Fel

Zenés hétvége a Müpában

djembe

Zenés hétvége a Müpában

 

A mostani hétvégén a zenéé a főszerep a Müpában. Szombaton ismerkedjetek meg Nyugat- Afrika zenéjével, vasárnap pedig Kodály Zoltán: Háry János című darabjával. 

 

pixel

pixel

afrika

Zenél a világ! – A Szaharán innen és túl

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben világot járunk. Különböző földrészek népi eredetű zenéjével és ritkán látható hangszereivel találkozhatnak a gyerekek a koncerteken és az azokat követő hangszerbemutatókon.

 

djembe2djembe

A djembe Nyugat-Afrika hagyományos ütőhangszere. Jellegzetes hangzását elsősorban lentről fölfelé szűkülő, majd hirtelen kiöblösödő, hengeres formájának köszönheti. Tetejére általában erős kecske- vagy borjúbőrt feszítenek. A hagyomány úgy tartja, hogy a djembében három szellem lakik: a fáé, amelyből a dobot faragták, az állaté, amelynek bőréből az ütőfelület készül, valamint a dobkészítő mesteré, akinek tudása nélkül nem készülhet el a dob. A guembri eredetileg a marokkói gnawa törzs által használt, háromhúrú pengetős hangszer, amelynek egyetlen darab fából kivájt testét tevebőr fedi, hasonlóan a bendzsó bőrmembránjához. A játékos nemcsak pengeti, hanem ütőhangszerként is használja a guembrit. Kisebb eltérésekkel Észak-Afrika más területein is elterjedt, az arabok által is ismert hangszer.

 

guembriguembri

A sorozat megvalósításában partnerünk az Ethnosound világzenei hangszerbolt.

 2015. november 14. szombat 11.00 (11.00-12.00)

Üvegterem

HANG-SZER-SZÁM

Zenél a világ! – A Szaharán innen és túl

Észak- és Nyugat-Afrika zenéi és hangszerei

 

Közreműködők:

Cheikh Ibrahima Fall (Szenegál, Guinea)

Said Tichiti (Marokkó)

Mbaye Ndiaye (Szenegál)

Fehér Károly

Jegyár: 1000 Ft

Ajánlott életkor: 8-12 év

 

kodaly-zoltanKodály Zoltán

 

MATINÉKONCERTEK Az obsitos kalandjai – Kodály: Háry János

Daljáték négy kalandban, elő- és utójátékkal

Kodály Zoltán daljátéka a nagyabonyi huszár világraszóló kalandjait meséli el. Háry János eszével, erejével és bátorságával minden helyzetben felülkerekedik, egymagában még Napóleont is legyőzi. Hűsége kikezdhetetlen: királyi hitves helyett falubeli kedvesét, Örzsét, a királyi trón helyett kis faluját választja, dicsőséggel és hatalommal mit sem törődve visszatér az övéihez. Kodály így jellemzi Háry figuráját: „Ő maga az életre kelt magyar meseteremtő fantázia. Nem hazudik: mesét teremt; költő. Amit elmond, sohasem történt meg, de ő átélte, tehát igazabb a valóságnál. Zenében is ilyesvalami kellett a darabhoz, nem tudom, mennyire sikerült. De azt tudom, hogy jók a szereplők dalai. […] Gyöngyszemek, csak a foglalatuk enyém. Igyekeztem, hogy méltó legyek hozzájuk.” Az előadás közönsége most bábokat és élő szereplőket felvonultató, különleges színpadi feldolgozásban találkozhat Kodály halhatatlan hősével.
Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. (A foglalkozást minimum 6 főnek tartjuk meg.)

Vezényel: Oberfrank Péter

 

cseh-antalCseh Antal

Közreműködők:

Cseh Antal – Háry János

Megyesi Schwartz Lúcia – Örzse

Gábor Géza – Marci bácsi

Török Ágnes, Szívós Károly – bábosok

MÁV Szimfonikus Zenekar

Alkotók:

Fábri Péter – Harsányi Zsolt és Paulini Béla szövegkönyvét bábszínpadra alkalmazta

Orosz Klaudia – látvány- és bábtervező

Novák János – rendező

2015. november 15. vasárnap 11.00 (11.00-13.00)

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyár: 1500 Ft

Ajánlott életkor: 10-14 év

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása