Fel

A vitéz, a kalóz meg a nagymama – új lemezéről mesélt Halász Judit

cd-halasz-judit-a-vitez-a-kaloz-meg-a-nagymama

A vitéz, a kalóz meg a nagymama – új lemezéről mesélt Halász Judit

 

 

A vitéz, a kalóz meg a nagymama címmel jelent meg Halász Judit legújabb lemeze. Dalokról, versekről, koncertekről és persze a gyerekekről beszélgettem a művésznővel.  

 

Hét év kihagyás után jelent meg új lemeze. Mi inspirálta, hogy pont most készüljön el?

Azt gondoltam, hogy az elmúlt időszakban, a járvány alatt, amikor a gyerekek nem lehettek együtt, nem játszhattak, nem találkozhattak egymással, akkor fontos, hogy egy kis vidámságot csempésszek az életükbe. Vidám, élettel teli anyagot válogattunk össze, s azt gondoltunk, hogy mire elkészül a lemez, már vége is lesz a pandémiának. Hát nem így történt. Még mindig be voltunk zárva, maszkot hordtunk, de szerencsére koncerteket már tarthattunk. Így készült el a lemez őszre, amikor már be is mutathattuk a gyerekeknek.

Kiktől válogatott a mostani lemezhez?

Az új lemezre friss dalok mellett régi dallamok is érkeztek Így került rá például a Kalóz című dal, amely egy kicsit komolyabb, a régi vidám Kalózdal az Almaszószról című dal mellé.

Ha a költőket nézzük, akkor megemlíteném Szabó T. Annát, Nagy Bandó Andrást, vagy épp Kányádi Sándort. A válogatásnál mindig figyelembe veszem, s főleg most, hogy vidámak legyenek a versek. A zeneiségnél pedig fontos, hogy interaktívak legyenek a dalok. Szerintem fontos, hogy a koncerten a gyerekek is részesei legyenek a daloknak. Ezért igyekeztünk olyan dalokat írni, amelyek egy közös éneklésre, tapsolásra  inspirálja a gyerekeket. Szerintem fontos, hogy a koncerten együtt énekelhessük a gyerekekkel – s persze a szülőkkel – a könnyen megjegyezhető dalok refrénjét. De sokszor a vers ritmusa, játékossága is megengedi, hogy még jobban bevonjam a gyerekeket a közös éneklésbe. Az új versek mellett persze régi dalokat is válogattam a lemezre, Bródy János dalait, vagy épp Csukás István és Veres Miklós verseit.

Klasszikus lemezbemutató koncertről, gyereklemez esetén lehet beszélni?

Ez érdekes, mert a gyerekeknek nem lehet csak az új lemez anyagát előadni. Hiszen azt még nem ismerik. Ők azért jönnek el a koncertemre, mert szeretnének velem együtt énekelni, a már ismert dalokra együtt táncolni, tapsolni. A sok-sok évnyi tapasztalatom is azt mutatja, hogy a gyerekeknek nem jó, ha csak új dalokat énekelek nekik. Most is ez volt a megoldás. Kiválasztottunk egy-egy számot az új lemezről, azokat elpróbáltuk, kitaláltuk hozzá a közönséggel és a zenekarral való közös játékot.

Mik ezek a számok?

Az egyik a János kovács című dal, amelynél könnyedén be tudtak a gyerekek csatlakozni a közös éneklésbe. A Gombóc című dalnál viszont, amely már egy kicsit komplikáltabb dallamvilágú, ott elénekeltem először egyszer, majd közösen megtanultuk, és  együtt énekeltük el újra.

 

Sok évnyi koncertezés után már kialakult gondolom egy rutin, hogy mit érdemes elénekelni, mi az, ami megmozgatja a közönséget. Mi az abszolút kedvenc?

A koncerteket mindig a Csiribiri című dallal kezdem, ez biztos. Az utolsó dal is mindig fix, ez pedig a Játszunk most együtt című. Közben persze szinte kötelező jellegűen el kell énekelni a Boldog születésnapot és a Micimackót. Van egy kedves, dalom a Helikoffer, ami azért jó, mert segít a dalok sokszínűsége közötti átkötésben. Segítségével együtt utazhatunk egyik daltól a másikig.

Ahogy figyelem a koncertnaptárát, igen sűrű. Plusz még a színházi fellépései is ott vannak. Ez egyben öröm, hogy újra lehet koncertezni, de azért fárasztó is egyben.

A koncertezést ősszel újra el tudtuk kezdeni, ami nagyon nagy öröm. S tényleg tele van a koncert naptáram. Majdnem minden hétvégén van fellépésem az országban, Nyíregyházától Szombathelyig. Jó volt újra találkozni a gyerekekkel, együtt énekelni velük és persze a szüleikkel.  A közönség nagyon várta már ezeket az alkalmakat, s persze én is. A színházban is sok szerep várt rám.  A régiek mellett, az idei évadban  egy új előadásban játszom, a Bella Figura című darabban. Ezt nagyon élvezem, nekem való szerep.

 

Halász Judit koncertjeiről itt kaphatsz több infot: https://www.facebook.com/Halasz.Judit.oldala

-AK –

 

 

hjfoto

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása