Fel

A VITAMINOK HATÁSA A HANGULATUNKRA

vitaminok

A VITAMINOK HATÁSA A HANGULATUNKRA

Sokat tudunk arról, hogy az egyes vitaminok hiánya bizonyos betegségekhez vezet. De tudtad-e azt is, hogy a vitaminhiány hatással lehet a hangulatodra és akár depressziós tünetek megjelenését is okozhatja?

 

 

A vitaminok nélkülözhetetlen tápanyagaink, amelyek számos élettani folyamatot szabályoznak a szervezetben. Nem meglepő, hogy közülük jó néhány az idegrendszeri folyamatokkal is szoros összegfüggésben áll. Elégtelen felvételük nem csak az agy fejlődésekor, de a későbbi életkorokban és időskorban is kéz a kézben jár a pszichés, illetve idegrendszeri problémákkal.

 

bvitamin

 

B-vitaminok, az idegrendszer sokoldalú támogatói

A B-vitaminok családjába nyolc vízben oldódó vitamin tartozik, amelyek igen sokféle feladattal rendelkeznek a szervezetben. Az idegrendszer működésében kiemelt szerepet töltenek be, ezt jól szemlélteti a következő táblázatban bemutatott négy B-vitamin: hiányuk számos szellemi és pszichés kórkép megjelenésével kerül összefüggésbe.

 

A vitamin neve Alternatív név Fő funkciója
B1-vitamin tiamin Hozzájárul az idegsejtek membránjainak felépítéséhez és működéséhez, továbbá szabályozó szerepet tölt be az acetilkolin ingerület-átviteli rendszerében.
B2-vitamin riboflavin Számos enzimes folyamat szabályozásáért, így például különböző fehérjék szintéziséért, valamint a B3-vitamin, folsav és B6-vitamin átalakításáért, újrahasznosításáért is felel.
B3-vitamin niacin Az idegrendszer sejtszintű folyamatai és enzimei széles körével áll szoros kapcsolatban.
B7-vitamin biotin Központi funkcióval bír a glükóz anyagcseréjében, ami az agy legfontosabb energiaforrása.

 

A B-vitaminok tárgyalásánál szót kell ejtenünk a homociszteinről is. A homocisztein egy olyan aminosav, amely túlzott mennyiségben számos kóros folyamat közreműködője lehet a szervezetünkben. Mivel a B6-, B12-vitaminok és a folsav szerepet játszanak a homocisztein átalakításában, lebontásában, a szervezetben fellépő hiányuk emelkedett homocisztein-koncentrációhoz vezet. A magas homociszteinszintet több kutatás is összefüggésbe hozta az idegrendszeri funkciók romlásával, és a pszichés kórképek, többek között a depresszió kialakulásának kockázatával is.

 

cvitamin

 

A gyökfogó C-vitamin

A C-vitamin antioxidáns funkciójának az agyban különösen fontos szerepe van, hiszen az idegrendszer a magas telítetlen zsírsav-tartalma és aktív anyagcsere-folyamatai miatt igencsak ki van téve a szabad gyökök káros hatásának. A C-vitamin amellett, hogy védelmet nyújt e hatásokkal szemben, részt vesz az idegsejtek közötti kommunikáció szabályozásában is.

A C-vitamin hiányát összefüggésbe hozták a kognitív funkciók romlásával és különböző idegrendszeri rendellenességekkel is. Ennek oka az oxidatív stressz okozta gyulladásos folyamatok túlsúlya lehet, amit számos pszichiátriai kórkép, így a depresszió hátterében is sejtenek.

 

dvitamin

 

D-vitamin, a napfény-hormon

Ma már tudjuk, hogy a D-vitaminnak jóval több funkciója van a szervezetben, mint azt egykor gondoltuk. Egyfajta „multifunkciós” hormonként viselkedik, számos idegrendszeri folyamatban is szerepe van, továbbá antioxidáns, gyulladásellenes és egyéb hatásai is ismertek. Számos tanulmány összefüggésbe hozta az alacsony D-vitamin-szintet a mentális, pszichés kórképek kockázatának emelkedésével.

A D-vitamin a napsütés hatására a bőrben is keletkezik. D-vitaminhoz a táplálkozással is hozzájuthatunk, például a máj, tojás, olajos halak, vaj, kenőmargarin fogyasztásával. Hazánk területén az ősztől tavaszig tartó időszakban a bőrben képződő D-vitaminra nem lehet számítani, jellemzően hiányos a lakosság D-vitamin-ellátottsága, aminek nagy szerepe lehet a(z őszi-) téli, lehangoltság megjelenésében is. A bőrben keletkezett, illetve a táplálékkal a szervezetbe jutott D-vitamin a májban, majd a vesében (és más szervekben is) alakul át hormonszerű aktív vegyületté.

 

Szükségünk van-e a vitaminpótlásra, -kiegészítésre?

A B-vitaminok esetében egyes vizsgálatok bíztató eredményeket hoztak a depressziós tünetek megelőzését és enyhítését illetően, azonban a B-vitaminok pótlásának terápiás hatása jelenleg még nem igazolt. Mindemellett tudjuk, hogy a vitaminok megfelelő mennyiségű felvétele a mentális egészség megőrzéséhez elengedhetetlen, a B-vitaminokhoz és a C-vitaminhoz pedig egy jól összeállított étrenddel egyszerűen hozzájuthatunk. Étrendi forrásaikról részletesen olvashatsz ide kattintva.

A D-vitamin esetében mind a depresszió megelőzése, mind egészségünk általános megőrzése érdekében, főként a fényszegény évszakokban, indokolt a D-vitamin pótlása. Ennek pontos mennyiségével kapcsolatban egyeztess orvosoddal!

 

Irodalom:

Bowman GL: Ascorbic acid, cognitive function, and Alzheimer’s disease: a current review and future direction. BioFactors (Oxford, England). 2012. 38 (2):114-122. doi:10.1002/biof.1002.

Kennedy DO: B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy — A Review. Nutrients. 2016. 8 (2):68. doi:10.3390/nu8020068.

Mitchell ES, Conus N, Kaput J: B vitamin polymorphisms and behavior: Evidence of associations with neurodevelopment, depression, schizophrenia, bipolar disorder and cognitive decline. Neuroscience & Biobehavioral Reviews. 2014. 47: 307–320. doi:10.1016/j.neubiorev.2014.08.006

 

Szerző: Dobos-Kufcsák Judit | Lektor: Dr. Biró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta

 

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása