Fel

Víz elem, avagy az érzelmi intelligencia

viz5

Víz elem, avagy az érzelmi intelligencia

 

Következő temperamentumbeli sajátosság az érzelmi intelligencia, amely megmutatja, hogy egy ember mennyire képes kimutatni saját érzéseit, vagy épp ellenkezőleg mennyire fojtja azokat magába. Ezt az adottságot a pszichológia flegmatikus temperamentumnak nevezi.

viz3

Temperamentumbeli sajátosság

Ez a képesség adja a gyermek számára azt, hogy képes saját érzelemvilágát, érzelmi igényét kifejezni, együttérző és empatikus. Az adottság hiányában például egy gyermek nehezen érti meg, hogy amikor társát megbántja, esetleg fizikálisan is bántja, akkor a másik miért fakad sírva? Nem érzi, hogy hol az a határ, amikor már szavai, tettei a másiknak fájdalmat okoznak.

 

Ez az az adottság, amit legjobban a szülői minták alapján tanulhat meg egy gyermek, ha látja, hogy egy bizonyos tett, milyen érzelmi megnyilvánulást okoz egy felnőttnél.

viz1

 

Túl sok vagy túl kevés

Kezdjük azokkal, akikben ez a képesség erősség is egyben. Ők nagyon érzékenyek, ösztönösen ráéreznek arra, hogy ki milyen lelki állapotban van, és rögtön segítségükre sietnek. Tanulnivalójuk, hogy ne menjenek bele túlságosan mások problémáiba, mert ez felemészti az energiájukat és meg is terheli őket.

Akiben ez a képesség erősen van jelen, és hiányzik a Föld elem által képviselt adottság, akkor segíteni kell kívülről azzal, hogy a szülők rendszeres napirendet állítanak fel  a számára. A túl sok érzelem földelés nélkül olyan, mint a víz meder nélkül, folyik szana-széjjel, eltékozolva erejét. Ezek a gyermekek könnyen elálmodozgatnak, vagy akár álomvilágba is menekülhetnek, ha túl sok durvaságot éreznek maguk körül.

 

Ebben a képességben többféle megnyilvánulási formával találkozhatunk. Nem biztos, hogy csak álmodozást tapasztalunk, lehet hogy a gyermek befelé éli meg a sok érzelmet. Ilyenkor beszélhetünk elfojtásokról, ami megjelenhet bőrproblémákban (ekcéma, pattanások), de bármilyen más pszichoszomatikus betegségben. Minden betegség mögött ott bújik a lelki ok, de az ilyen típusú gyermekek gyógyulásánál mindenképpen figyelmet kell fordítani a lelki okok megfejtésére is.

 

Amennyiben az elem túlsúlya mellett túlsúlyos a levegősség is, akkor tapasztalhatjuk azt, hogy gyermekünk olyan, mint egy buborékos ásványvíz, állandóan pezseg. Nagyon sok hiperaktív gyermeknél látszik a temperamentum elemzésnél, hogy ez a két elem hangsúlyos, viszont hiányzik a földelés, a belső fék (Föld elem).

viz6

Ha hiányzik a Víz elem

Akik személyiségében ez a képesség hiányzik, ott bizony ezt az oldalt fejleszteni kell. Ahogy már említettem ezt legkönnyebben a szülői minták alapján lehet megtanulni. A gyermek folyamatosan figyeli környezetét, és az alapvető mintákat is ez alapján sajátítja el, melyeket később saját kapcsolataiban is alkalmazni fog. Szülőként a legtöbbet akkor tehetünk gyermekünk érzelmi intelligenciájának fejlődéséért, ha bátran kimutatjuk azt, hogy mit érzünk, ha látják hogy sírunk amikor fájdalom ér, és ha tudunk felhőtlenül örülni, hálásnak lenni. Nem érdemes feszültségeinket, konfliktusainkat eltitkolni előlük, hiszen úgyis megérzik, ha baj van, és ezzel bizonytalanságukat erősítjük csak.

 

Ugyanígy érdemes a meséket is segítségül hívni, hiszen ezek érzelmi oldalt erősítő, fejlesztő hatása ma már bizonyított tény. Mindenképpen a mese olvasását ajánlanám, hiszen ezzel a gyermek kreativitását is támogatjuk, nem beszélve arról, hogy a saját mentális erejük szerint tudják elképzelni a hallottakhoz a képi megjelenítést, ezáltal a mesék nem válnak ijesztővé, még ha felnőtt fejjel annak is tűnik némelyik. Amennyiben mégis a mesefilmeket választjuk, akkor a rajzos meséket részesítsük előnyben, amik hagynak szabad teret a gyermek fantáziájának is.

 

Az érzelmi elfojtások felszínre hozásában segít bennünket, ha adott szituációt eljátsszuk gyermekünkkel. A gyerekek általában nehezen fogalmazzák meg saját érzéseiket, viszont egy baba segítségével képesek kimondani, mintha nem is velük történt volna meg. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint a „babát” segítsük abban, hogy megoldja a problémát.

 

Mind az érzelmi energiák túlsúlyánál, mind a hiányánál jelentkezhet a víztől való irtózás, ha ilyet tapasztok semmiképpen ne erőltessétek a picit arra, hogy úszni járjon.

 

 

Dudás Mária gyermekasztrológus, nevelési tanácsadó

Tel.: 06/30-4515002

E-mail: astromarcsi@gmail.com

www.belsobeke.com

 

Okos Doboz – Játék 

http://www.okosdoboz.hu/gyakorlo-feladat/2659

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása