sok folyadék fogyasztása, amely kitisztítja a bélrendszert, akár napi 3litert is jó lenne meginnunk. A hidratálás nagyon fontos, de ne mindegy ,hogy mit iszunk. A Kati-Patika hagyományos receptjei a kicsit csípős gyömbér teát és az immunerősítő csalán teát javasolják, de beszámolhatunk egy forradalmian új vitaminbombáról és „jókedvcsinálóról”, a holland Budels BIOsör termékéről, mely igen értékes ásványi anyagokkal és magas B vitamin tartalommal rendelkezik.

 

A sör jótékony hatásai , avagy a folyékony kenyér

biosorŐsanyáink a természetből vett jótékony italként használták legyengült betegek szervezetének megerősítésére, vesetisztításra , de a kismamák számára akár „anyatejfakasztásra” és gyarapításra is az alkoholmentes sört. Az egyértelmű, hogy a kommersz, gyári alapanyagokkal szemben a bio termékek milyen előnyöket hordoznak, akár a feldolgozott anyagok minőségét, akár az eljárást vizsgáljuk. A BIOsörök, melyek forrásvízből, zöldenergiák felhasználásával készülnek toronymagasan vezetik a listát az egészségértékek skáláján és nem mellesleg az ízek skáláján is.

Milyen összetevők segítik a szervezet regenerálódását a BIOsörben?

  • Sok vitamint és ásványi anyagot rejt magában. Főként B vitaminokat, B2, B3 és B6 vitamint, valamint pantoténsavat (B5). Ezek a vitaminok jótékonyan hatnak az idegrendszer működésére, fontos szerepük van az egészséges anyagcserében, és elősegítik a bőr, haj szépségét.
  • Főbb ásványi anyagai a réz, cink, magnézium, és még vasat is rejt magában, ugyanakkor nátrium tartalma alacsony, így nem befolyásolja károsan a magas vérnyomást. Sőt, csökkenti a káros LDL koleszterin mennyiségét, miközben a HDL, azaz a jó koleszterinszintet emeli, következésképpen csökkenthető vele a vérnyomás.
  • A komló vegyületeinek köszönheti nyugtató, altató hatását, és bizonyos mértékig még a felgyülemlett stresszt is oldja. Polifenol tartalmának köszönhetően még antioxidáns hatással is rendelkezik.
  • Folyadékbevitel, hidratálás – Nem utolsó sorban a kismamáknak – de az utca emberének is – elengedhetetlenül fontos a hidratálás, a megfelelő folyadékbevitel, kiemelten szoptatási idő alatt, így ennek minősége és mennyisége sem elhanyagolható tény.

Természetesen BIO, természetesen finom!

A Biosörök kizárólagos forgalmazója –közismert néven Csapház® – cégforma szerint Draft Beer Home Kft., akik a magyar kézműves sörök forgalmazásával alapozták meg hírnevüket a szakmában. Hosszas és tudatos termékválasztásuknak köszönhetően köteleződtek el a Magyarországon még kevéssé ismert BIOsörök mellett, amelyek alkoholos és alkoholmentes változatban is kaphatóak. A 10 fajta BIOsör kínálatában több féle ízzel találkozhatunk. Az alkoholmentes típusok közt megtalálunk világos, sőt barna sört is, és egy kellemesen citrusos, biolimonádéval készült Radlert. Élettani hatásuk íztől függetlenül „építő”.

Az alkoholmentes BIOsör fogyasztása már a várandósság időszakában is javasolt, csakúgy, mint a szoptatás ideje alatt, hiszen a kismama szervezete többszörösen leterhelt, igénybe vett a babafejlődés, azt követően a szülés, majd az anyatejes szoptatás időszakában. Többszörös vitamin, ásványi anyag bevitelre, pótlásra van szükség, melynek egyik kiváló támogató eszköze lehet a forrásvízzel, zöldenergiákkal készített biosör.

A sört az egyiptomiaknak köszönhetjük

Egyiptomiak óta tudjuk és tanuljuk a sörfőzés mesterségét. Régóta ismert elnevezése a folyékony kenyér, de vajon megérdemli ezt a becses elnevezést? Az aranysárga szénsavas ital fő alapanyagai malátázott gabona, a komló, a víz, és az élesztő. A malátaszemek jelentik a fő nyersanyagot, a komló adja a kesernyés, aromás ízt, de a habzást is befolyásolja és konzerváló szerepe is van. Ehhez társul a legnagyobb mennyiségben jelenlévő alkotóanyag, a víz, mely a legjobb, ha sószegény, ellenben gazdag kalciumban és magnéziumban. A sörélesztő enzimei, a maltáz, invertáz és az ún. zimáz enzim végzik az erjesztést.

A sörkészítés első lépéseként az árpát kicsíráztatják, majd a kapott zöldmalátát aszalják. A folyamat során alakulnak ki a különböző íz- és színanyagok. A barna sörök színének eléréséhez aszalt és pörkölt ún. festőmalátát használnak.

A maláta őrlése után következik a cefrézés, azaz a vízzel történő főzés. Majd a komló hozzáadása után jöhet a forralás, amit hűtés és erjesztés követ, alacsony hőmérsékletű pincében. Ekkor növekszik többek között a szén-dioxid és a fehérjék mennyisége a sörben. Az utóerjedés még alacsonyabb hőmérsékleten folytatódik, végül a szűrt sört palackokba töltik.

A világ egyik legkedveltebb itala népszerűségét üdítő-frissítő hatásának köszönheti, és kevésbé a benne található tápanyagok utáni vágynak, hiszen nem a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok vonzzák a fogyasztókat, sokan valószínűleg nem is tudják, milyen pozitív hatásai vannak ennek az italnak.

Kati-Patika tanácsai méregtelenítésre:

toner-906142_1280A méregtelenítés alapja a sok folyadék. De fontos, hogy milyet iszunk. Kiváló méregtelenítő teákat lehet már kapni, vagy akár mi magunk is összekeverhetjük. De, ha ez túl bonyolult lenne, akkor érdemes kipróbálni az uborkás vizet. Fél uborkát összevágunk, s egy üvegbe tesszük, amihez friss, tisztított vizet öntünk. Az uborka tisztít, méregtelenít, s még a vizünk sem lesz unalmas. Ugyanúgy kiváló lehet a gyömbértea, amely ilyenkor ősszel kiválóan átmelegít. A növény csípőssége miatt teánk kicsit erősebb lesz, de erősíti az immunrendszerünket, illetve a bélrendszerre is jótékony hatással van. A legjobb méregtelenítő tea a csalán, amelyet napi rendszerességgel ihatunk – napi egy csésze elég, viszont a mértékletesség itt is fontos 4 hét után hagyjuk abba és tartsunk szünetet. A csalán kitisztítja a vesét, a vérereket, s frissít.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása